
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στόχος, η προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των σπάνιων υγροβιότοπων. Κανόνες για την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη διακίνηση πλοίων
Eνα πάρκο 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων δημιουργείται στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου οτη Δυτική Ελλάδα. Στόχος είναι η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας, των σπάνιων υγροβιότοπων που υπάρχουν στην περιοχή και η θέσπιση κανόνων για την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη διακίνηση των πλοίων.
Σημειώνεται πως ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ευρώπης και προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar. Φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων, στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς, καθώς και μεγάλο αριθμό πτηνών.
Ο Αμβρακικός είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε είδη πουλιών.
Εχουν καταγραφεί 294 είδη, με πληθυσμό άνω των 100.000, εκ των οποίων τα 101 είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους.
Στην περιοχή διαβιούν 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται (λαβράκια, κέφαλοι, γαρίδες, χέλια).
Χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τη δημιουργία και οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού Κόλπου στην εκτός σχεδίου περιοχή
των Δήμων Πρέβεζας, Ζαλόγγου, Λούρου, Φίλιππιάδος (νομού Πρέβεζας), Αμβρακικού, Αράχθου, Αρταίων, Κομποτίου και Κοινότητας Κομμένου (νομού Αρτας), Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Κεκροπίας (νομού Αιτωλοακαρνανίας).
Η περιοχή του Πάρκου χωρίζεται σε 4 ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό προστασίας.
Στην πρώτη ζώνη «Προστασίας της Φύσης», στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως οι λίμνες και λιμνοθάλασσες, επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα, εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, γεωργία και βόσκηση. Τα ιχθυοτροφεία πρέπει να διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας εγκεκριμένους από την αρμόδια υπηρεσία και τον Φορέα Διαχείρισης.
Γύρω από την πρώτη ζώνη δημιουργείται μία δεύτερη, Ειδικών Ρυθμίσεων όπως ονομάζεται, στην οποία επιτρέπονται ορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, όπως η ημιεντατική υδατοκαλλιέργεια, το κυνήγι και ήπιες τουριστικές δραστηριότητες.
Υδατοκαλλιέργειες
Μία τρίτη, περιορισμένη, ζώνη συγκροτείται κοντά οτη λιμνοθάλασσα Λογαρού ως Περιοχή Ειδικής Διαχείρισης Υδάτων με αναφορά στις υδατοκαλλιέργειες, ενώ η τέταρτη ζώνη, Περιβαλλοντικού Ελέγχου, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις χερσαίες εκτάσεις γύρω από τον κόλπο.
Στα όρια της ζώνης αυτής δεν επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων άνω των 200 κυβικών μέτρων και οι υφιστάμενες πρέπει να μετεγκατασταθούν εντός 5ετίας. Εντός του Αμβρακικού απαγορεύεται ο διάπλους δεξαμενόπλοιων χωρίς διπλά τοιχώματα.
Eφημερίδα ΕΘΝΟΣ 29-11-06
ΕΠΑΝΩ