Ο τραυματισμός δύο ανθρώπων από πολική αρκούδα στον Καναδά πυροδότησε προειδοποιήσεις από επιστήμονες ότι τέτοιες δυνητικά επικίνδυνες συναντήσεις θα προκαλούν όλο και λιγότερη έκπληξη, καθώς οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν και οι πεινασμένες αρκούδες εγκαταλείπουν συχνότερα τους φυσικούς βιοτόπους τους σε αναζήτηση τροφής.
Ένα κινητό τηλέφωνο στάθηκε σωτήριο για έναν άνδρα στην πόλη Τσόρτσιλ της επαρχίας Μανιτόμπα του Καναδά όταν αυτός δέχθηκε επίθεση από πολική αρκούδα. Το Τσόρτσιλ ονομάζεται και «παγκόσμια πρωτεύουσα των πολικών αρκούδων» καθώς από εκεί περνούν κατά εκατοντάδες το φθινόπωρο όταν μεταναστεύουν. Ο 40χρονος Γκάρετ Κόλσαν δέχτηκε επίθεση από πολική αρκούδα αργά το βράδυ της Δευτέρας (9/9) την ώρα που επέστρεφε σπίτι του.
Η αρκούδα πρόλαβε να του σκίσει την μπλούζα και να τον δαγκώσει στην πλάτη. Ο Κόλσαν δυνάμωσε τον ήχο στο κινητό του και έστρεψε την οθόνη που αναβόσβηνε προς την αρκούδα με αποτέλεσμα
το ζώο να τρομάξει και ο 40χρονος να κερδίσει λίγα σωτήρια δευτερόλεπτα για να ξεφύγει. Η πολική αρκούδα "συνελήφθη" από την αστυνομία και οδηγήθηκε σε καταφύγιο για αρκούδες που λειτουργεί στην πόλη. Το τελευταίο τραγικό περιστατικό με θύμα άνθρωπο συνέβη πριν από 30 χρόνια στο Τσόρτσιλ του Καναδά.
Μια νεαρή γυναίκα, επίσης από το Τσέρτσιλ, δεν στάθηκε εξίσου τυχερή. Επιστρέφοντας από πάρτι δέχθηκε επίθεση από αρκούδα, η οποία τραυμάτισε σοβαρά την ίδια και τον 69χρονο άνδρα που επιχείρησε να την σώσει.
Η πόλη Τσέρσιλ χαρακτηρίζεται «παγκόσμια πρωτεύουσα των πολικών αρκούδων» λόγω του μεγάλου αριθμού τέτοιων ζώων που την διασχίζουν κάθε χρόνο, κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευσή τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, οι συναντήσεις ανθρώπων-αρκούδων έχουν πυκνώσει και οι ειδικοί προειδοποιούν για περισσότερα δυσάρεστα περιστατικά στο μέλλον.
«Στο Τσέρσιλ συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο οι πολικές αρκούδες που ζουν νοτιότερα, περιμένοντας να παγώσουν οι πάγοι, ώστε να περπατήσουν πάνω τους και να κυνηγήσουν, έχοντας στερηθεί την τροφή ολόκληρο το καλοκαίρι», εξήγησε μιλώντας στους International Science Times ο Ντον Πίτερκιν από δάσος της περιοχής. «Εδώ και λίγα χρόνια όμως, βλέπουμε ότι το φθινόπωρο έρχεται μία με δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ η άνοιξη έρχεται μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα, γεγονός που καθιστά απελπιστική την κατάσταση για τις αρκούδες.»
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο οι αρκούδες αδυνατούν να βρουν τροφή, τόσο θα απομακρύνονται από τους φυσικούς βιοτόπους τους, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους. Οι επαφές αυτές δεν είναι επικίνδυνες μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, καθώς πάντοτε καταλήγουν στη θανάτωση ή στο διαχωρισμό οικογενειών πολικών αρκούδων.
ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr