Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Τα δηλητηριώδη φίδια της Ελλάδας


Vipera ammodytes (Οχιά).

Εξάπλωση
Εμφανίζεται κυρίως στη Βαλκανική χερσόνησο. Βόρεια εξαπλώνεται στη βορειοανατολική Ιταλία, νότια Αυστρία, νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ρουμανία. Φθάνει νότια στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Υπάρχει, επίσης, στην νοτιοδυτική Ασία.
Μορφολογικά χαρακτηριστικάΤο μήκος του ζώου κυμαίνεται από 65-90cm συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Είναι το μοναδικό φίδι στην ανατολική Ευρώπη που έχει μια προεξοχή πάνω στο ρύγχος του.
Χαρακτηριστικός σχηματισμός στη ραχιαία πλευρά του σώματος μια γραμμή σκουρόχρωμη που σχηματίζει ζιγκ-ζαγκ. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό: τα αρσενικά έχουν χρώμαγκριζωπό και τα θηλυκά καφετί.

Ενδιαίτημα-Συνήθειες

Προτιμά τις βραχώδεις πλαγιές με χαμηλή βλάστηση που εκτείθενται αρκετές ώρες την ημέρα στον ήλιο.
Εμφανίζεται επίσης σε ανοιχτά δάση, σάρες, σωρούς από πέτρες και σε ξερολιθιές που διαχωρίζουν καλλιεργημένες εκτάσεις. Στο νότιο άκρο εξάπλωσης της συναντάται σε περιοχές που το υψόμετρο τους κυμαίνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2500m. Δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα αλλά στις θερμές περιοχές μπορεί να είναι και νυκτόβια.
Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά και σαύρες. Είναι δηλητηριώδες φίδι και το δάγκωμά του θεωρείται ότι είναι το πλέον επικίνδυνο συγκριτικά με αυτό των άλλων ειδών οχιάς που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Τα είδη της οχιάς

Πέντε από αυτά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά και για τον σκύλο.

Κερασφόρος οχιά (Vipera ammodytes)

Αστρίτης (Vipera berus)

Οθωμανική οχιά (Vipera xanthina)

Οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii)

Οχια της Μήλου (Macropivera schweizeri)

Telescopus fallax

Εξάπλωση
Εξαπλώνεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, στα νότια Βαλκάνια στα ελληνικά νησιά και στη Μάλτα επίσης στον Καύκασο και στη νοτιοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα βρίσκεται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Τα ενήλικα έχουν συνήθως μήκος μέχρι 75cm συμπεριλαμβανομένης και της ουράς. Ένα λεπτό φίδι που έχει ευρύ και πλατύ κεφάλι.
Το χρώμα είναι γκρίζο, μπεζ ή καφετί και φέρει ένα κολάρο από μαύρα στίγματα πίσω από το κεφάλι και σειρές από γραμμές ή κηλίδες στο πάνω μέρος του σώματος.

Ενδιαίτημα-Συνήθειες

Συναντάται γενικά σε χαμηλά υψόμετρα ή και σε βουνά στα νότια μέρη εξάπλωσης του. Βρίσκεται σε πετρώδεις περιοχές, υποβαθμισμένα δάση, σωρούς από πέτρες, αμμώδεις περιοχές με θαμνώδη βλάστηση.
Κυνηγά συνήθως στο λυκόφως αλλά μερικές φορές είναι δραστήριο κατά την νύχτα το καλοκαίρι ή την ημέρα στις περιοχές εξάπλωσης του που έχουν ψυχρότερο κλίμα.
Είναι οπισθόγλυφο δηλ. φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια με το οποίο σκοτώνει τη λεία του μέσα σε 2-3 λεπτά. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με σαύρες.

Επιμέλεια Κανέλλα Ραδέα (Δρ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

http://www.mani.org.gr/panida/fidia/fidia.htm

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas