
Με την κακοκαιρία στην Ευρώπη και τη μικρή διακοπή του κυνηγίου εμφανίστηκαν και πάλι οι τζίκλες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί ν' αναμένουν καλύτερες μέρες. Παρά το γεγονός ότι τα πουλιά εμφανίζονται τη μια μέρα σ' ένα μέρος και την επομένη σε άλλο, εντούτοις οι κυνηγοί που θα βρεθούν στο πέρασμά τους, πιάνουν αρκετές τζίκλες.
Μεγάλη αισιοδοξία σκόρπισαν αυτή την εβδομάδα οι διαπιστώσεις ότι εμφανίστηκαν μαυρότζικλες και κοκκινότζικλες στις περιοχές του Ακάμα, του Λυθροδόντα, της Πέγειας, της Αμαργέτης, του Κάθηκα, της Ευρύχου κ.α.
Οι παρατηρητές των πουλιών και οι ψαράδες κυνηγοί που στήνονται τις νύκτες στα παράλια με σκοπό να πιάσουν ψάρια, δηλώνουν ότι ακούουν συνέχεια τζίκλες να εισέρχονται στην ενδοχώρα. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι άρχισε νέο κύμα αποδημίας, προφανώς λόγω της κακοκαιρίας στην Ευρώπη. Τα πουλιά κατεβαίνουν σε νότιες περιοχές για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ιδιαίτερα εάν πέσει χιόνι στα νότια παράλια της Τουρκίας, τότε φθάνουν στην Κύπρο μεγάλοι αριθμοί πουλιών. Επισημαίνεται ότι αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για την αποδημία της τζίκλας. Μετά τον Ιανουάριο αρχίζουν τα επιστρόφια.
Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι άρχισε να πιάνει πουλιά ο Ακάμας. Στο Νέο Χωριό κτυπήθηκαν αρκετά το τελευταίο δεκαήμερο. Οι κυνηγοί συνάντησαν τα πουλιά τόσο μετά το Νέο Χωριό κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο, όσο και κάτω προς την Ανδρολύκου.
Παρά το γεγονός ότι η Παναγιά με τις γνωστές περιοχές κοντά στο «Βουνί» δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, εντούτοις οι πληροφορίες μιλούν για τη Χούλου και την Αμαργέτη μέσα στ' αμπέλια και τις αγριοελιές. Καλύτερη επαρχία για τις τζίκλες είναι φέτος η Λεμεσός. Οι περιοχές Ανώγυρας, Πισσουρίου, Αλέκτορας και Χάποταμι, ήταν εκείνες που ευχαρίστησαν πολλούς κυνηγούς. Δεύτερη καλύτερη περιοχή ήταν και παραμένει η Πιτσιλιά. Μια δυο φορές κτυπήθηκαν τζίκλες και στις περιοχές του Αρακαπά. Η Σολέα στην αρχή έπιασε πουλιά, αλλά δεν τα κράτησε. Αναμένεται ότι τα Κατύδατα και οι Γερακιές θα δείξουν κάποιο ενδιαφέρον.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι αναμένονται σύντομα με τις τζίκλες και οι εξωτερικές φάσσες. Όλα εξαρτώνται βέβαια από την κακοκαιρία, εάν υπάρξει όμως αποδημία οι κυνηγοί θα ευχαριστηθούν το κυνήγι. Υπάρχουν αρκετά βαλάνια, αλλά και σταφύλια, όπως και τριμίθι για την τροφή τους.
Η Υπηρεσία Θήρας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, ενόψει της κατάστασης που επικρατεί με τις μιμητικές φωνές της τζίκλας. Άλλοι χρησιμοποιούν τις γνωστές «μηχανούες», οι οποίες πολλές φορές είναι με λέιζερ και δεν ακούονται σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ άλλοι μετατρέπουν τα κινητά τους τηλέφωνα? για να κελαηδούν. Σ' όλες τις περιπτώσεις τα πουλιά προσελκύονται εκεί και γίνονται εύκολος στόχος.
Το κυνήγι της τζίκλας απαγορεύεται σήμερα Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2006. Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση αύριο Δευτέρα 2 Ιανουαρίου. Την υπόλοιπη περίοδο το κυνήγι της τζίκλας και άλλων αποδημητικών πτηνών επιτρέπεται κάθε Κυριακή, Τετάρτη και Παρασκευή μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2006. Επιτρέπεται επίσης τη Δευτέρα 27/2/2006, τα Σάββατα 18/2 και 25/2 και την Τρίτη 28/2/2006.
'Ο Φιλελεύθερος
ΕΤΟΣ 50ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 16604
Σωτήρης Μιχαήλ
ΕΠΑΝΩ