Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΑρχικήBack

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αυτόφωρο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα...
.


Με τρεις εγκυκλίους, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας ζητάει από τους συναδέλφους του όλης της χώρας την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αλλά και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης.

Με τρεις εγκυκλίους, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας - ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος - ζητάει από τους συναδέλφους του όλης της χώρας την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αλλά και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, κ.λπ.

Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται.

Ειδικότερα, ο κ. Δασούλας στην πρώτη εγκύκλιό του επισημαίνει ότι με το Σύνταγμα (άρθρο 24) θεσπίζεται «η θεμελιώδης αρχή της προλήψεως της βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος, χάριν της οικολογικής ισορροπίας και της διατηρήσεως αυτού και των φυσικών πόρων, προς όφελος όχι μόνον της παρούσας γενεάς αλλά και των επομένων», ενώ η νομοθεσία μας προβλέπει ποινικές κυρώσεις σε βάρος των δραστών περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Παράλληλα, προσθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός, η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών, της θάλασσας, των λιμνών, των ποταμών, κ.λπ.

Από το πλέγμα όλων αυτών των νομοθετικών διατάξεων, υπογραμμίζει ο κ. Δασούλας, «αναδεικνύεται ανάγλυφα»:

    1) Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που συνεχώς επιδεινώνεται, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία,

    2) η βούληση του κοινοτικού και εθνικού νομοθέτη για θέσπιση και εφαρμογή αποτρεπτικών, αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων που θα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά την περιβαλλοντική προστασία και

    3) το ότι οι ποινικές κυρώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα είναι οι πλέον αποτρεπτικές, στην προσπάθεια καταπολέμησης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Κατόπιν αυτών, τονίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και λόγω του ότι «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων, ανακύπτει πρόδηλη η ανάγκη, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, για συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση των εισαγγελικών λειτουργών καθώς και των επιφορτισμένων με την πρόληψη, την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων».

Και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, συνεχίζει ο κ. Δασούλας, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

Στη δεύτερη εγκύκλιό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών, κατά τη θερινή περίοδο, πρέπει οι κατά τόπους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.

Μάλιστα ο κ. Δασούλας διαβίβασε στους συναδέλφους του σχετική παλαιά (2007) εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δασικές υπηρεσίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις (ανέγερση κτισμάτων εντός δασών, περιφράξεις, υλοτόμηση, εκχέρσωση, κ.λπ.) πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Η τρίτη και τελευταία εγκύκλιος αφορά την ηχορύπανση που προκαλείται από τα κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ, κ.λπ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην τρίτη αυτή εγκύκλιο αναφέρει κατ' αρχάς ότι, όπως είναι γνωστό, «η ηχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, κυρίως δε στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας». Η πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έδειξε, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι «η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία και η έκθεση στον θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι μια ύπουλη διαδικασία, της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ορατές και αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων».

Υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Δασούλας, ότι για την ηχορύπανση υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα, η παραβίαση της επίμαχης υγειονομικής διάταξης, «μεταφράζεται» στο ότι πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το κατάστημα για δικό τους λογαριασμό (κύριοι του καταστήματος ή μισθωτές ή υπομισθωτές). Παράλληλα, ο κ. Δασούλας αναφέρει ότι «το φαινόμενο της ηχορύπανσης από τα κέντρα διασκεδάσεως και λοιπά καταστήματα με μουσική, στεγασμένα και υπαίθρια, αναμένεται να πολλαπλασιασθεί κατά την θερινή περίοδο». Για το λόγο αυτό παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς να ζητούν, σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα καταστήματα που λειτουργεί μουσική και, οσάκις διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, «θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία».

Τέλος, ζητά από τους συναδέλφους του στις περιπτώσεις ηχορύπανσης να εξετάζουν εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προσωρινής αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων

Πηγή: http://www.skai.gr


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece