Τα κουτάβια μεγαλώνουν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς για αυτό το λόγο πρέπει να τους παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα του προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να μεγαλώσει και να σχηματίσει δυνατά κόκαλα και γερούς μύες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές για κουτάβια πρέπει, να είναι πλούσιες σε θερμίδες και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα τα οποία σχηματίζουν τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο και το φώσφορο.
0 χρόνος ανάπτυξης διαφέρει ανάλογα με την φυλή στην οποία ανήκει το κουτάβι. Μερικά ενηλικιώνονται τον πρώτο χρόνο (φυλές μικρού μεγέθους), ενώ άλλα μετά από δύο χρόνια (φυλές μεγάλου μεγέθους). Γενικότερα, κατά τις πρώτες 52 εβδομάδες, πρέπει να παρέχεται στο κουτάβι σας μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα ώστε να του διασφαλίσετε, σωστή ανάπτυξη των ζωτικών του οργάνων, γερά οστά, καλή όραση, υγιές και λαμπερό τρίχωμα.
Οι θερμιδικές ανάγκες του κουταβιού κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες (ανάλογα με τη φυλή που ανήκει) μπορεί να είναι και τρεις φορές περισσότερες από έναν αντίστοιχο ενήλικα σκύλο. Όταν το κουτάβι γίνει 16 εβδομάδων αυτή η ποσότητα μειώνεται στο μισό, και συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά μέχρι να ενηλικιωθεί.
Αν η διατροφή του κουταβιού είναι πλήρης και ισορροπημένη, δεν χρειάζεται να του παρέχεται συμπληρώματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπερβολική δόση από μερικές βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει τοξικό σόκ. Για παράδειγμα, πολύ ασβέστιο, φώσφορος ή βιταμίνη Ό μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών του κουταβιού.
Τι πρέπει να τρώει;
Πάντοτε να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων απ' όπου θα πάρετε σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο των λιπαρών, πρωτεϊνών, ινών και νερού της ξηράς τροφής. Διαβάζοντας τις συσκευασίες θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε αν μια τροφή είναι σωστή για το κουτάβι σας.
Όταν μια τροφή δεν είναι πλήρης οφείλει να το αναγράφει στην συσκευασία. Για παράδειγμα μερικά σνακ αναφέρουν πέρα από τα θρεπτικά συστατικά τους ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν βασική διατροφή. Καλό θα ήταν όταν αγοράζετε τροφή για το κουτάβι σας να συμβουλευτείτε το κατάστημα λιανικής σας.
Που θα τρώει;
Όταν έρθει το κουτάβι στο σπίτι πρέπει να αποφασίσετε που θα είναι το μέρος που θα τρώει. Το μέρος αυτό πρέπει να παραμείνει το ίδιο και να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο. Γενικότερα προσέξτε το μέρος που θα τρώει να του είναι εύκολα προσβάσιμο, λίγο απομονωμένο ώστε να μην διακόπτεται όταν τρώει, και να μην το βλέπει άμεσα ο ήλιος.
Κρατάτε το μέρος αυτό καθαρό, όπως και τα μπολ του. Μια μεγάλη σουπλά κάτω από τα μπολ θα σας βοηθήσει πολύ στο καθάρισμα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να έχετε πάντα στη διάθεση του καθαρό και δροσερό νερό
Πόσο συχνά; Όταν είναι μεταξύ 6-8 εβδομάδων πρέπει να του γεμίζετε το μπολ τρεις φορές τη μέρα. Μετά από 20 λεπτά απομακρύνεται την τροφή ακόμα και αν δεν την έχει φάει όλη. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευση του. Από τους 6 μήνες και μετά πρέπει να το ταΐζετε δύο φορές τη μέρα μέχρι να ενηλικιωθεί. Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι σας δεν έχει τάσεις παχυσαρκίας. Για αυτό πρέπει να διαβάσετε την προτεινόμενη δοσολογία στην συσκευασία της τροφής και να του προσφέρετε τις ανάλογες ποσότητες. Να γνωρίζετε ότι η κοιλιά του κουταβιού δεν πρέπει να είναι πρησμένη και να εξέχει από το σώμα του μετά το φαγητό. Για οτιδήποτε μην διστάζετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Όταν το κουτάβι έρθει στο σπίτι λόγο της αλλαγής του περιβάλλοντος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στην όρεξη του. Για αυτό το λόγο κατά τις πρώτες 7-10 μέρες διαμονής του στο σπίτι κάντε το ακόλουθο. Ανακατέψτε λίγη από την νέα μέσα στην παλιά του τροφή. Με το πέρας των ημερών αυξήστε την αναλογία της νέας τροφής. Αυτή η διαδικασία θα το βοηθήσει να αλλάξει από την βρεγμένη στην ξηρά τροφή..
Πρακτική Συμβουλή: όταν το κουτάβι έχει χωριστεί από την μάνα ενώ θήλαζε ακόμη ή ανήκει σε μικρόσωμη φυλή, μπορείτε να ψεκάσετε την ξηρά τροφή με νερό. Αυτό θα το βοηθήσει να την μασήσει και να την καταπιεί πιο εύκολα/Οσο μεγαλώνει μειώστε τη ποσότητα νερού εκτός αν δείτε ότι την προτιμά έτσι.
Τι δεν πρέπει να του δώσετε!
Δεν πρέπει ποτέ να του δώσετε κάτι πολύ κρύο γιατί μπορεί να αρρωστήσει ή
να του πονέσει το στομάχι
Δεν πρέπει να του δίνετε κόκαλα. Μπορεί να πνιγεί, ή να τρυπηθεί ο λαιμός,
το στομάχι ή το έντερο του.
Δεν πρέπει να του δίνετε αποφάγια. Θα του προκαλέσετε πρόβλημα βάρους
αφού δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα και τις θερμίδες
Δεν πρέπει ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος να του δίνει τροφή όταν τρώτε στο
τραπέζι. Θα του δημιουργήσετε κακή συνήθεια και θα μάθει να σας παρακαλάει
όταν τρώτε και δεν του δίνετε.
Δεν πρέπει να του δίνετε τροφή για γάτες καθώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι
σχεδιασμένη για γάτες και όχι για κουτάβια
Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του είναι πολύ σημαντικό να το
επιβραβεύεται με διάφορες λιχουδιές όπως μπισκότα ή σνακ όταν
ανταποκρίνονται σωστά στα καλέσματα σας.
Πρέπει όμως να τα αποφύγετε τα
επιπλέον εδέσματα ενδιάμεσα στα γεύματα.