Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

Αρχική Initial ΠίσωBack

Καταπολέμηση επιβλαβών.

Ένας από τους κύριους λόγους μείωσης η και η εξαφάνισης των πληθυσμών της πεδινής πέρδικας και της ορεινής και πολλών άλλων θηραμάτων στην Ελληνική ύπαιθρο είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση των επιβλαβών .

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα απελευθερωμένα θηραματικά πτηνά στερούνται σε μεγάλο βαθμό της ικανότητας αυτοάμυνας σε σχέση με τους άγριους πληθυσμούς. Στην περίπτωση μας βέβαια που θα εφαρμοστεί απελευθέρωση άγριων πτηνών που προέρχονται από άλλους βιότοπους , η αμυντική ικανότητα θα συνεχίσει να υπάρχει . Το σοκ όμως , από την σύλληψη , μεταφορά και αιχμαλωσία των λίγων ημερών , καθώς και την αλλαγή του χώρου διαβίωσης τους επηρεάζει την αμυντική τους ικανότητα και τα καθιστά ως ένα βαθμό ευάλωτα. Γι ' αυτό κρίνεται απαραίτητο , πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναπληθυσμού της περιοχής , να υπάρξει έλεγχος των επιβλαβών (θηλαστικά και πτηνά) , καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι κυριότερες μέθοδοι μείωσης των απωλειών από τα επιβλαβή και ελέγχου του πληθυσμού τους αναλύονται παρακάτω.

Μέθοδοι μείωσης των απωλειών από ιερακόμορφα και τα αετόμορφα

Τα ιερακόμορφα προστατεύονται από την νομοθεσία , γι ' αυτό , εκείνο που θα μειώσει τις απώλειες των θηραμάτων από αυτά είναι η ενίσχυση της άμυνας των θηραμάτων με βελτίωση του βιότοπου τους προσφέροντας καταφύγιο με φυσική βλάστηση .Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των απελευθερωμένων πτηνών είναι ο εκφοβισμός των ιερακόμορφων , ο οποίος μπορεί να γίνει στερεώνοντας επάνω σε υψηλούς πασσάλους , μπάλες διαμέτρου 30 εκατοστών , γυαλιστερές , μεταλλικού χρώματος , ανά 50 μέτρα μεταξύ τους . Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα γεράκια δεν πλησιάζουν στην περιοχή.

Μέθοδοι και μέσα ελέγχου των επιβλαβών

Ο Δασικός κώδικας Ν/Δ 86/69 στο άρθρο 261 προβλέπει τον έλεγχο των επιβλαβών καθ' όλη την διάρκεια του έτους και με όλα τα μέσα. Η κοινοτική νομοθεσία όμως περιορίζει την χρήση αυτών των μέσων μόνο σ' εκείνα που είναι επιλεκτικά. Συνεπώς εξαιρούνται κάθε μορφής δηλητηριασμένα δολώματα.

Αλεπού – Νυφίτσα

Από τα θηλαστικά οι κυριότεροι εχθροί της πέρδικας είναι τα ανωτέρω είδη , που κυρίως κάνουν μεγάλες ζημιές κατά την διάρκεια της φωλεοποίησης . Η πιο ενδεδειγμένη και νόμιμη μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού της αλεπούς είναι η μέθοδος της παγάνας, η οποία γίνεται από μεγάλες ομάδες κυνηγών. Για τον έλεγχο της νυφίτσας χρησιμοποιούνται ειδικές επιλεκτικές παγίδες για την χρήση των οποίων πρέπει να εκδοθεί απόφαση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Οι παγίδες αυτές τοποθετούνται κοντά στους πυρήνες απελευθέρωσης , δύο ανά πυρήνα.

Κορακοειδή

Ο έλεγχος του πληθυσμού των κορακοειδών γίνεται με χρήση ειδικών παγίδων η και του κυνηγίου.

Αδέσποτα σκυλιά και γάτες

Οι βιότοποι γύρω από οικισμούς ειδικά στην πεδινή πέρδικα συνήθως έχουν ένα μεγάλο αριθμό από αδέσποτα σκυλιά και γάτες τα οποία είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα , γιατί καταστρέφουν τις φωλιές και σκοτώνουν τους νεοσσούς της άγριας θηραματοπανίδας . Επίσης , πολύ συχνά είναι φορείς μεταδοτικών νόσων , συμβάλλοντας έτσι στην ταχεία εξάπλωση τους, με ολέθρια αποτελέσματα για το οικοσύστημα αλλά και την δημόσια υγεία. Οι θηροφύλακες της περιοχής με σύμφωνη γνώμη της κτηνιατρικής υπηρεσίας πρέπει να απομακρύνουν κάθε αδέσποτο που τριγυρίζει στην περιοχή της μελάτης.

ΕΠΑΝΩ-UP