
Έκτακτα μέτρα ετοιμάζονται να πάρουν οι χώρες-μέλη μετά την εμφάνιση του ιού της γρίπης των πουλερικών σε Ρωσία και Καζακστάν. Φόβοι ότι θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη ήπειρο μέσω των αποδημητικών πτηνών
Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να προφυλάξουν ανθρώπους και πτηνά από τη θανατηφόρα γρίπη των πουλερικών.
Αύριο στις Βρυξέλες συγκαλείτε έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των «25», καθώς υπάρχουν πλέον βάσιμοι φόβοι ότι σμήνη αποδημητικών από την πρώην Σοβιετική Ένωση θα μεταδώσουν το φθινόπωρο την επιδημία έως τις ακτές του Ατλαντικού. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι η ευκολία μετάλλαξης του ιού.
Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2003, ενώ χθες το υπουργείο Γεωργίας του Καζακστάν προειδοποίησε ότι ο επικίνδυνος ιός Η5Ν1 έπληξε επτά χωριά. Ρωσία και Καζακστάν επιμένουν ότι στα εδάφη τους δεν υπάρχουν νεκροί. Ωστόσο προειδοποιούν ότι αγριόχηνες, αγριόπαπιες και κύκνοι που μεταφέρουν την ασθένεια, βρίσκονται ήδη στην περιοχή των Ουραλίων και κινούνται δυτικά. Τουλάχιστον 9.000 άρρωστα κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο Καζακστάν, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς η επιδημία που ξέσπασε
στη Σιβηρία στα μέσα Ιουλίου. Παρότι η Ε.Ε. διατηρεί χαμηλούς τόνους και ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα κράτη-μέλη άρχισαν να θωρακίζονται.
Μέτρα
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικά εμβόλια σε 150 εθελοντές, αμέσως μόλις δώσει το «πράσινο φως» η εθνική επιτροπή Βιοηθικής. Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας κάλεσε τους πτηνοτρόφους να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε ένδειξη ασθένειας στα πουλερικά τους. Η Ολλανδία και η Γερμανία κάλεσαν τους πτηνοτρόφους να περιορίσουν όλα τα πουλερικά τους σε κλειστούς χώρους, για μην έρθουν σε επαφή με τα μολυσμένα πουλιά. Η Ιταλία ανακοίνωσε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου, οι ειδικοί κατηγορούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι ολιγώρησαν να πάρουν μέτρα και μιλούν για πιθανή επανάληψη της φονικής επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1919, που προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη.
Η γρίπη των πουλερικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1878. Προσβάλλει όλα τα ήδη πτηνών, αλλά τα αποδημητικά-φορείς είναι πιο ανθεκτικά από τα οικόσιτα πουλερικά. Η ασθένεια μεταδίδεται με τα περιττώματα που μολύνουν το έδαφος.
Μετά την τελευταία έξαρση της επιδημίας, το 2003, υπολογίζεται ότι προσβλήθηκαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια πτηνά σε όλη την Ασία. Η πιο επικίνδυνη παραλλαγή Η5Ν1 εντοπίστηκε σε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Μογγολία, Μαλαισία και Β. Κορέα. Πρόσφατα εξαπλώθηκε σε Ρωσία και Καζακστάν.
Σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αφού τα άρρωστα πουλερικά μολύνουν κυρίως πουλιά και χοίρους. Ωστόσο, υπήρξαν κρούσματα σε ανθρώπους σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Καμπότζη και Ινδονησία.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι 112 βεβαιωμένα ασθενείς (62 από τους οποίους πέθαναν) μολύνθηκαν από νεκρά πουλερικά. Μόνο στην Ταϊλάνδη υπήρξε πέρυσι μία μαρτυρία για μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο. Προς το παρόν δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο κατά του ιού Η5Ν1, αλλά μόνο θεραπεία.
Οι επιστήμονες ανησυχούν, επειδή το ποσοστό θνησιμότητας στους μολυσμένους ανθρώπους φτάνει το 50%. Οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ανάλογη πανδημία με την «ισπανική γρίπη» του 1919, που ήταν εξίσου θανατηφόρα με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: έστειλε στον τάφο το λιγότερο 20 εκατομμύρια ανθρώπους!
Γράφει
ο Γ. Παπαδάτος
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 24-8-05
ΕΠΑΝΩ