Χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας κινδυνεύουν να μείνουν όσες εκ των περιοχών Ραμσάρ, Εθνικοί Δρυμών και εν γένει πολύτιμων οικοσυστημάτων διέθεταν, μετά την αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απόφαση 3290/2009, με την οποία ακυρώθηκε η ΚΥΑ 4110/2007 "Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Έβρου και της ευρύτερης περιοχής των υγροτόπων του Δέλτα στις εκβολές του ποταμού Εβρου και...
της ευρύτερης περιοχής του ως εθνικό πάρκο με την ονομασία Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου", ΦΕΚ 102 Δ/16.3.2007.Το σκεπτικό, πανομοιότυπο με προηγούμενη του Ε' Τμήματος. Την υπ' αριθμόν 3596/2007 απόφασή του, με την οποία ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (22943.5.6.2003) και δεύτερη που ακολούθησε των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας "Χαρακτηρισμός της χερσαίας και λιμναίας περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ως περιοχής οικοανάπτυξης, καθορισμός περιφερειακής ζώνης προστασίας αυτής, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης", μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Παρανόμως χαρακτηρίζονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί "η κατά τα προαναφερόμενα έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος", όπως προβλέπεται από το άρθρο 21 του Ν. 1650/86.
Το ανώτατο δικαστήριο ξεκαθαρίζει εκ νέου πως οι σχετικές διατάξεις μετέπειτα νόμων 2742/1999 και 3044/22 επιτρέπουν αλλαγές στις ζώνες προστασίας και στις χρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής και η υπαγωγή της σε μία από τις προβλεπόμενες από τον νόμο 1650/1986 κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Το ζήτημα είναι αν το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα συνεχίσει να περιφρονεί τη νομολογία του ΣτΕ και αν θα εγκαταλείψει την "πρακτική" που είχαν καθιερώσει οι πολιτικές ηγεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ μετά το 2003 προκειμένου να επιδεικνύουν έργο στην Ε.Ε. προς αποφυγήν περικοπής κονδυλίων, διότι οι υπηρεσίες της απαιτούσαν προστασία επί του εδάφους και όχι μόνο με την παραγωγή μελετών ή για συμμόρφωση με καταδίκες στα σβέλτα (Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, δυτική Μήλος).Οι υπουργικές αποφάσεις όμως εξυπηρετούσαν και άλλες σκοπιμότητες.
Δεν προυπέθεταν έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ όπως τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, άρα τα μαγειρέματα, κυρίως μετά από πιέσεις του πρώην υπουργείου ανάπτυξης η διαφόρων συμφερόντων με εκπτώσεις στην προστασία έναντι των προτάσεων των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
Δεκαετίες... προστασίας
Η ειρωνεία, εν προκειμένω, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ΚΥΑ του Έβρου κρίθηκε "παρεμπιπτόντως" παράνομη και ακυρωτέα μετά από προσφυγή κυνηγών κατά απόφασης του δασάρχη Αλεξανδρούπολης που απαγόρευε το κυνήγι στις υγροτοπικές και χέρσες εκτάσεις των περιοχών Μαυρότοπος, Νησί και Βάλτος του Δέλτα, βάσει της ΚΥΑ, καθώς περιλαμβάνονταν στη Β Ζώνη Προστασίας όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Στην απόφαση του ΣτΕ καταγράφεται βήμα-βήμα το χρονικό της θεσμικής "προστασίας" του υγροτόπου, το οποίο κρατάει μόνον... 31 χρόνια.
Μεταξύ άλλων:
Το Δέλτα του ποταμού Έβρου συμπεριλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους που ενέταξε η Ελλάδα στον κατάλογο των "Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας" της Σύμβασης Ραμσάρ (Ν.Δ. 191/1974).
Το Δέλτα Έβρου, επίσης, είναι "Ζώνη Ειδικής Προστασίας" (ΖΕΠ - SΡΑ) σύμφωνα με τα κριτήρια της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για την άγρια ορνιθοπανίδα.
Περαιτέρω, περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο περιοχών που προτείνονται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR 1110007 και έχει χαρακτηρισθεί ως "Τόπος Κοινοτικής Σημασίας" (πΤΚΣ - pSCΙ) για τους φυσικούς οικότοπους και την αυτοφυή χλωρίδα και άγρια πανίδα.
Από το έτος 1978 ανατέθηκε από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος σε επιστήμονες η σύνταξη ειδικής διαχειριστικής μελέτης για το Δέλτα Έβρου. Με βάση αυτή τη μελέτη καταρτίστηκε "Σχέδιο Δράσεως Προστασίας του Περιβάλλοντος του Δέλτα του ποταμού Έβρου", το οποίο εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και ανατέθηκε στον υπουργό Συντονισμού και τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες γα την υλοποίησή του (απόφαση της 28.2.1980).
Με την σύμβαση ΜΟΠ-ΣΑΝΤ 9229/2 το Νομαρχιακό Ταμείο Έβρου ανέθεσε σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων την εκπόνηση μελέτης με θέμα "Μελέτη Διαχείρισης Βιοτόπων του Δέλτα στις Εκβολές του ποταμού Έβρου".
Η μελέτη παραδόθηκε τον Μάιο του 1994 και εκδόθηκε το 1998 προσωρινή ΚΥΑ για δύο χρόνια και παρατάθηκε η ισχύς για έναν ακόμη χρόνο. Εν τέλει, αντί Π.Δ., η προστασία της περιοχής θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ τον Μάρτιο του 2007, η οποία τώρα ακυρώνεται...
http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_539.html