Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Πρωτοβουλία πολιτών «Αινήσειο Δέλτα»

Oι καλύβες



•Με στόχο την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του Δέλτα του Έβρου

Πρωτοβουλία πολιτών για τον εξωραϊσμό, την αναβάθμιση, την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στο Δέλτα του ποταμού Έβρου με τον τίτλο «Αινήσιο Δέλτα» δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες και την Κυριακή εξελέγη το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο. Μέλη του Συλλόγου άνθρωποι που αγαπάνε το Δέλτα του Έβρου και δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, κυνηγοί και λάτρες της υπέροχης φύσης του και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «αυτοί που γενιά με τη γενιά γίναμε ένα με το χώρο που θεωρούμε άρωμα τη μυρωδιά της λάσπης του, που κρατάμε τα κανάλια ανοιχτά, που παλεύουμε να τον κρατήσουμε Ελληνικό, καθαρό και νοικοκυρεμένο».

Λόγοι ίδρυσης του Συλλόγου

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και από την Κυριακή αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», Χρήστος Πασχαλάκης, «οι λόγοι που μας οδήγησαν στη συγκρότηση Συλλόγου έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία αποτελεί το μέρος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν γενιές κατοίκων των οποίων όμως η φωνή δεν ακουγόταν και το κουμάντο έκαναν κάποια γραφεία της Αθήνας, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν καθόλου την περιοχή αποφάσιζαν για αυτή και για το μέλλον της. Μη ξεχνάμε ότι τα ο 95% της περιοχής του Δέλτα είναι απαγορευμένο και τελευταίως προέκυψε και το θέμα με τις Καλύβες».

Οι λόγοι όπως συνοψίζονται σε σχετικό δελτίο τύπου αφορούν στα εξής:

    • «Επειδή αγαπάμε αυτό τον τόπο, τον οποίο θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας, της κληρονομιάς που παραλάβαμε από τους γονείς μας και θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
    • Επειδή όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας μας αλλά και κάποιοι, - ευτυχώς ελάχιστοι- από τους τοπικούς μας άρχοντες, προσπαθώντας να γίνουν αρεστοί σε όλους, αρνούνται ή αδυνατούν να δουν το πρόβλημα στο σύνολό του υιοθετώντας μεσοβέζικες λύσεις που σπρώχνουν τη σκόνη κάτω από το χαλί αφήνοντας την ευρύτερη περιοχή του δέλτα του ποταμού Έβρου να καταστρέφεται μέρα με τη μέρα.
    • Επειδή όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι φορείς, υπηρεσίες και διαχειριστές αυτού του τόπου βλέπουν μόνο τα κονδύλια και τις επιχορηγήσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνοώντας σκόπιμα ότι στο χώρο ζουν και δραστηριοποιούνται έννομα εκατοντάδες ελλήνων πολιτών οι οποίοι σήμερα βρίσκονται υπό διωγμό και κανείς δεν κάνει τίποτα γι ’αυτό.
    • Επειδή βαρεθήκαμε τους ανεύθυνους «γνώστες» που δεκαετίες τώρα φορτώνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της δικής τους αδιαφορίας, αδράνειας και ανεπάρκειας στους αγρότες, τους κυνηγούς, τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αποκρύπτοντας με τέχνη το γεγονός ότι χάρη σ’ αυτούς τους τελευταίους το δέλτα του Έβρου είναι ακόμα Ελληνικό και προσβάσιμο.
    • Επειδή με την εφαρμογή νόμων που όλοι ξέρουν πώς είναι λάθος, νόμων που κανείς δεν θέλει να εφαρμόσει – εκτός από κάποιους που δεν γνωρίζουν το δέλτα, δεν έχουν ζήσει εδώ ούτε καμία σχέση έχουν με το χώρο, που τα κίνητρά τους είναι θολά και αδιευκρίνιστα – τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι καταστροφικά για το χώρο και τους ανθρώπους του.
    • Επειδή αισθανόμαστε –και είμαστε- αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος αφού ο άνθρωπος ζει στο δέλτα του Έβρου από τότε που υπάρχει άνθρωπος και ξέρουμε ότι εγκληματίας είναι όποιος θέλει να εξορίσει ένα είδος από το φυσικό του περιβάλλον.
    • Επειδή το άρθρο 24 παρ.1 του συντάγματος της πατρίδας μας ορίζει ρητά ότι: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός» και το κράτος είναι ελλιπές έως ανύπαρκτο απέναντι στη συγκεκριμένη του υποχρέωση και αδιάφορο για τα δικαιώματα καθενός από μας. Συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή και επιτέλους να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη από αυτούς που ξέρουν και όχι από τους τάχα και τους δήθεν φωτεινούς παντογνώστες, ιδρύσαμε το σύλλογο «ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ»».

Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης όπου και εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στόχοι του Συλλόγου

«Στόχος μας είναι να συνεχίσει το Δέλτα να φιλοξενεί όλα τα έμβια που υπάρχουν εκεί άνθρωποι, ζώα και το πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη των ανθρώπων για διάφορους λόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι εθνικός. Σε περίπτωση που φύγουν οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουμε να ξαναπάμε. Όπως είπε και κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση «σύνορα που δεν πατάς δεν τα κατέχεις». Ας μη δημιουργήσουμε ακόμη μία γκρίζα ζώνη» τονίζει ο κ. Πασχαλάκης, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται στο Δέλτα του Έβρου, αλλά το επισκέπτεται και από χόμπι ως κυνηγός. Όπως δηλώνει «στο Σύλλογο μέλη είναι άνθρωποι που αγαπάμε το δέλτα του Έβρου και δραστηριοποιούμαστε μέσα σε αυτό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, κυνηγοί». Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί 250 μέλη.
«Θέλουμε να διορθώσουμε την άποψη που υπάρχει ως στερεότυπο για τους κυνηγούς ότι καταστρέφουν το περιβάλλον. Λέγονται διάφορα από ανθρώπους που δεν έχουν δει από κοντά τι συμβαίνει. Εμείς καλούμε τους ανθρώπους να έρθουν να το γνωρίσουν και μάλιστα να τους μεταφέρουμε εμείς για να το δουν πώς ακριβώς είναι και να γνωρίσουν τους ανθρώπους του και να είναι σίγουροι ότι με τους περισσότερους θα γίνουν φίλοι».
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δέλτα του Έβρου είναι λίγοι. Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα όσον αφορά στους κατοίκους της περιοχής. «Οι επαγγελματίες ψαράδες κάθονται μία εβδομάδα ή και δέκα ημέρες ψαρεύουν, επιστρέφουν για λίγες ημέρες στο σπίτι τους και επανέρχονται στο Δέλτα».

Απειλές για το Δέλτα

Το Δέλτα προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, η οποία, όπως τονίζει ο κ. Πασχαλάκης, δεν αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από εκεί. «Η Συνθήκη μιλά για την προστασία και τη διατήρησή του. Το 95% της περιοχής είναι προστατευόμενο. Ζημιά στα πουλιά δεν κάνουν οι κυνηγοί. Παλιότερα γίνονταν κάποιες παραβάσεις. Ως Σύλλογος έχουμε στόχο να προστατεύσουμε περισσότερο τα πουλιά, ώστε να υπάρχει περισσότερο κυνήγι. Μεγάλη ζημιά έγινε με έργα που έγιναν παλιότερα χωρίς μελέτη, με στόχο το κέρδος και έφθασε στο σημείο να μην μπορούν τα πουλιά να κάνουν φωλιά.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η υφαλμύρωση, η οποία έχει φθάσει σε ψηλά επίπεδα. Το Δέλτα, αντί να είναι τόπος για κύκνους, για πάπιες, για ερωδιούς, έχει μετατραπεί σε Δέλτα γλάρων. Η αλμύρα έχει ανεβεί και οι γλάροι ανέβηκαν μέχρι επάνω». Μεταξύ των απειλών του Δέλτα και οι αποξηράνσεις, οι οποίες αποτελούν το χειρότερο που έγινε τα τελευταία χρόνια.
«Η πολιτεία που θέλει να διώξει τους ανθρώπους από το Δέλτα έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Βέβαια η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί αρκεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους κατοίκους του Δέλτα και να ακούσει τη γνώμη τους. Μπορεί έστω και τώρα να γίνει κάτι πριν είναι πολύ αργά».
Μία μεγάλη επίσης απειλή για το Δέλτα του Έβρου είναι η καύση των καλαμώνων. «Όπως λένε οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το κανάλι το οποίο κλείνει τα πάντα. Σήμερα συζητούσα με έναν παππού ογδόντα περίπου χρονών που μεγάλωσε μέσα στο Δέλτα, εφόσον τα εξήντα πέντε χρόνια ζει εκεί, και μου ζητούσε να κάνουμε κάτι ώστε να ανοίξουν τα κανάλια γιατί έχουν φράξει και δεν μπορούν να περάσουν σε μέρη που συνορεύουν με την Τουρκία και τα οποία έχουν κλείσει. Οι Τούρκοι πηγαίνουν, εμείς όχι. Πρέπει να γίνει κάτι ώστε τα κανάλια να είναι προσβάσιμα».

Ενδιαφέρον φορέων

Οι τοπικοί φορείς δείχνουν ενδιαφέρον. Στη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου παρών ήταν και ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης, που αποτελεί το θερμότερο υποστηρικτή του Συλλόγου μετά τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.
«Όλοι οι φορείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε, οι τρεις δήμαρχοι και οι βουλευτές της περιοχής μας υποστηρίζουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί άνθρωπος απλός ή πολιτικός που να μη μας υποστηρίζει. Όλοι συμφωνούν μαζί μας αλλά οι αρμοδιότητές τους έχουν όρια. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουν».

Επισκεψιμότητα της περιοχής

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή το Δέλτα έχει υψηλή επισκεψιμότητα. Όπως τονίζει ο κ. Πασχαλάκης, «αυτή την εποχή έρχεται κόσμος να θαυμάσει το Δέλτα, να γυρίσει και να το γνωρίσει, να βγάλει φωτογραφίες και να δει τα πουλιά. Από το Σεπτέμβρη αρχίζει το κυνήγι και τις δύο πρώτες ημέρες έρχονται οι κυνηγοί και μετά το χειμώνα, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Η βόλτα με τις βάρκες είναι εντυπωσιακή, ειδικά όταν την κάνει κάποιος που μένει εκεί, στο Δέλτα. Το καλύτερο και το οποίο θα πρότεινα στους επισκέπτες, είναι να καθίσουν δυο μέρες κοντά στους ανθρώπους που ζουν εκεί και να τους το γνωρίσουν. Με δέκα λεπτά επίσκεψη δεν γίνεται τίποτα».
Σε ερώτηση, αν κάποιος μπορεί να μείνει εκεί, ο κ. Πασχαλάκης λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μείνει στα ξενοδοχεία της γύρω περιοχής και σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ή κάποιον βαρκάρη να ξεναγηθεί. «Το σφάλμα που κάνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι ότι μέσα σε μία μέρα προγραμματίζουν επίσκεψη στο Δάσος της Δαδιάς, στο Δέλτα του Έβρου και στην Αλεξανδρούπολη. Με μία ώρα ή μισή που θα μείνει ο επισκέπτης στο Δέλτα δεν προλαβαίνει να δει τίποτα. Πρέπει ο προορισμός να είναι τουλάχιστον μία ημέρα στη συγκεκριμένη περιοχή για να τη γνωρίσουν».

Τα σχέδια του Συλλόγου

Την Κυριακή εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Η πρώτη του κίνηση είναι να εξετάσει την κατάσταση και τα δεδομένα που αφορούν στην προστασία της περιοχής. «Ο Νομάρχης χθες ανακοίνωσε την επιχορήγηση του Συλλόγου με 20000 ευρώ. Το πρώτο μέλημά μας είναι να εντοπίσουμε το τι είναι πιο χρήσιμο για την περιοχή αυτή τη στιγμή. Η πρόταση που κατατέθηκε και την οποία θεωρώ σημαντική είναι να αγοράσουμε κάδους και να τους βάλουμε σε κάποια σημεία, να βρούμε ένα μηχάνημα για να καθαρίσει τα κανάλια. Είμαστε σε συνομιλία με τους κατοίκους για να μας καταθέσουν τα αμεσότερα προβλήματά τους. Το σημαντικότερο όμως θέμα για μένα είναι να διασωθούν οι καλύβες των κατοίκων του Δέλτα».
Όπως ενημερώνει ο κ. Πασχαλάκης, το θέμα με τις καλύβες δεν είναι και στην καλύτερή του φάση. «Έχουν ξεκινήσει καταγραφές μέσα στο Δέλτα, πρέπει η πολεοδομία να συντάξει τον φάκελο και να τον καταθέσει στην εισαγγελία και από εκεί και πέρα οι κάτοικοι θα αναγκασθούν να πληρώσουν καταστροφικά πρόστιμα. Σε ένα ψαρά που βγάζει το ανώτερο 15.000 ευρώ σε ένα χρόνο από τα ψάρια, δουλεύοντας 16 ώρες την ημέρα, αν του βάλουν ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ, τον καταστρέφουν. Γι’ αυτό πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί του τόπου και να τους βοηθήσουν».

Α.Π. http://www.paratiritis-news.gr/article_1st_page.php?id=37:8215

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas