ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εκπαίδευσαν γεράκια το 300 π.Χ. Μπορεί βέβαια η «τέχνη» αυτή να παρήκμασε, όμως το 1999 η Πολεμική Αεροπορία «στρατολόγησε» γεράκια ως... ιπτάμενους φρουρούς στα αεροδρόμια της. Αποστολή τους ο εκφοβισμός και η απομάκρυνση πουλιών από τη ζώνη διέλευσης των αεροσκαφών, προς αποφυγή ατυχημάτων. «Λεν είναι μεγάλο μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές», εξηγεί ο σμήναρχος κ. Δημήτρης Αντωνίου, εκπαιδευτής γερακιών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην αρχή για την απομάκρυνση των πουλιών χρησιμοποιούνταν κλασικές μέθοδοι, όπως κανονάκια θορύβου, σκιάχτρα και κυνηγετικά όπλα για εκφοβιστικές βολές. Επειδή, όμως, δεν είχαν αποτελέσματα, η Πολεμική Αεροπορία προώθησε μια πιο μοντέρνα μέθοδο, τη χρήση γερακιών.
Η εκπαίδευση τους χωρίζεται σε δύο στάδια: Την εξημέρωση, που κρατάει περίπου δύο μήνες και γίνεται για να συνηθίσει το γεράκι τις ανθρώπινες δραστηριότητες (διάφορους θορύβους, παρουσία ανθρώπων, τροφή από ανθρώπινο χέρι κ.τ.λ.) και την ελεύθερη πτήση, η οποία αρχικά γίνεται με το γεράκι δεμένο. «Η εξημέρωση δεν βασίζεται στην επιβράβευση αλλά στην προσφορά της τροφής, έτσι ώστε το γεράκι να εξαρτάται από τον άνθρωπο», αναφέρει ο κ. Αντωνίου. Πώς λειτουργεί, όμως, η μέθοδος αυτή; Για να αποτελεί ένα αρπακτικό απειλή για τα άλλα πτηνά πρέπει να διαθέτει ταχύτητα, επιθετική τάση και ευελιξία.
Οι λεγόμενοι «γερακάρηδες»
(χρήστες γερακιών) απελευθερώνουν το γεράκι από το χέρι τους, του επιτρέπουν να βρεθεί στην επίμαχη περιοχή και μόλις αφεθεί στον ουρανό, το «καλούν» πίσω με ένα ψεύτικο θήραμα (ομοίωμα πτηνού δεμένο με σχοινί το οποίο και στριφογυρνάνε στο χέρι τους), έτσι ώστε το γεράκι να εκδηλώσει επίθεση σε αυτό. «Οι ελιγμοί και το μένος τον να επιτεθεί στο ψεύτικο θήραμα, δίνουν την εντύπωση άλλα πουλιά γύρω ότι κινδυνεύουν αν προσεγγίσουν μέσα στην εμβέλεια δράσης του γερακιού οπότε και απομακρύνονται», μας λέει ο κ Αντωνίου.
Τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας περίπου 26 στο σύνολο τους προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, ενώ γίνεται προσπάθεια για αναπαραγωγή και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται κυρίως ένα είδος Πετρίτη, που καλύπτει ευρεία γκάμα θηραμάτων και η προέλευση του είναι η Σκοτία. Από το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Κορωπί, τα γεράκια και οι γερακάρηδες πηγαίνουν σε Καλαμάτα, Αραξο, Τανάγρα, Βόλο και Λάρισα, ώστε να επανδρώσουν τις Μονάδες εκεί.
ΕΞΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ
Από τη
φύση του περήφανο και ανεξάρτητο το γεράκι, δεν «δένεται» με τον εκπαιδευτή του. Η εξημέρωση του όμως έγκειται στην εξάρτηση του πτηνού από τον άνθρωπο ο οποίος του προσφέρει τροφή, ασφάλεια, στέγη και προστασία από Ώς καιρικές συνθήκες. Στο ΚΕΦΣΚΥ λειτουργεί μία από τις καλύτερες κτηνιατρικές κλινικές δευτεροβάθμιας νοσηλείας με εξειδικευμένους γιατρούς. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η κουκούλα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του γερακιού από περιοχή σε περιοχή χωρίς να τρομάζει Το ιπτάμενο «καταδιωκτικό» ανέχεται πολύ περισσότερο τους θορύβους από τα οπτικά ερεθίσματα