Μία ασυνήθιστη και σπάνια φωτογραφική καταγραφή άγριας ζωής, έγινε στο γνωστό βουνό Σχιστό κατά την διάρκεια εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων του συναδέλφου και φίλου Δ Μπoζώνα .
Δύο ¨Όρνια ατενίζουν την Αθήνα καθήμενα σε βράχο , καταπληκτική στιγμή και φωτογραφία !
Το Όρνιο (επίσης Όρνεο, Κάρα, λατινική ονομασία: Gyps fulvus (Hablizl 1783)) είναι το πιο κοινό είδος γύπα της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ στην Ελλάδα έχουν μείνει λιγότερα απο 400 ζευγάρια με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συναντάται στην Κρήτη. Απαντάται επίσης στην Κεφαλλονιά, τη Νάξο, τη βόρεια Πελοπόννησο, στο Φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Περιγραφή
Είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό.Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια.
Αναπαραγωγή
Γύπας - Όρνιο - Γύπας ο πυρόχρους.
Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά απο 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.
Φωτογραφία Δ Μπoζώνας 11/2009 στον Σχιστό στο κέντρο της Αθήνας .
ΠΗΓΉ Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια