![]() |
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO![]() Welcome in Hellas |
![]() |
---|
Κυνήγι και Δημοτική Παράδοση ! | |
---|---|
H ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου μέσα στους αιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κυνήγι. Η δραστηριότητα της θήρας στην αρχή ήταν μια πράξη που στόχευε στην εξασφάλιση τροφής, αργότερα αποτέλεσε και μέσο που στόχευε στην παίδευση των νέων και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια δράση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη και είναι απόλυτα συνυφασμένη και συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκειται για μια θεμελιώδη ανθρώπινη εκδήλωση η οποία απεικονίζεται διαχρονικά σε τοιχώματα σπηλαίων, σε τοιχογραφίες και σε σπάνια έργα τέχνης και αποτελεί αντικείμενο πολλών μύθων, θρύλων καθώς και λαϊκών δοξασιών. Φυσικά δε θα μπορούσε μια τέτοια ανθρώπινη εκδήλωση να μην αποτελέσει και αντικείμενο της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης. Πλήθος παραδοσιακών δημοτικών μας τραγουδιών αναφέρονται στο κυνήγι, καθώς και σε θηράματα της ενδημικής άγριας πανίδας. Πολλές φορές μάλιστα δίνουν σ' αυτά ανθρώπινη υπόσταση, στην προσπάθεια να υμνήσουν και να τονίσουν διάφορες εκδηλώσεις της ανθρώπινης κοινωνίας. Αναφέρονται παρακάτω ορισμένα από αυτά όπως καταγράφηκαν από κυνηγούς, λάτρες της μουσικής μας παράδοσης και επίσης ι λάτρες του κυνηγιού.
Τραγούδι κυνηγού
«Παίρνω το ντουφεκάκι μου, μ' έβρεχε με χιόνιζε και πάω να κυνηγήσω κι ας βρέξει κι ας χιονίσει. Βρίσκω λαγό που έβοσκε, μ' έβρεχε με χιόνιζε, πέρδικα που λαλούσε κι ας βρέξει κι ας χιονίσει. τραγουδιέται και χορεύεται κυρίως σε γλέντια, (χορός τσάμικος στα τρία)
Τραγούδια πέρδικας
«Που ήσουνα μωρ' πέρδικα μου, που ήσουν πέρδικα γραμμένη; Που ήσουν πέρδικα γραμμένη, κι ήρθες το πρωϊ βρεγμένη:
«Πέρδικα, περδικούλα μου, πέρδικα μου γραμμένη, μ' όλο τον κόσμο ήμερη, μ' όλους αγαπημένη και μετ' εμένα τ' ορφανό τι στέκεις αγριεμένη; Ρίξε την α - πέρδικα μου- ρίξε την αγριοσσύνη σου κι έλα μετ' εμένα, να σε φορώ στα γόνατα, να σε φιλώ στα μάτια, στα μάτια, τα ματόκλαδα,
Τραγούδι για το λαγό
«Έμαθε μωρέ παιδιά έμαθ' ο λαγός και μπαίνει έμαθ' ο λαγός και μπαίνει μες στης παπαδιάς τ' αμπέλι.
Τραγούδι για την ελαφίνα
« Παίρνω το μαντηλάκι μου (δις)
Η τεράστια διαχρονική σημασία και σχέση που έχει το κυνήγι με την ανθρωπότητα, μας μαρτυρούν ότι αποτελεί για το λαό μας σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά την οποία έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, καταβάλλοντος κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε ότι οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν.
Σταμκόπουλος Χαράλμπος
|