Δύο νέα εθνικά πάρκα, με στόχο την προστασία της χλωρίδας - πανίδας και τον περιορισμό των δράσεων που μπορούν να βλάψουν τον χώρο δημιουργούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται ο οικοτουρισμός και η ήπια δόμηση
Σε όλη την έκταση του Πάρκου 760000 στρ. απαγορεύεται το κυνήγι για τρία έτη
Δύο νέα εθνικά πάρκα, συνολικής έκτασης 760.000 στρεμμάτων, δημιουργούνται στον ευρύτερο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόκειται για το Δασικό σύμπλεγμα Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου του Νομού Εθρου (430.000 στρ.) και για τον υγρότοπο των ποταμών Αξιού, Γαλλικού, Λουδία, Αλιάκμονα, των Αλυκών Κίτρους και της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου (330.000 στρ.).
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Γ. Σουφλιάς, επιδιώκεται η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας των δύο περιοχών, ο περιορισμός των δράσεων που μπορούν να βλάψουν τον χώρο και η όσο το δυνατόν πιο αρμονική συνύπαρξη των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με τη φύση.
Υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται ο οικοτουρισμός και η ήπια δόμηση (κατοικία). Σημειώνεται πως τα δύο εθνικά πάρκα αποτελούν περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς, το ένα εξ αυτών προστατεύεται ήδη από διεθνείς συνθήκες. Πιο αναλυτικά:
Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Λαδιάς Λευκίμμης - Σουφλίου διαβιούν 229
είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πτηνών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχουν πολλά θηλαστικά που απειλούνται με εξαφάνιση (όπως ζαρκάδι, αγριόχοιρος, ασβός, νυχτερίδα, αρκούδα, αγριόγατα, τσακάλι κ.λπ.) και 35 είδη ερπετών και αμφιβίων.
Βλάστηση
Η περιοχή παρουσιάζει έντονη βλάστηση με πευκοδάση, δρυοδάση και αείφυλλα πλατύφυλλα δένδρα. Το 18% της έκτασης είναι καλλιεργήσιμη.
Με την κοινή υπουργική απόφαση, που μόλις υπογράφτηκε, επιβάλλεται η διατήρηση των δασών και των δασικών εκτάσεων και απαγορεύεται η αλλαγή της χρήσης τους. Επίσης διατηρείται και προστατεύεται η αυτοφυής βλάστηση. Απαγορεύονται ΧΥΤΑ, λατομεία, μεταλλευτικές δραστηριότητες κ.ά.
Το Πάρκο χωρίζεται σε δύο περιοχές. Η πρώτη έχει συνολική έκταση 78.000 στρεμμάτων και ορίζεται ως α-
πολύτως προστατευόμενη. Η δεύτερη περιοχή χωρίζεται σε πέντε ζώνες. Στις τρεις από αυτές επιτρέπεται υπό όρους η κατασκευή τουριστικών κατοικιών, σε μικρές μονάδες των τεσσάρων δωματίων, με μέγιστο ύψος 7,5 μ. και υποχρεωτική κεραμοσκεπή.
Το Εθνικό Πάρκο των Υγροτόπων περιλαμβάνει τη χερσαία και τη θαλάσσια περιοχή των εκβολών των ποταμών, των αλυκών και της λιμνοθάλασσας καθώς την εκτός περιοχή των Νομών Θεσσαλονίκης (Δήμοι Εχεδώρου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου, Αξιού και Χαλκηδόνας), Ημαθίας (Δήμος Πλατέος) και Πιερίας (Δήμοι Αιγινίου, Μεθώνης, Πύδνας και Κορινού). Προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις, όπως η σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ, και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων ΝαΐυΓ& 2000.
Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί είδη θηλαστικών που προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως ο λύκος, το τσακάλι, η βίδρα και ο αγριόγατος, 268 είδη ορνιθοπανίδας, υδρόβια πουλιά, 71 είδη ψαριών στις εκβολές του Αξιού και άλλα 33 είδη ιχθυοπαγίδας στους άλλους ποταμούς.
Δημιουργούνται τρεις περιοχές Πάρκο. Η περιοχής Απόλυτης Προστασίας οριοθετείτε γύρω από τις εκβολές των ποταμών.
Οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες, κυρίως περιβαλλοντικού διαφέροντος και έρευνας. Επιβάλλεται η απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και δραστηριοτήτων σα σε έναν χρόνο από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.
Προστασία
Ως περιοχή απλής Προστασίας ορίζονται το Δέλτα των ποταμών, η ζώνη της αλυκής και η Λιμνοθάλασσα. 0 υπόλοιπος χώρος θεωρείται Περιφερειακή ζώνη. Γύρω από τις Αλυκές Κίτρους επιτρέπεται η ελεγχόμενη οικιστική ανάπτυξη με χρήση κατοικίας, ενός ορόφου, με συνολική επιφάνεια 120 τ.μ. και μέγιστη και ύψος 150 τ.μ. Οι νόμιμα υφιστάμενες δραστηριότητες δεν θίγονται.
Σε όλη την έκταση του Πάρκου απαγορεύεται το κυνήγι για τρία έτη
Και τα δύο πάρκα διοικούνται από Φορείς Διαχείρισης
Eφημερίδα ΕΘΝΟΣ τετάρτη 29/6/05
Μανίνα Νικολοπούλου