|
![]() |
![]()
Welcome in Hellas
|
![]() |
---|
Κυνήγι λαγού και αγριόχοιρου . Χαρακτηριστικά κι κυνηγετική συμπεριφορά των κυνηγών στο νομό Δράμας.
| |
---|---|
Ευστάθιος Παν. Τσαχαλίδης O άνθρωπος αξιοποιεί τους ανανεώσιμους φυ-σικοΰς πόρους με διάφορες μορφές, είτε με τη μορφή της θήρας είτε με με τη μορφή της υπαίθριας αναψυχής όπως: πεζοπορία περιβαλλοντική ενημέρωση, αναρρίχηση, φωτογράφηση, εκγύμναση του κυνηγόσκυλου κλπ.
Η θήρα αποτελεί μια πανάρχαιη και παραδοσιακή δραστηριότητα που ασκείται στην Ελλάδα από 260.000 περίπου άτομα. Δεν αποτελεί πλέον βιοποριστικό μέσο όπως τα παλιά χρόνια, αλλά μία μορφή υπαίθριας αναψυχής και σωματικής άσκησης. Η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στην εθνική οικονομία και τονώνει ιδιαίτερα την περιφερειακή ανάπτυξη, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κυνηγού είναι και η κυνηγετική προτίμηση, δηλαδή το είδος του θηράματος που συνήθως προτιμά να θηρεύει. Με βάση την κυνηγετική προτίμηση, οι κυνηγοί διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες. Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι:
β) χρονοβόρο, διότι απαιτεί χρόνο για την μετακίνηση στα κυνηγοτόπια και την αναγνώριση της περιοχής καθώς και για την προετοιμασία της ομάδας πριν την έναρξη του κυνηγίου, γ) οργανωτικό, διότι συνήθως διεξάγεται κατά μεγάλες ομάδες και απαιτεί συντονισμό των μελών τους για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια και δ) δαπανηρό, διότι οι κυνηγοί πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα ενδιαιτήματα του είδους.
Τόσο ο λαγός (Lepus europeus), όσο και ο αγριόχοιρος (Sus scrofa), απαντούν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι ορεινοί όγκοι της βόρειας Ελλάδας αποτελούν έναν από τους καλύερους βιότοπους και κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ανήκει και ο υπό έρευνα νομός.
Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νομό Δράμας επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.
Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδει τη ρυθμιστική απόφαση που αφορά το κυνήγι στην Ελλάδα και καθορίζει μέσα σε αυστηρά πλαίσια τους κατά χρόνο, χώρο, αριθμό και είδος περιορισμούς. Ειδικά εαν για το κυνήγι των παραπάνω ειδών ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί:
Σκοπός της εργασίας που αναλάβαμε ήταν να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά και η κυνηγετική συμπεριφορά των κυνηγών που ασχολούνται μόνο με το κυνήγι του λαγού ή μόνο με το κυνήγι του αγριόχοιρου στο νομό Δράμας κατά το έτος 2002 και να συγκριθούν αυτά μεταξύ τους, για να διαπιστωθεί ποιες ενδεχόμενες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών κυνηγών.
Με βάση την σχετική ερώτηση, κατά την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι, από το σύνολο των 320 ερωτηματολογίων, οι κυνηγοί (63) που προτιμούν μόνο με το κυνήγι του λαγοΰ αποτελούν το 19,6%, ενώ αυτοί (39) που προτιμούν να κυνηγούν μόνο το αγριογούρουνο ανέρχονται σε 12,2% του συνόλου των κυνηγών . Όσον αφορά τη συχνότητα εξόδου για κυνήγι, η πλειονότητα των γουρουνοκυνηγών (51%) πραγματοποιεί περισσότερες από δύο εξόδους την εβδομάδα, με μέση συχνότητα εξόδου 2,46, ενώ η πλειονότητα (63%) των λαγοκυνηγών πραγματοποιεί μία έξοδο την εβδομάδα με μέση έξοδο συχνότητα εξόδου 1,39.Ο μέσος αριθμός ημερών διανυκτέρευσης ανά γουρουνοκυνηγό είναι 11,5 ημέρες, ενώ οι λαγοκυνηγοί δεν πραγματοποιούν καμία διανυκτέρευση. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι γουρουνοκυνηγοί σε σχέση με τους λαγοκυνηγούς είναι μία διαφορετική κατηγορία κυνηγών, που είναι νεότεροι στην ηλικία, έχουν καλύτερο επίπεδο μόρφωσης, η πλειονότητα τους (56,4%) ασκεί αστικά επαγγέλματα (Δημόσιος Υπάλληλος, Ελεύθερος Επαγγελματίας και Ιδιωτικός. Υπάλληλος), έχουν υψηλότερο εισόδημα, μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις και βγαίνουν για κυνήγι περισσότερες φορές. Τα χαρακτηριστικά αυτά δείχνουν μία κατηγορία κυνηγών, που διατίθενται να καταβάλει μεγαλύτερο κόστος και κόπο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, θα συμβάλουν στη χάραξη θηρευτικής πολιτικής, ώστε η θηρευτική δραστηριότητα να ασκείται στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και στην εκτίμηση του μέσου κόστους θήρας του λαγού και αγριόχοιρου ανά κυνηγό καθώς και στην αξιολόγηση της συμβολής της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιφερειακή ανάπτυξη με τη μορφή του εσωτερικού τουρισμού κατά την μη συμβατική τουριστική περίοδο.
© Giorgio Peppas
|