
Πρώτα χτύπησε την Ασία, μετά πέταξε στην Ευρώπη, κρυφός επιβάτης το αίμα των κύκνων και άλλων «παρυδατίων πουλιών».
Εδώ και λίγες εβδομάδες προσγειώθηκε στη Μαύρη Ήπειρο , την Αφρική που σύμφωνα με τους επιδιομολόγους
του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεί-(ΠΟΥ) - ίσωδ αποδειχθεί ο ο αδύναμος κρίκος της ανθρωπότητας στη μάχη κοιτά της νόσου , ή, σωστότερα, κατά της μεταπήδησης
της νόσου στους ανθρώπους, λόγω της
ανυπαρξίας ουσιαστικοί ιατρικών υποδομών αλλά και της «συγκατοίκησης» ανθρώπων και οικόσιτοι πουλερικών σε πολλές υπανάπτυκτες περιοχές της. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα δύο άνθρωποι πέθαναν στην Αίγυπτο από τη μετάδοση του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.
Διαβάζωντας τις επίσημες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αλλά και τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα ακόμη και των πλέον έγκυρων διεθνών εφημερίδων, νομίζει κανείς ότι το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 πράγματι έχει φτάσει στην πόρτα μας. Στη Βρετανία σενάρια που θέλουν «100.000 παιδιά» να πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών έκαναν την εμφάνιση τους την περασμένη Κυριακή στους Sunday Times .
Ακόμη και στην Αμερική έδρα της μεγαλύτερης πτηνοτροφικής βιομηχανίας του κόσμου , κύματα πρόωρου πανικού συνταράσσουν την κοινή γνώμη κι ας μην έχεις ως σήμερα σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα σε πτηνό , πόσο μάλλον σε άνθρωπο .
Αλήθεια λοιπόν ήρθε το τέλος !
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική σε καμία περίπτωση δεν είναι «αναπόδραστη» μια μελλοντική ανθρώπινη πανδημία Η5Ν1, όπως πολλοί μεγαλοσχήμονες, ιδιοτελώς ή όχι, θέλουν να την παρουσιάσουν.
Πολλοί ερευνητές αμφισβητούν έντονα ακόμη και την πιθανότητα γενίκευσης των ανθρώπινων κρουσμάτων σε στάδιο τοπικής επιδημίας που βεβαίως απέχει παρασάγγας από τα σενάρια...
Αποκάλυψης που στήνονται συστηματικά στα δελτία των οκτώ. Η ως τώρα επιστημονική εμπειρία τούς διαψεύδει κατηγορηματικά μέσα σε δυόμισι χρόνια από την πρώτη εκδήλωση της στην Κίνα και παρά την Εξάπλωσή της σε δεκάδες χώρες τριών ηπείρων, η νόσος έχει πλήξει επισήμως μόλις 192 άτομα. Και όλα τα θύματα είχαν έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά...
Την ίδια στιγμή, ως μέτρο σύγκρισης, η «απλή» και διόλου διαφημισμένη γρίπη σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο - για να μην αναφερθούμε σε άλλες «ασθένειες των φτωχών», όπως η ελονοσία, η δυσεντερία και η φυματίωση, που κάνουν θραύση στον Τρίτο Κόσμο.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμιστεί η σοβαρότητα μιας ενδεχόμενης μετάδοσης του Η5Ν1 από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, αφού ναι μεν οι άνθρωποι «κολλάνε» τον τό πολύ δύσκολα, αλλά αν τον κολλήσουν πεθαίνουν σε ποσοστό πάνω από 60%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες επιδημικές ασθένειες του παρελθόντος.
Επιπλέον ανήκει στην ομάδα ιών που είναι γνωστή ως οικογένεια Α, η οποία παλαιότερα μας έχει «προσφέρει» τρομερά θανατικά, όπωδ η «ισπανική» και η «ασιατική» γρίπη, που σκότωσαν εκατομμύρια όλες οι μεγάλες «υπερεθνικές» επιδημίες γρίπης του 20ού αιώνα (1918, 1957, 1968) .
Ξεκίνησαν πράγματι ως «γρίπες των πτηνών»... Πόσο μάλλον που ο Η5Ν1 έχει ήδη σκοτώσει ανθρώπους καθ' όλα υγιείς σε αντίθεση με την κοινή γρίπη, που σημαδεύει άτομα ιατρικά και/ή κοινωνικά ευπαθή και μολύνει σχετικά εύκολα άλλα θηλαστικά, όπως π.χ. γάτες που έχουν καταναλώσει κρέας από μολυσμένα πουλερικά.
Ωστόσο η γρίπη των πτηνών δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό που δηλώνει, μια ασθένεια για πετούμενα!
Το θανατηφόρο στέλεχος δεν διαθέτει προς το παρόν τουλάχιστον την ιδιότητα κλειδί της «μεταδοτικότητας» (transmissibility) από είδος σε είδος, που απαιτείται για την... εκπλήρωση των καταστροφολογικών εσχάτως σεναρίων.
Πως να το πετύχει αυτό, ο ιός θα πρέπει είτε να αυτομεταλλαχθεί σε «κολλητικότερη» μορφή είτε να συνευρεθεί με έναν ιό της ανθρώπινηδς γρίπης «ξαδελφάκι» του στο σώμα κάποιου άτυχου ξενιστή, όπου θα μπορέσει με την κατάλληλη ανταλλαγή γενετικού υλικού να προκύψει μια πιο μεταδοτική και ισχυρή μορφή.
Ιστορικά όμως οι περισσότεροι ιοί της γρίπης των πτηνών δεν έχουν «διαγενετικές» ικανότητες, δεν μεταπηδούν δηλαδή εύκολα από είδος σε είδος.
Πώς μπορούμε ως είδος να βοηθήσουμε
τον ιό να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα αυτά εμπόδια και να εξελιχθεί σε πραγματικά φονική «πανδημία»;
Μα φυσικά επιτρέποντας του να πλήξει όλο και περισσοτέρους άτυχους ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο εντοπισμός και η θεραπεία σε «καραντίνα» κάθε αρρώστου είναι μακρινό ζητούμενο.
Πόσο μάλλον οι απλές και αυτονόητες για τη Δύση συνθήκες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολυνθούν από τον Η5Ν1 τόσο περισσότερα «εργαστήρια» θα βρει ο ιός για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι των αέναων μεταλλάξεων, ώσπου να καταλήγει σε μια πραγματικά «κολλητική» μορφή.
Ακόμη πάντως, και τα αυστηρότερα μέτρα πρόληψης δεν δικαιολογούν την «προληπτική» θανάτωση περισσότερων από 250 εκατομμυρίων υγιών οικόσιτων πτηνών, που έχει ήδη συντελεστεί, στερώντας εκτός των άλλων και μια αναντικατάστατη πηγή τροφής για εκατομμύρια συνανθρώπους μας στον Τρίτο Κόσμο.
Ο «κύκλος» αυτός μοιάζει φαύλος: η βιομηχανοποίηση της πτηνοτροφίας, αλλά και γενικότερα της βιομηχανίας τροφίμων, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση νέων ιών.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται για να καταλήξουν στο πιάτο των ανθρώπων και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με βιομηχανικές μεθόδους τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία.
Η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με την ερευνήτρια Ντανιέλ Νίρμπεργκ, προκαλεί την εμφάνιση νέων ιών, συμβάλλει στην ανάπτυξη στελεχών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και μπορεί τελικά να μετατρέψει τα ζώα σε «εργοστάσια» ασθενειών.
Η γρίπη των πουλερικών συνδέεται σίγουρα με το παγκόσμιο εμπόριο πουλερικών. Αν δεν υπήρχε αυτό, υποστηρίζουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες, η νόσος δεν θα εκδηλωνόταν ποτέ.
Και τώρα τι κάνουμε; Διεθνείς οργανισμοί προτρέπουν τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν χρήματα στην πηγή του προβλήματος. Γι' αυτό, ο ΠΟΥ ανησυχεί λιγότερο για την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη και περισσότερο για το «προγεφύρωμα» του στην Αφρική.
Το θέμα είναι, όπως είδαμε, εκτός από τοξικό και... ταξικό:
είναι ίσως η πρώτη φορά που η «ευπάθεια» των φτωχών ανησυχεί τόσο τούς πλούσιους, ώστε συνειδητοποιούν με μεγάλη καθυστέρηση ότι η αρρώστια δεν σέβεται τα σύνορα που τους χωρίζουν από τον Τρίτο Κόσμο.
ΒΗΜΑgazino
ΕΠΑΝΩ