Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΑρχικήBack

Παράνομη θανάτωση μεταναστευτικών πουλιών στα νησιά του Ιονίου ..
.


Το θλιβερό ρεκόρ λαθροθηρίας στη χώρα μας κατέχουν τα Ιόνια νησιά. Μαζί με τη νοτιοδυτική Σαρδηνία και τρεις επαρχίες της Ισπανίας (Καταλονία, Βαλένθια και Αραγονία) αποτελούν τις «ζώνες υψηλού κινδύνου» στην Ευρώπη, στις οποίες το φαινόμενο της λαθροθηρίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένο και κάθε χρόνο πυροβολούνται χιλιάδες πουλιά. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις τρεις χώρες συμπράττουν μέσω της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Το ταξίδι είναι ζωή» - Leaving is Living.

Σε τι ακριβώς συνίσταται οι λαθροθηρία εξηγούν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εταίρου της «Birdlife international» στην Ελλάδα, η οποία υλοποιεί την καμπάνια: «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της μετανάστευσης, τα πουλιά σταματάνε στις περιοχές αυτές για να ξεκουραστούν και να τραφούν, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Βορρά ή το Νότο. Αντί αυτού, αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται κατά χιλιάδες».

Ειδικότερα στα καθ' ημάς, το επιστημονικό δυναμικό της οργάνωσης τονίζει ότι «η παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες κυρίως στη Ζάκυνθο, τα Στροφάδια, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Οθωνούς».

Εξηγούν, επίσης, ότι η δραστηριότητα αυτή είναι βαθιά χαραγμένη στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων νήσων, παρ' όλο που από το 1985 και μετά το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση απαγορεύτηκε. «Εκτοτε», προσθέτουν, «δυστυχώς, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η δραστηριότητα αυτή όμως προσβλέπει και σε οικονομικό όφελος για ορισμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία νοικιάζουν με αστρονομικά ποσά τα καλύτερα "πόστα" στους λαθροθήρες για περίπου 2-3 εβδομάδες από το τέλος του Μάρτη μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Εκείνες τις μέρες η λαθροθηρία "χτυπάει κόκκινο", καθώς έχουν καταγραφεί σε μια "καλή ημέρα" -όπως συνηθίζεται να λέγεται- για τους λαθροθήρες περίπου 15.000 πυροβολισμοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αντίστοιχο αριθμό νεκρών πουλιών, αλλά το ποσοστό των θανατώσεων, η όχληση στο ενδιαίτημά τους, καθώς και στους κατοίκους της περιοχής είναι επίσης σημαντικά».

Το τρυγόνι στο στόχαστρο

Τα μέλη της οργάνωσης αναφέρουν επίσης ότι το κυριότερο είδος-στόχος είναι το τρυγόνι. «Στην Ελλάδα αναπαράγονται 10 με 30 χιλιάδες ζευγάρια, ενώ πολύ περισσότερα την επισκέπτονται κατά τη μετανάστευση. Το είδος όμως είναι σε μη ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης: στην Ευρώπη ο πληθυσμός του έχει υποστεί μείωση 10% από το 1990. Η πτωτική αυτή τάση οφείλεται στην απώλεια ενδιαιτήματος στις αφρικανικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, στις μεγάλες καρπώσεις από το κυνήγι, στη λαθροθηρία, αλλά και στις φυσικές απώλειες κατά τη μετανάστευση που δεν αναπληρώνονται. Κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας θανατώνονται, επίσης, πολλά ακόμη είδη μεταναστευτικών αρπακτικών και ερωδιών. Δυστυχώς, το φαινόμενο στα Ιόνια νησιά παραμένει ανεξέλεγκτο. Μόνο το 2010 έγιναν επτά συλλήψεις, όταν οι λαθροθήρες είναι εκατοντάδες, ενώ ποτέ δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή ποινές».

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να μειωθεί η λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. «Είναι σημαντικό», τονίζει η Μ. Κορμπέτη, υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής Εταιρείας, «να καταλάβουμε πως οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί νόμοι απαγορεύουν το κυνήγι κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, όπως η άνοιξη, για να εξασφαλίσουν τη βιοποικιλότητα και το κοινό καλό. Σταματώντας τη λαθροθηρία των μεταναστευτικών πουλιών δεν βοηθάμε μόνο τα ίδια που πλήττονται άμεσα, αλλά κάνουμε μια προσπάθεια για να αλλάξουμε τη σχέση μας με τη φύση».

«Η εκστρατεία "Leaving is Living" μάς επιτρέπει να μοιραστούμε με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές τη μοναδικότητα της μετανάστευσης - εστιάζοντας αφ' ενός στην εκπληκτική προσπάθεια των πουλιών να επιβιώσουν και αφ' ετέρου στην ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το δικαίωμά τους να μεταναστεύουν με ασφάλεια», σημειώνει ο Fulvio Mamone Capria, πρόεδρος της ιταλικής οργάνωσης LIPU, που είναι η αντίστοιχη περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα στη γειτονική χώρα.

Εδώ και εκατομμύρια χρόνια

Η μετανάστευση των πουλιών αποτελεί ένα εκπληκτικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα ετησίως εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Τα πουλιά έχουν ανάγκη να φτάσουν στις καταλληλότερες γωνιές του πλανήτη μας για να φωλιάσουν ή να αποφύγουν το δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, κάθε χρόνο, εκατομμύρια από αυτά δεν φτάνουν στον προορισμό τους εξαιτίας τόσο της εξάντλησης όσο και της εκτεταμένης αιχμαλωσίας και θανάτωσης από τον άνθρωπο.

Παρ, όλο που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Αγρια Πουλιά και την εθνική νομοθεσία, είναι μέχρι και σήμερα ένα εκτεταμένο φαινόμενο στην Ευρώπη και, δυστυχώς, θεωρείται ευρέως ασήμαντο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Οι τοπικές κοινωνίες που συναινούν στην ετήσια παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία χιλιάδων πουλιών σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία των περιοχών τους ως μεταναστευτικά περάσματα της Μεσογείου και ως δομικά στοιχεία της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η εν λόγω εκστρατεία, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μαζικής χρηματοδότησης (crowdfunding). Οσοι πολίτες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν έμπρακτα προκειμένου να σταματήσει η λαθροθηρία στα Ιόνια νησιά, μπορούν μέχρι και τις 7 Ιουλίου να επισκέπτονται το σύνδεσμο www.indiegogo.com/projects/a-safe-haven-for-wild-birds-changing-attitudes-towards-illegal-killing/x/2206667.

ΝΤ. ΚΑΡ.

Πηγή: enet.gr


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece