Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Προστασία - αξιοποίηση Πίνδου σε ενιαίο εθνικό πάρκο !



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-6-06

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Ολόκληρη σχεδόν η ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια ένα σχεδόν ενιαίο εθνικό πάρκο, θα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ορεινή περιοχή της χώρας που θα βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.

Η υλοποίηση των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Πίνδο, την οροσειρά που διασχίζει ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και ξεχωρίζει για τη σπάνια αισθητική και οικολογική της αξία, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ήδη με κοινή υπουργική απόφαση έχουν χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο οι ορεινοί όγκοι της Βόρειας Πίνδου. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε, στα Ιωάννινα, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό των Τζουμέρκων ως Εθνικού Πάρκου και όπως ανέφερε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ Στ. Καλογιάννης «το επόμενο βήμα είναι να συμπεριληφθεί ο ορεινός όγκος του Γράμμου, έτσι ώστε ολόκληρη η Πίνδος να αποτελέσει μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή».

Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα καταστήσει την Πίνδο ως την κυριότερη εκ των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.
Η οροσειρά έχει συνολικό μήκος 250 χλμ., πλάτος 70 χλμ. και τροφοδοτεί με νερό τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού.
Στο μεγαλύτερο της μέρος διαθέτει ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που δεν αποτελεί μόνο για την Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη ένα τεράστιο οικολογικό απόθεμα, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε.

Βραχώδεις ορθοπλαγιές, ψηλές κι εντυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, δάση, πολλές πηγές κι ορεινές λίμνες.
Η παρουσία ενός χαρακτηριστικού πετρώματος (σερπεντίνη) και τα πολλά επιφανειακά νερά ευνοούν την ανάπτυξη πολλών ενδημικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας.

Στην Πίνδο σύμφωνα με το WWF -Ελλάς έχουν καταγραφεί 1.750 είδη και υποείδη φυτών και 250 είδη σπονδυλόζωων.
Ανάμεσα τουs μερικά σπάνια όπως η καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο, ο λύκος, το ζαρκάδι, ο αγριόγατος, η βίδρα, ο αλπικός τρίτωνας, η μικρή οχιά αλλά και πολλά είδη της ορνιθοπανίδας όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός, ο μπούφος κ.ά.

Οι κάτοικοι της Πίνδου που δείχνουν να προσαρμόζουν πλέον τη νοοτροπία τουδ στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχουν φέρει κυρίως την Βόρεια Πίνδο τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών αξιοποίησης.
«Πλατφόρμα» που στοχεύει στην ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να διαταραχθεί η ποικολομορφία του τοπίου και να απειληθούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, θεωρείται το πενταετές «Πρόγραμμα

Ολοκληρωμένης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου», προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Το «Πίνδος», φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης και ενίσχυσης της οικονομικής και τουριστικής δράσης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται προστατευόμενη και επιζητεί την ορθή διαχείριση.
Συμμετέχουν σ αυτό τρεις περιφέρειες (Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας) κι αποτελεί πιλοτικό σχέδιο δράσης για αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανάπτυξης μειονεκτικών περιοχών στην ορεινή Ελλάδα. Μόνο στη Βόρεια Πίνδο από το πρόγραμμα αυτό μπορούν να ωφεληθούν 100 χωριά και δύο μικρές πόλείς.

Η περιοχή εφαρμογής του προ γράμματος περικλείει σημαντικά «αναπτυξιακά αποθέματα», όπως χιονοδρομικά κέντρα (Βασιλίτσας Γρεβενών, Μετσόβου Ιωαννίνων, Περτουλίου Τρικάλων), τους εθνικούς δρυμούς Πίνδου, Βίκου Αώου, περιοχές NATURA και ανεπτυγςμένες ήδη τουριστικά περιοχές όπως είναι το Πάπιγκο, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, η Ελάτη και το Περτοϋλι καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Βασιλίτσας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο γ.γ περιφέρειαs Δυτ. Μακεδονιας κ Ανδρ. Λεούδης «ήδη έχουν ενταχθεί 53 έργα υποδομής κι έχουν εκδοθεί συλλογικές αποφάσεις ένταξης προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ καθώς και 14 μελέτες προϋπολογισμού 1,3 εκατ ευρώ».

Οι βασικοί άξονες που αναπτύσσεται το πρόγραμμα για την Πίνδο είναι .

  1. Η βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής (με έμφαση στα έργα διασύνδεσης περιοχών που ανήκουν σε διαφορετικά διοικητικά σύνολα).
  2. Η ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος (αιχμή ο τουρισμός και η ορεινή ζώνη να παράγει ποιοτικά προϊόντα-τρόφιμα που θα καταναλώνουν οι επισκέπτες).
  3. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (εκκλησιαστικά μνημεία, γεφύρια, νερόμυλοι, βρύσες, δια τηρητέα κτίσματα) και η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με κρισιμότερο παράγοντα σ' αυτό την ενεργοποίηση των νέων της περιοχής για να βλαστήσουν νέες δραστηριότητες ή να ενισχυθούν παραδοσιακές, η συνέχιση των οποίων προϋποθέτει την ενσωμάτωση νέων τεχνικών μεθόδων.

ΕΠΑΝΩ