Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial BackBack

Αλβανία: απαγόρευση του κυνηγιού για δυο χρόνια ...
.


Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Αλβανίας θα επιβάλει διετή απαγόρευση του κυνηγιού σε μια προσπάθεια για την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka δήλωσε χθες ότι η απαγόρευση είναι εξαιρετικά αυστηρό μέτρο αλλά αναγκαίο για την προστασία της άγριας ζωής και κυρίως των ειδών οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, όπως η καφέ αρκούδα και οι αετοί, μετά από δύο δεκαετίες παράνομου κυνηγιού.

“Παρά το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία της άγριας ζωής έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια κατάσταση που μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μέσω ενός μορατόριουμ έκτακτης ανάγκης για το κυνήγι”, πρόσθεσε ο Koka.

Το AFP αναφέρει ότι η Αλβανία είναι ένα δημοφιλής κυνηγετικός προορισμός στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυνηγοί από την Ιταλία ταξιδεύουν στην Αλβανία κατά χιλιάδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαλαρής εφαρμογής των διατάξεων περί θήρας. Πολλοί από τους ξένους επισκέπτες κυνηγούν παράνομα.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αλβανών κυνηγών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη εφαρμογή των απαραίτητων ελέγχων. «Η αδυναμία των αρχών να ελέγχουν το παράνομο κυνήγι και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι η αιτία για την απαράδεκτη απαγόρευση», ανέφερε.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι υπάρχουν 75.000 κυνηγετικά τουφέκια δηλωμένα στη χώρα των τριών εκατομμυρίων, αλλά ο αριθμός των αδήλωτων όπλων πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί εντός του μήνα.

ΠΗΓΗ : dasarxeio.com


.


Χρήστος Σώκος

Μάλλον οι εκτεταμένες απαγορεύσεις θήρας είναι γνώρισμα των υπανάπτυκτων κρατών. Στο Λίβανο απαγορεύτηκε εντελώς η θήρα το 1994 για μια πενταετία, με σκοπό να προστατευτούν τα μεταναστευτικά πτηνά, αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί και να καθιερωθεί η λαθροθηρία με εκατόμβες νεκρών προστατευόμενων πτηνών https://now.mmedia.me/lb/en/reportsfeatures/the_hunters_hunted

Έρευνα στη χώρα μας έδειξε ότι σοβαρά κρούσματα λαθροθηρίας συμβαίνουν συχνότερα εντός περιοχών όπου απαγορεύεται η θήρα (http://www.panida.gr/site/2012/10/09/refuges-and-poaching/).

Αντίθετα, αν δούμε τι γίνεται σε χώρες όπου το κράτος διαχειρίζεται σοβαρά τη θήρα, από τη Βουλγαρία μέχρι τις ΗΠΑ, εκεί επιδιώκεται η ανάπτυξη της δραστηριότητας διότι έτσι προστατεύεται και η πανίδα και δημιουργούνται πολλά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη (http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=63956003).


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece