Η προστασία των οικοσυστημάτων είναι το βασικό θεμέλιο της βιώσιμης οικονομίας. Η ανθεκτικότητα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάσταση του περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό μοχλό της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Η σχέση ανθρώπων και περιβάλλοντος οφείλει να ενταχθεί νομικά και ηθικά στην τήρηση εφικτών βασικών περιβαλλοντικών κανόνων με στόχο την αειφορία των φυσικών πόρων και την ευημερία της ανθρωπότητας.
Τα υψηλά επίπεδα εκμετάλλευσης των ειδών της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, η προβληματική διαχείριση και προστασία των φυσικών οικοτόπων και η λήψη αναποτελεσματικών μέτρων έχουν περιορίσει τους πληθυσμούς αρκετών ειδών σε τέτοια έκταση, ώστε να απειλείται η επιβίωσή τους.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, αυτόκλητα ενεργοποιούνται διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), προκειμένου να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κράτη με ελλιπή περιβαλλοντική πολιτική. Έτσι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, είτε από έλλειψη σφαιρικής πληροφόρησης, είτε από αγωνιστικό αυθορμητισμό προστασίας της φύσης επιτυγχάνουν κάποιες φορές αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που καταστατικά επιδιώκουν.
Σχετικό είναι το άρθρο της 5ης Μαρτίου 2019 του ηλεκτρονικού ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ που φέρει τον τίτλο «H WWF κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε παραστρατιωτικές ομάδες που σκότωναν και βίαζαν» https://www.protothema.gr/world/article/870402/h-wwf-katigoreitai-oti-hrimatodotouse-parastratiotikes-omades-pou-skotonan-kai-viazan/. Το άρθρο αυτό στηρίχθηκε σε δημοσίευμα του BuzzFeed των Tom Warren και Katie J.M. Baker της 4ης Μαρτίου 2019 https://www.buzzfeednews.com/article/tomwarren/wwf-world-wide-fund-nature-parks-torture-death, με τίτλο «WWF Funds Guards Who Have Tortured And Killed People». The World Wide Fund for Nature funds vicious paramilitary forces to fight poaching. A BuzzFeed News investigation reveals the hidden human cost.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών, στα οποία δραστηριοποιούνται σε σημαντικό βαθμό ΜΚΟ, έχουν την υποχρέωση να κατανοήσουν πλήρως ότι, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι άκρως απαραίτητα στοιχεία και αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά συνέπεια όχι οι ΜΚΟ, αλλά το κράτος έχει την υποχρέωση της εφαρμογής αποτελεσματικών λύσεων που συμβάλουν προληπτικά και κατασταλτικά στην αειφορία των φυσικών πόρων.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση των πιο πάνω δημοσιευμάτων, η επιβολή περιβαλλοντικών κανόνων από ΜΚΟ ενάντια σε έκνομους πεινασμένους ανθρώπους μέσω της χρηματοδότησης τιμωρητικών αποσπασμάτων προστασίας της φύσης οδηγεί σε αδιέξοδο και σε θηριωδίες.
Εφικτή μελετητική μέριμνα οφείλεται ακόμη και για αυτούς που αναγκαστικά παραβαίνουν τις περιβαλλοντικές προστατευτικές διατάξεις, προκειμένου να αποκτήσουν εισόδημα που θα ικανοποιεί ζωτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η πρόβλεψη και εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων διαχειριστικών πολιτικών αποδείχθηκε σημαντική τις τελευταίες δεκαετίες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης ενεργειών νομής σε πρώην έκνομους πληθυσμούς.
Έτσι σήμερα και με τη δική τους συναίνεση προστατεύονται αποτελεσματικά απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Τα μέτρα αυτά ικανοποιούν και τις ανάγκες επιβίωσης των φτωχών κατά τεκμήριο ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές των συγκεκριμένων οικοτόπων. Παράδειγμα καινοτόμου αειφορικής διαχείρισης είδους παπαγάλου που κινδύνευε να εξαφανιστεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ήταν ζωτικής σημασίας το εισόδημα στην τοπική κοινωνία από τη σύλληψη και εμπορία των παπαγάλων αυτού του είδους.
Η επιβίωση των ντόπιων ανθρώπων επιδρούσε αρνητικά στην επιβολή προστατευτικών διατάξεων που το κράτος θέσπιζε χωρίς αυτούς, με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού τους σε οριακό σημείο, απειλώντας το είδος με εξαφάνιση.
Η κατάσταση άλλαξε από την εφαρμογή προληπτικού διαχειριστικού σχεδίου που επιτρέπει στους φτωχούς αυτούς κατοίκους, κάτω από κρατική εποπτεία, να αφαιρούν ένα μόνον νεοσσό από κάθε φωλιά και να τον εμπορεύονται μετά από επίσημη σήμανση. Επιπρόσθετα αποδίδεται και υπεραξία διά της πιστοποίησης του νεαρού παπαγάλου ότι προέρχεται από κάρπωση αειφορικής διαχείρισης.
Αναζητούνται κατά συνέπεια εκείνες οι αποτελεσματικές περιβαλλοντικές λύσεις που θα καλύπτουν τα κενά που αφήνει το εθνικό περιβαλλοντικό δικαιο των κρατών με ελλιπή περιβαλλοντική πολιτική, γεγονός που θα περιορίσει το ρόλο των ΜΚΟ και την ανεξέλεγκτη κάποιες φορές δραστηριοποίησή τους.
Γράφει ο Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions
ΠΗΓΗ : dasarxeio.com
Photo : από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ