Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

SOS για την αγελάδα-νάνο τωνΠρεσπών


Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΓΑΤΣΟΥ

Σήμα κίνδυνου εκπέμπει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών για τη σωτηρία της βραχυκερατικής αγελάδας, ενός είδους που τείνει στην εξαφάνιση παρά το γεγονός ότι επί αιώνες έθρεψε με το γάλα και το κρέας της τον ντόπιο πληθυσμό.

Η διατήρηση της κρίνεται οικονομικά ασύμφορη από τους κτηνοτρόφους, καθώς η απόδοση της υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις σύγχρονες «φυλές» αγελάδων. «Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 12 καθαρόαιμες αγελάδες του είδους στο χωριό Ψαράδες και στο νησάκι Αγιος Αχίλλειος και αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία τους η τύχη τους θα είναι προδιαγεγραμμένη», λέει στον «Ε.Τ.», ο γεωπόνος κ. Γιάννης Καζόγλου.

Η σπάνια φυλή νάνος τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές εργασίες, κάτι που δεν γίνεται πια λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ενώ η παραγωγή τους σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται «φτωχή» για τα σύγχρονα δεδομένα.

Απόδοση

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως ζώο κρεατοπαραγωγής, δεν αποδίδει περισσότερο από το 45% του ζώντος βάρους, λόγω της φτωχής μυϊκής ανάπτυξης. «Από την παρατήρηση των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών φαίνεται ότι τα εντόπια ζώα του πληθυσμού των Πρεσπών είναι μικρόσωμα, με ύψος ακρωμίου τα 100 έως τα 115 εκατοστά και βάρος 180-200 κιλά. Το κεφάλι τους είναι μακρύ και τα κερατά τους λεπτά και βραχέα με κατεύθυνση προς τα πλάγια, εμπρός, πάνω και μέσα. Στις κορυφές έχουν πιο σκοτεινό χρωματισμό», περιγράφει σε σχετική μελέτη του ο καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Γεωργούδης, που συνεργάζεται με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

«Τα μάτια τους είναι μεγάλα, ο λαιμός τους μέσου μήκους, ως μακρύς και λεπτός. Ο θώρακας είναι βαθύς και στενός, η ράχη οξεία, η ραχιαία γραμμή ευθεία. Η κοιλιά είναι ογκώδης, ο κορμός βραχύς, ο σκελετός ελαφρύς και λεπτός, τα άκρα βραχέα, λεπτά με κανονικά ανεπτυγμένες αρθρώσεις. Οι μαστοί είναι μικροί και καλύπτονται από μακριές τρίχες», συμπληρώνει ο κ. Γεωργούδης.

Ο χρωματισμός της βραχυκερατικής αγελάδας ποικίλλει μεταξύ του ξανθού, ξανθοκόκκινου, αποχρώσεων του καφέ, αλλά και μαύρου. Οι διεθνείς οργανισμοί, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της διαφύλαξης της γενετικής ποικιλότητας, έχουν καθορίσει κριτήρια επιλογής των φυλών αγροτικών ζώων που πρέπει να διαφυλαχθούν, καθώς δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί όλο το πλήθος των φυλών που δημιουργήθηκαν κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Τα κριτήρια αυτά είναι η εθνική σημασία της φυλής, η γενετική της αξία και ο βαθμός εξαφάνισης που διατρέχει, στοιχεία που συντρέχουν για τη βραχυκεραπκή αγελάδα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούδη τα μέρη που πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διατήρησης του εντόπιου πληθυσμού στις Πρέσπες πρέπει να είναι τα ακόλουθα: «Καταγραφή των ζώων και των εκτροφών, τήρηση γενεαλογικού βιβλίου και εφαρμογή σχεδιασμένων συζεύξεων για την αποφυγή της αιμομιξίας, δημιουργία αποθεμάτων σπέρματος και εμβρύων σε κατάψυξη, για άμεση και κυρίως μελλοντική χρήση».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επίσης αναγκαία κρίνεται η εφαρμογή προγράμματος γενετικής βελτίωσης, προσαρμοσμένου στο μικρό αριθμό και στις χαμηλές αποδόσεις των ζώων, καθώς και η δημιουργία μελέτης των βιοχημικών πολυμορφικών συστημάτων, αλλά και της γενετικής απόστασης της φυλής από τις άλλες αυτόχθονες φυλές βοοειδών.

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas