Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Οtis Tarda !

Η ωτίδα στην Ελλάδα !

Το σπάνιο και εντυπωσιακό πουλί μετανάστευσε και φέτος στη χώρα μας. Συστάσεις των κυνηγών να μη σημαδεύονται τα πουλιά, γιατί τείνουν προς εξαφάνιση.
Η ωτίδα μεταναστεύει στις αρχές κάθε χρόνου στον θεσσαλικό κάμπο.

Μεγαλόσωμη, αγέρωχη και πολύχρωμη η ωτίδα έκανε για άλλη μια χρονιά την εμφάνιση της στη Θεσσαλία. Πουλί αποδημητικό, σπάνιο κι εντυπωσιακό στα χρώματα, η ωτίδα, που φωλιάζει στις ρωσικές στέπες, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, μεταναστεύει στις αρχές κάθε χρόνου στον Θεσσαλικό κάμπο, για να γλιτώσει από το βαρύ κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Με ανακοίνωση του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας, απευθύνει έκκληση στα μέλη του για την προστασία του σπάνιου αποδημητικού πουλιού και τους συστήνει να μη... στοχεύουν τις ωτίδες, γιατί ο μικρός τους πληθυσμός στην περιοχή τείνει να εξαφανιστεί.

Όπως εξήγησε στο «Εθνος» ο δασοπόνος, επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Γιώργος Χριστοδούλου, η ωτίδα είναι ένα πουλί που περνά μερικούς μήνες στη χώρα μας από το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι στις αρχές Μαρτίου. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πουλί, σαν άγρια γαλοπούλα, που όμως στη συμπεριφορά του είναι πολύ δειλό και ζει σε ανοιχτές εκτάσεις σε μικρούς πληθυσμούς», μας είπε ο κ. Χριστοδούλου. Η ωτίδα έχει ανοιχτά χρώματα και το αρσενικό συνηθίζει να σχηματίζει... χαρέμι, αφού του αρέσει να συγκεντρώνει κοντά του 5-6 θηλυκά, τα οποία γονιμοποιεί και μετά ζουν όλα μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του είδους αυτού, ότι δηλαδή ζει σε μεγάλες οικογένειες, με τις οποίες μεταναστεύει ομαδικά.

Σμήνη
Οι παλιοί κυνηγοί γνωρίζουν την ωτίδα ως «τόι», η επιστημονική της ονομασία όμως είναι Οtis Tarda. Το αρσενικό έχει ύψος μέχρι και 120 εκατοστά και το θηλυκό 75 εκατοστά. Έχει μεγάλο και μακρύ λαιμό και χοντρά πόδια, ενώ λόγω των ανοιχτών τους χρωμάτων, όταν οι ωτίδες πετούν σε σμήνη, φαίνονται σαν ένα λευκό σύννεφο με μαύρο χρώμα στις φτερούγες. Η ωτίδα έχει αργό και δυνατό πέταγμα και μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Το κρέας της ωτίδας δεν τρώγεται και οι κυνηγοί υποστηρίζουν πως όταν σκοτώνουν το σπάνιο αυτό πουλί το κάνουν κατά λάθος. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι τα μέλη του πριν από μερικά χρόνια έβλεπαν ολόκληρα σμήνη να φτάνουν στον Θεσσαλικό κάμπο, σταδιακά όμως ο πληθυσμός τους μειώνεται και σήμερα είναι ζήτημα αν υπάρχουν 12 πουλιά, που έρχονται στη χώρα μας να ξεχειμωνιάσουν και στις αρχές της Άνοιξης να επιστρέψουν πίσω για να αναπαραχθούν.

Παλιότερα οι πληθυσμοί που έρχονταν στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτεροι, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν μειωθεί αισθητά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φεύγουν από τις παγωμένες χώρες όπου ζουν και κατεβαίνουν χαμηλότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ο χειμώνας δεν είναι τόσο βαρύς. Λεν αποκλείεται επίσης το είδος να αντιμετωπίζει σε όλη την Ευρώπη πρόβλημα με τους πληθυσμούς του, οι οποίοι οδηγούνται σε εξαφάνιση.

M Ριτζάλου ΕΘΝΟΣ