Welcome in Greece Welcome in Greece

 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Gordon setter Robin's Piper - Breeder Ronni Stelter
Gordon setter Robin's Piper - Breeder Ronni Stelter

Το κυνηγετικό Γκόρντον του σήμερα και ο "Γολγοθάς" του ...

Του GPeppas

Τι συμβαίνει σε αυτή την υπέροχη κυνηγητική φυλή , γατί έχει περιοριστεί τόσο πολύ και η ζήτηση της εκτός από κάποιους λίγους λάτρεις είναι τόσο περιορισμένη …

Το,Γκόρντον είναι μέτριος η κακός κυνηγός …
Το Γκόρντον είναι το μπράκ των Βρεττανικών φυλών …

Η προσωπική μου απάντηση είναι όχι , απλά το Γκόρντον είναι το Γκόρντον σύμφωνα με τα στάνταρτ της φυλής του , τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται…

Ο Λάβερακ έγραψε γι αυτό στο βιβλίο του ξεχωρίζοντας ήδη από τότε δύο γραμμές , την πολύ μεγαλόσωμη με «το πολύ βαρύ Σεττερ Γκόρντον , με το πολύ μεγάλο ύψος 70 εκ και μεγαλύτερο , με το μεγάλο κεφάλι , με τα χοντρά άκρα , φαρδιά πόδια και το πίσω μέρος πολύ στενό.
Παρακολουθώντας την εργασία κάποιων απ αυτών των Γκόρντων απέκτησα την εντύπωση ότι δεν είχαν την αντοχή και τον ψυχισμό των άλλων σεττερ όπως των Αγγλικών . Πολύ εύκολα σήκωνα ένα κοπάδι από πεδινές χωρίς να τις φερμάρουν κάνοντας μία λευκή φέρμα…
Έτυχε όμως να παρακολουθήσω και μία άλλη γραμμή Γκόρτνων που είχε στην κατοχή του ο Ιερέας Mr. Hutchinson πιο ελαφριά , με εξίσου καλά κυνηγετικά ένστικτα όπως έχουν τα Αγγλικά σεττερ…

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γκόρντον και όχι μόνο είναι η ομορφιά του και οι γραμμές αποκλειστικά για εκθέσεις μορφολογίας.
Επίσης ότι σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία το κυνήγι πια σε φτερωτά άγρια θηράματα είναι πάρα πολύ περιορισμένο ως αδύνατο για την μεγάλη μάζα των εκεί κυνηγών . οπότε αυτομάτως σταμάτησε η ζήτηση κυνηγετικών Γκόρντων και αυξήθηκε η ζήτηση σκύλων όμορφων και μεγαλόσωμων δηλαδή με λίγα λόγια εκθεσιακών …
Επίσης δεν είναι εύκολο ούτε για τους εκτροφείς να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις εργασίας η να πηγαίνουν τα σκυλιά τους κυνήγι με τέτοια συχνότητα ώστε να υπάρχει μία σοβαρή αξιολόγηση των ατόμων που εκτρέφουν ως προς κυνηγητικά προσόντα τους , με 1-2 φορές το μήνα κυνήγι σε ρεζέρβα δεν μπορείς να έχεις σοβαρή αξιολογήσει κυνηγητικών ικανοτήτων κλπ
Έτσι πολλοί εκτροφείς γύρισαν στην καθαρά εκθεσιακή παρουσία με ελάχιστη ως καθόλου συμμετοχή των σκύλων που εκτρέφουν σε κυνήγι η παρουσιάσεις εργασίας κυνηγετικού περιεχομένου ειδικά σε άγριο θήραμα με ότι συνεπάγεται αυτό για τα κυνηγετικά ένστικτα των Γκόρντων που εκτρέφουν.
Αυτές οι γραμμές συνέχεια αυξάνουν το ύψος και τον όγκο και την ποιότητα τριχώματος των συγκεκριμένων ατόμων ξεφεύγοντας από τα επίσημα στάνταρτ της φυλής και επί πλέον επειδή πάνε κυνήγι από λίγο έως καθόλου έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και εντελώς τα κυνηγετικά τους ένστικτα και βέβαια τον ανάλογο ψυχισμό που αυτά δημιουργούν,..
Πώς είναι δυνατόν να λες ότι έχεις αξιολογήσει τα κυνηγετικά ένστικτα στα σκυλιά σου όταν έχουν ένα αληθινά υπέροχο τρίχωμα να κρέμεται 30 πόντους κάτω αψεγάδιαστο…
Μία μέρα να βγει αυτό το σκυλί να κυνηγήσει οποιοδήποτε άγριο θήραμα , φασιανό, πεδινή , ορτύκι κλπ σε κάμπο η βουνό, όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί στο τρίχωμα του …
Η λογική λέει όταν παρουσιάζεται ένα τέτοιο άτομο πχ 4 ετών το τρίχωμα για να γίνει έτσι υπέροχο, μακρύ κλπ θέλει δύο χρόνια , άρα πότε αξιολογήθηκε κυνηγετικά, την απάντηση την παίρνετε μόνοι σας βάζοντας μπροστά όπως είπα την λογική σας !!!!
Βέβαια κατά καιρούς υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις από κάποια τέτοια Γκόρντων που έχουν ικανοποιητικά ένστικτα και πάθος για κυνήγι , αλλά σαν εξαιρέσεις γρήγορα χάνονται αφού κανείς δεν αξιοποιεί κατάλληλα αυτές τις υπέροχες δυνατότητες τους μιας και το ενδιαφέρον των εκτροφέων έχει στραφεί οριστικά αλλού στην εκθεσιακή μορφολογία και στο απλά όμορφο κατοικίδιο Γκόρντον …..

Από την άλλη πάλι έχουμε και τον αντίποδα σε κάποιες γραμμές , με Γκόρντον μικρόσωμα , με κεφάλια εκτός τύπου , ταχύτατα που όμως δεν θυμίζουν Γκόρντον στον καλπασμό τους η στην έρευνα τους , είναι Γκόρντον μόνο στα χρώματα του τριχώματος τους , και εδώ έχουμε ολική καταστροφή , γιατί ένα τέτοιο ζώο δεν προκειται ποτέ μα ποτέ να δώσει αξιόλογο απόγονο μορφολογικά στα στάνρτ της φυλής του Γκόρντον με ότι ζώο και να το βάλεις …

Και η αλήθεια που είναι

Η αλήθεια είναι στα στάνταρτ της φυλής που γράφω πιο κάτω, σωματοδομής , ενστίκτων , συμπεριφοράς και ψυχισμού .

Αν πάψουμε να εκτρέφουμε Γκόρντον υπερβολικά μεγαλόσωμα , Γκόρντον που τα μάτια τους δείχνουν σαν να έχουν σβήσει στην παρουσία θηράματος , που δεν φερμάρουν η φερμάρουν χωρίς ένταση , που δεν έχουν πάθος κυνηγετικό , που δεν ξεχύνονται να καταπιούν τον τόπο προς ανεύρεση θηράματος που έφυγε μπροστά τους, Γκόρντον υπερβολικά μικρόσωμα και με μορφή αλεπούς , κλπ, για μένα τότε το Γκόρντον θα χάσει το τον ρόλο της δημιουργίας τους , θα γίνει κάτι άλλο όχι πάντως το Γκόρντον σεττερ του βασικού του δημιουργού του Δούκα Alexander Gordon…

Συνεχίζεται


From Internet!!!


Βασικα χαρακτηριστικά στάνταρτ του Γκόρντον Σεττερ

Γενική όψη

Πιο υψηλόσωμο από το αγγλικό και από το ιρλανδικό Σέτερ και πιο γεροδεμένο, το σκωτσέζικο Σέτερ δεν πρέπει ωστόσο να δείχνει βαρύ.

Μέγεθος. Αρσενικά , ύψος στους ώμους: 24-27 ίντσες , στα θηλυκά : 23-26. Το Γκόρντον είναι βαρύτερο σχετικά μα τα άλλα Σέττερ , έτσι η αναλογία ύψους βάρους είναι διαφορετική. Χωρίς περιττό βάρος σε λίπος έχουν βαρύτερο σκελετά και τετράγωνη αίσθηση, όταν κοιτάμε από το πλάι.
Κεφάλι. Δυνατότερο από τού αγγλικού Σέτερ και λίγο ογκώδες, ιδίως στο αρσενικό. Κρανίο ελαφρά στρογγυλευμένο, πολύ αναπτυγμένο προς όλες τις κατευθύνσεις. Ρινομετωπικό κοίλωμα πολύ τοξωτό. Σαγόνι« δυνατά και κανονικά. 'κρορρίνιο αρκετά μακρύ και πλατύ. Ρουθούνια πολύ ανοιχτά. Μάτια μεγάλα, σκουρόχρωμα. Αυτιά κολλημένα στη γραμμή τού ματιού, πλατιά, πέφτουν επίπεδα πάνω στα μάγουλα.
Κορμός. Λαιμός αρκετά χοντρός, μάλλον μακρύς, χωρίς διπλοσάγονο. Στήθος πολύ ψηλό καί ευρύ. Πλευρά πολύ προεξέχοντα. Ράχη ίσια από το ακρώμιο ως την αρχή της όσφύος. Λαγόνια αρκετά κοντά. Νώτα πού συνεχίζουν προς τα πίσω την κυρτή γραμμή της όσφύος. Ωμοπλάτες επιμήκεις, λοξές και πολύ μυώδεις, κνήμες ίσιες καί δυνατές. Πίσω σκέλη τονισμένα και πολύ μυώδη. Ιγνύες χαμηλές και άγκωνώδεις. Πόδια δυνατά, συμπαγή, στρογγυλά. Νύχια δυνατά και σκούρα.
Ουρά. Χοντρή στη ρίζα, λεπτή στην άκρη, κοντή και σχεδόν ίσια, κολλημένη ψηλά.
Τρίχωμα. Τρίχα σχεδόν λεπτή, μεταξένια, λεία. Αρκετά κοντή στο κρανίο και λεία στη μουσούδα και στα μάγουλα. Μερικοί κυματισμοί επιτρέπονται. Μακριές μεταξένιες φράντζες στα αυτιά, στους μηρούς και στην ουρά. Χρώματα: μαύρο και της φωτιάς. Απαραίτητη μια ωοειδής κηλίδα, στο χρώμα της φωτιάς, πάνω από κάθε μάτι. Το εσωτερικό των αυτιών, των χειλιών, των παρειών και ή αρχή τού λαιμού, πρέπει να είναι στο χρώμα της φωτιάς, καθώς και οι μηροί, τα πόδια, τα μπροστινά σκέλη και όλα τα εσωτερικά τμήματα μέχρι τον αγκώνα.

Προτυπο εργασίας του Γκόρντον σεττερ

Σκωτσέζικης προέλευσης, το Σέττερ Γκόρντον δημιουργήθηκε για να κυνηγάει σε δύσκολα και ποικιλόμορφα εδάφη ακόμα και στις πιο δύσκολες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Από αυτή την επιλογή, προέρχεται η μορφολογία του και τα φυσικά του προσόντα.
Είναι ένας γεροδεμένος σκύλος, ανθεκτικός στη κούραση, έξυπνος και με τη δυνατότητα να προσαρμόζει ταχύτατα την ερευνά του, ανάλογα με την βλάστηση, με το τεραίν και το θήραμα που συναντάει.
Ανέκαθεν τα προσόντα της όσφρησης του έχαιραν εκτίμησης και αναγνώρισης από τους κυνηγούς και τους φιλάθλους. Έχει την κατασκευή δυνατού και γεροδεμένου καλπαστικού χωρίς όμως να είναι βαρύς.
Ο καλπασμός του πρέπει να είναι συνεχής, όρθιος στα μέλη του, γρήγορος και ενεργητικός, με πολύ ευρύ διασκελισμό. Το κεφάλι φέρεται ψηλά, με το ρύγχος σε οριζόντια θέση. Με μία ελαφριά Παλινδρομική κίνηση του μακρύ του λαιμού από εμπρός προς τα πίσω , δημιουργεί το αντίβαρο που του επιτρέπει να προχωρεί με μεγάλους διασκελισμούς και δίνει στο Σέττερ Γκόρντον αυτόν τον τόσο τυπικό κυματιστό καλπασμό. Η ουρά φέρεται με πολύ ένταση στην ευθεία της γραμμής της ράχης ή ελαφρά κεκλιμένη προς το έδαφος, και μπορεί να ζωντανεύει καμιά φορά από μία ελαφριά κίνηση.
Όταν ο σκύλος λάβει γνώση μίας δικαιολογημένης αναθυμίασης, εκτελεί ένα ανέβασμα με γρήγορο βήμα, επιβραδύνοντας σταδιακά, όρθιος στα μέλη του, προχωρώντας με προσοχή και αποφασιστικότητα μέχρι να φερμάρει με βεβαιότητα.
Η φ έρμα του πρέπει να είναι άκαμπτη, όρθια, με τον λαιμό τεταμένο, το κεφάλι στην ευθεία της γραμμής της ράχης, με το πίσω μέρος του σώματος ελαφρά ανασηκωμένο ή σπανιότερα ελαφρώς πιο χαμηλά σε σχέση με το ακρώμιο, η ουρά στην ευθεία της γραμμής της ράχης.
Στη διάρκεια του Πονταρίσματο ς το Σέττερ Γκόρντον είναι προσκολλημένο στην ευθεία της αναθυμίασης, όρθιο στα πόδια του, με ηρεμία και σε βηματισμό, σε μία ομοιόμορφη κίνηση. kρατάει κατά το δυνατό την ίδια απόσταση από το θήραμα.

Η εργασία του Γκόρντον σεττερ

Αναφερόμενοι πάντοτε στους σκύλους φέρμας, διαπιστώνεις παρατηρώντας προσεκτικά, πώς οι εξαίρετοι εκπρόσωποι κάθε φυλής αποτελούν μία οπτασία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στο κυνήγι δεν χωράει άλλωστε δογματισμός , πολύ περισσότερο στην κυνοφιλία, όπου τα πρότυπα κάθε φυλής είναι αξιολογήσιμα και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικές προτιμήσεις των κυνηγών.
Η μεγάλη μου αγάπη, ήταν πάντα τα Γκόρτον Σέττερ! Το Γκόρντον είναι ένα κυνηγόσκυλο ,που δεν περνάει απαρατήρητο από τους κυνηγότοπους αλλά ο εξαιρετικός του χαρακτήρας σε συνδυασμό με τα πλούσια φυσικά του χαρίσματα το αναγάγουν σε ένα πολύτιμο σύντροφο στο κυνήγι.
Σκύλος ακούραστος, εργατικός, αφοσιωμένος και προικισμένος με ασίγαστο πάθος και ταμπεραμέντο, δικαιώνει στο έπακρον τον κυνηγό, ιδιοκτήτη του, ακόμη και όταν οι απαιτήσεις στο κυνήγι αποκτούν συχνά ιδιόμορφο χαρακτήρα.
Μετράει η δύναμη και το πάθος. Η δύναμη και οι οσφρητικές ικανότητες του Γκόρντον δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν σφραγίδα στην θηραματική αναζήτηση και όχι μόνο. Η ομορφιά αλλά και το στιλ της έρευνας , συνυφασμένα με τον δυναμισμό και την επιμονή, χαρίζουν ανεπανάληπτες στιγμές εκεί, όπου τα εύκολα γίνονται δύσκολα και η μοναδικότητα των στιγμών είναι κάτι που μετράει πολύ στο κυνήγι.

Το πολυτάλαντο Γκόρντον θα δείξει τα προσόντα του και ιδιαίτερα στο κυνήγι της μπεκάτσας, όπου θα μπορούσε να κινδυνέψει κάποιος τον ισχυρισμό, πώς είναι το στοιχείο του. Μεθοδικό και προσεκτικό στην ερευνά, το Γκόρντον αντιλαμβάνεται με μία μοναδική ευχέρεια τα "θαλάμια" της βασίλισσας του πυκνού, γνωρίζοντας παράλληλα και τη στιγμή που θα σταθεί σε μία σίγουρη και επιβλητική φέρμα. Κάπου εκεί ο χρόνος σταματάει να μετράει και οι εικόνες μετουσιώνονται σε μία διαφορετική πραγματικότητα άπειρου κυνηγετικού κάλλους και αισθητικής.

Για τα Σέτερ λένε ότι το Ιρλανδικό είναι η κομψότητα, το Αγγλικό η χάρη και το Γκόρντον η δύναμη.
Γία τα Σέτερ Σκοτίας έχουν πει ότι είναι σκυλιά με μεγάλη ελεγχόμενη θέληση, χαρακτήρα γλυκό, μεγάλη αίσθηση θηράματος και έμφυτη επαναφορά. Το Γκόρντον έχει καλπαστικό τρέξιμο, συνεχές μα ήσυχο, λίγο πηδηχτό και λιγότερο κυλιόμενο, όπως τα άλλα Σέτερ. Η ερευνά του είναι μικρότερη και περισσότερο λεπτομερής. Το κεφάλι φέρεται ψηλά, με την μουσούδα σε γωνία στην οριζόντιο, η ουρά είναι τεντωμένη και σε συνεχή κίνηση δεξιά αριστερά, ανάλογα με τον καλπασμό. ‘Οταν μπει σε αναθυμίαση κόβει και με ελικοειδείς κινήσεις πάει προς αυτή.
Αν το θήραμα λείπει, ξεκαθαρίζει και ξεκινάει πάλι, αν το θήραμα είναι κοντά, κόβει ακόμη περισσότερο στα τελευταία μέτρα, τα οποία είναι προσεκτικά , βαδιστικά, μέχρι να μείνει σε φέρμα, στημένο στα πόδια του, ο λαιμός προτεταμένος, το κεφάλι ψηλά , η μουσούδα σε γωνία λίγο κάτω από την οριζόντιο και ποτέ πάνω από αυτήν. Η ουρά σταθερή κάτω από την οριζόντια, το ένα πόδι σηκωμένο, μα όχι πολύ σπαστό.
Αν βρεθεί ξαφνικά σε θήραμα , μένει σε διάφορες στάσεις σε φέρμα, μα ποτέ στημένο καλά στα πόδια του η πεσμένο κάτω. Αν το θήραμα περπατάει να ξεφύγει , το ακολουθεί από κοντά με απαλά βήματα, στητό ως ελαφρός χαμηλωμένο , κρατώντας σταθερή την απόσταση από αυτό, μη δίνοντας του την δυνατότητα να διαφύγει. Επίσης, είναι πάντα σε επαφή με τον κυνηγό και αλλάζει τον καλπασμό του, ανάλογα με το έδαφος που βρίσκεται.
Είναι δυνατόν να κυνηγήσει τα πάντα και παντού. Πέρδικες στο βουνό , πέρδικες, ορτύκια στον κάμπο , μπεκάτσες στο δάσος και στα πυκνά, υδρόβια σε κάθε υγρότοπο , βάλτο.
Τι να πούμε γι’ αυτό το σκυλί περισσότερα ! Μόνο , όποιος είχε η έχει ένα Γκόρντον, γνωρίζει αυτά τα γλυκά μάτια, γεμάτα αγάπη που παρακαλούν για ένα χάδι, αυτήν την αφοσίωση που είναι για πάντα και αυτή την ευγενική δύναμη που εκφράζει αυτή η ράτσα.
Είναι αδύνατον να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ του σημερινού κυνηγίου και αυτό πριν από 50-60 χρόνια. Την σημερινή εποχή η Πεδινή πέρδικα βρίσκεται υπό διωγμό και βεβαίως όχι από τους κυνηγούς αλλά από την καταστροφή του βιοτόπου της, τα χημικά στις καλλιέργειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα θηράματα . Σήμερα πλέον που το θήραμα δεν είναι σε μεγάλους αριθμούς , χρειαζόμαστε σκυλιά τα οποία να έχουν πάθος για το κυνήγι , το οποίο να το συντηρούν μετά από πολλές ώρες κυνηγίου χωρίς συνάντηση θηράματος, είτε γιατί αυτό είναι πλέον σε μικρότερους αριθμούς ( εδώ είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση) είτε έχει γίνει πολύ πιο επιφυλακτικό και εξελίσσεται και αυτό στους τρόπους άμυνας που του έχει δώσει η μητέρα όλων μας η Φύση.

Το Γκόρντον είναι ένα τέτοιο σκυλί κατά την γνώμη μου. Είναι ένα σκυλί γενικής χρήσεως , για οποιαδήποτε είδος κυνηγίου που εξασκείται με σκυλί φέρμας μα ο τέλειος τόπος για αυτό είναι το δάσος και ο βάλτος όπου και είναι ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ.

Είναι λίγα τα Γκόρντον που δεν έχουν καλή μύτη . Το χρώμα του τραβάει πολύ τις ακτίνες του ήλιου , αλλά αυτό αντέχει και μπορεί να κυνηγάει μέρες με ζέστη , αρκεί να έχει το νερό που χρειάζεται. Αυτό το γνώρισα προσωπικά εγώ κυνηγώντας Τσούκαρ στα νησιά μας τον Σεπτέμβριο. Είναι ένας ισορροπημένος κυνηγός , η έρευνα του είναι γρήγορη και σταθερή αλλά όχι δαιμονισμένη όπως ενός Πόιντερ η Σεττερ Ιρλανδικού, Αγγλικού.

Ο παθιασμένος Γκορτονίστας , από την εποχή που το ζώο του ήτα κουτάβι , μέχρι την στιγμή που θα το βγάλει στον κυνηγότοπο πρέπει να το συνηθίσει να πηγαίνει σύμφωνα με τον άνεμο . Αυτό θα βοηθήσει τον μαθητή να κρατάει το κεφάλι ψηλά στην ερευνά του. Θα δείτε όταν το Γκόρντον καταλάβει αυτό καλά , τότε από μόνο του θα πηγαίνει να βρίσκει τον σωστό αέρα για μία σωστή έρευνα. Το στάνταρτ της εργασίας του Γκόρντον , έγεινε δεκτό από την FCI το 1937 στο Παρίσι. Ο Pastrone που το έθεσε το περιγράφει έτσι, Από τον καλπασμό , την έρευνα , μέχρι τη φέρμα, όλα είναι ιδιαίτερα και διαφορετικά από τα άλλα Σέττερ . Δεν είναι μία φέρμα απότομη και αγαλματένια , αλλά γίνεται σε τρεις φάσεις , την επιβράδυνση - στην προσεκτική έρευνα-κίνηση για βεβαίωση της παρουσίας του θηράματος , στην φέρμα τελικά.

Πηγή: ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΦΩΤΟ τυπικών Γκόρντων που πολύ θα ήθελα να έχω - PHOTO typical Gordon setter that too would like to have
1- Gordon setter Robin's Piper - Breeder Ronni Stelter
2- photo from internet
3-Di Jean Collins-Pitman

Di Jean Collins-Pitman !!! Di Jean Collins-Pitman

ΕΠΑΝΩ-UP