Σεπτέμβριος 1999. Η πρώτη εμφάνιση
Εκατοντάδες νεκρά πουλιά κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και τα πάρκα της Ν. Υόρκης. Ταυτόχρονα κρούσματα εγκεφαλίτιδας αρχίζουν να εμφανίζονται σε ανθρώπους, που καταλήγουν στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη. Οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται στο ιό του Δυτικού Νείλου, και υπεύθυνα για τη μετάδοσή του είναι τα κουνούπια.
Υπό το φόβο της εξάπλωσης μιας επιδημίας, ο κρατικός μηχανισμός αντιδρά ακαριαία: επί 8 ημέρες πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί πάνω από τη Ν. Υόρκη με το εντομοκτόνο malathion, ενώ τροχήλατα ψεκαστικά μηχανήματα αναλαμβάνουν τον από εδάφους ψεκασμό.
Ο απολογισμός;
μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, 7 άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύτηκαν.
Μάρτιος 2000. Η προετοιμασία για τυχόν επανεμφάνιση του ιού
Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης Rudy Giuliani ανακοινώνει μία σειρά προληπτικών μέτρων για την προστασία των δημοτών του.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
Έλεγχο για τυχόν παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε πουλιά, κουνούπια και ανθρώπους.
Εύρεση και ει δυνατόν εξάλειψη όλων των πιθανών εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών μέσα στην πόλη.
Εφαρμογή προγραμμάτων προνυμφοκτονίας για την εξόντωση των προνυμφών των κουνουπιών.
Προσπάθεια επιμόρφωσης των δημοτών για το πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες προσβολής τους από τον ιό.
Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες για τον ιό που θα διοχετευτούν στο κοινό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Internet), φυλλαδίων που θα διανεμηθούν σε σχολεία, σε υπηρεσίες κ. ά., οδηγίες για το πώς θα περιορίσουν τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στην αυλή τους ή για το τι προφυλάξεις θα πρέπει να παίρνουν κατά τη νυχτερινή έξοδό τους από το σπίτι καθώς επίσης και τη διανομή εντύπων που θα πρέπει να συμπληρώσουν σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό πουλί.
Ο δήμαρχος ζητά τη συνεργασία όλων των δημοτών της Ν. Υόρκης για να βοηθήσουν στην προστασία της πόλης τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Παράλληλα, οι καναδικές αρχές παρατάσσουν κοτόπουλα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία σκοπεύουν να τα εξετάζουν κάθε εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Μάιος - Ιούνιος 2000. Τα πρώτα κρούσματα
3 κοράκια βρίσκονται νεκρά στην περιοχή της Ν. Υόρκης. Εργαστηριακές εξετάσεις αποδεικνύουν ότι μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Κλουβιά με ζωντανά κοτόπουλα, ως δόλωμα για τον ιό, τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις μέσα στη Ν. Υόρκη, για να ελέγξουν αν πραγματικά ο ιός βρίσκεται μέσα στην πόλη. Τα κοτόπουλα εξετάζονται καθημερινά. Κανένα από αυτά δεν προσβάλλεται από τον ιό.
Ιούλιος 2000. Η αντιμετώπιση
Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας ανακαλύπτουν κουνούπια μολυσμένα με τον ιό. Ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης ανακοινώνει την έναρξη επίγειων ψεκασμών για την καταπολέμηση των ώριμων ατόμων κουνουπιών.
Οι υπεύθυνοι συμβουλεύουν τους κατοίκους των «μολυσμένων» περιοχών να αποφεύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών, καλύπτοντας γυμνά μέρη του σώματός τους και χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά σκευάσματα.
Ταυτόχρονα, τους ενημερώνουν για τις περιοχές που πρόκειται να ψεκασθούν, τις ώρες ψεκασμών, τα χαρακτηριστικά των εντομοκτόνων που θα χρησιμοποιηθούν. Στόχος είναι να μην προσβληθεί κανένας άνθρωπος από τον ιό.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι που νοσηλεύονται με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας εξετάζονται για την παρουσία του ιού. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Παράλληλα, και άλλα νεκρά πουλιά ανακαλύπτονται μολυσμένα με τον ιό. Οι ψεκασμοί συνεχίζονται. Το Central Park στο Μανχάταν κλείνει τις εισόδους του προς το κοινό, προκειμένου να γίνει ψεκασμός, ενώ ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Φόβοι εκφράζονται ότι ο ιός West Nile έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, αφού νεκρά πουλιά μολυσμένα με τον ιό βρίσκονται και στη Βοστώνη. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές αντιδρούν άμεσα με τον προγραμματισμό επίγειων ψεκασμών.
Σημειώνεται το πρώτο κρούσμα σε έναν άνδρα ηλικίας 78 ετών, κάτοικο της Ν. Υόρκης, ο οποίος αναρρώνει πλήρως μετά από νοσηλεία μιας εβδομάδας στο νοσοκομείο.
Ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης Rudy Guiliani ανακοινώνει τη συνέχιση και επέκταση των ψεκασμών και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων υγροτόπων που βρίσκονται στην περιοχή της Ν. Υόρκης. Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος αντιδρά και δεν επιτρέπει τον ψεκασμό στις προστατευόμενες αυτές περιοχές, θεωρώντας ότι τα εντομοκτόνα θα βλάψουν την υγεία των ψαριών.
Ο δήμαρχος απαντά ότι ο ψεκασμός είναι απαραίτητος σε αυτές τις περιοχές και ότι «μερικές φορές πρέπει να πάρεις σκληρές αποφάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ανθρώπους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από τη ζωή των πουλιών, ψαριών και εντόμων…»
Αύγουστος 2000. Ο πρώτος αεροψεκασμός
Ο ιός προσβάλει άλλους τέσσερις ανθρώπους, που με την κατάλληλη νοσηλεία κατορθώνουν να ξεπεράσουν την ασθένεια. Οργανώνεται ο πρώτος αεροψεκασμός γι’ αυτό το καλοκαίρι, με το εντομοκτόνο Anvil στις περιοχές του Staten Island και Brooklyn. Οι επίγειοι ψεκασμοί εντείνονται και επεκτείνονται.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου καταμετρώνται συνολικά 8 κρούσματα σε ανθρώπους, ενώ δεν σημειώνεται κανένας θάνατος.
Σεπτέμβριος 2000.
Οι ψεκασμοί συνεχίζονται στο Μανχάταν, Staten Island, Bronx, Queens, Brooklyn…
Και στη Μεσόγειο…
Ισραήλ, Σεπτέμβριος 2000.
Το θάνατο 13 ατόμων έχει προκαλέσει ο ιός του Δυτικού Νείλου στο Ισραήλ, ενώ έχει προσβάλει τουλάχιστον 161 ακόμη άτομα, σχεδόν όλα στο Τελ Αβίβ. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 20 Σεπτεμβρίου, ότι 15 άνθρωποι εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία, παρουσιάζοντας συμπτώματα του ιού. Αξιωματούχοι του υπουργείου εντόπισαν φορείς του ιού σε μεγάλα κοπάδια χηνών και περιστεριών και έχουν ήδη προχωρήσει στη θανάτωση 3.000 πτηνών.
Γαλλία, Σεπτέμβριος 2000.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Γαλλία, μετά το θάνατο 15 αλόγων από τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, στην Petite-Camargue της νότιας Γαλλίας. Οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν πρόγραμμα εξόντωσης των κουνουπιών και των αρουραίων, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε όποιον ζει στην περιοχή ή έχει περάσει από εκεί τις τελευταίες εβδομάδες να συμβουλευθεί αμέσως γιατρό, αν παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
Ο ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία μετά από «απουσία» 34 ετών και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τον μετέφερε κάποιο είδος αποδημητικού πουλιού, από τα είδη που ταξιδεύουν συχνά ανάμεσα στην Αφρική και τη γαλλική Μεσόγειο.
Πηγές: CNN
New York City Department of Health
13 Επίκαιρες Ερωτήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Το CDC απαντά
Ερ. Τι είναι η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου;
Απ. «Εγκεφαλίτιδα» είναι μια φλεγμονή του εγκεφάλου και μπορεί να προκληθεί από ιούς και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια του εγκέφαλου που προκαλείται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που είναι πολύ κοινός στην Αφρική, Δυτική Ασία, και Μέση Ανατολή.
Ερ. Πώς μεταδίδεται η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου στους ανθρώπους;
Απ. Από τσίμπημα κουνουπιού (κυρίως από κάποιο είδος του γένους Culex) το οποίο έχει μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ερ. Ποια είναι η κύρια διαδικασία μετάδοσης;
Απ. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τραφούν από ήδη μολυσμένα πουλιά, τα οποία μπορούν να κυκλοφορήσουν τον ιό στο αίμα τους για μερικές μέρες. Μετά από μια περίοδο επώασης από 10 ημέρες έως 2 εβδομάδες, τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα όταν τους τσιμπούν. Ο ιός εντοπίζεται στους σιελογόνους αδένες των κουνουπιών. Κατά την αιμοφαγία των κουνουπιών, ο ιός μάλλον εισέρχεται στα ζώα και τους ανθρώπους, όπου και πολλαπλασιάζεται, προκαλώντας πιθανώς την ασθένεια.
Ερ. Μπορείς να «κολλήσεις» εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου από κάποιο άλλο άτομο;
Απ. Όχι. Η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο. Π.χ. δεν μπορείς να «κολλήσεις» τον ιό του Δυτικού Νείλου αν έρθεις σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει την ασθένεια, ή από κάποιον που ήρθε σε επαφή με τέτοια άτομα κατά την περίθαλψή τους.
Ερ. Ποια είναι η θεραπεία της εγκεφαλίτιδας του Δυτικού Νείλου;
Απ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Στις ιδιαίτερα ισχυρές περιπτώσεις, συνίσταται εισαγωγή σε νοσοκομείο, αποφυγή δευτερευόντων λοιμώξεων (πνευμονία, ουρολοίμωξη, κ.α.) και γενικότερα καλή ιατρική φροντίδα.
Ερ. Ποια είναι η περίοδος επώασης της εγκεφαλίτιδας του Δυτικού Νείλου για τους ανθρώπους;
Απ. Συνήθως από 3 μέχρι 15 ημέρες.
Ερ. Ποιοι διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου;
Απ. Όλοι οι κάτοικοι περιοχής στην οποία έχει εντοπιστεί ο ιός, κινδυνεύουν να προσβληθούν. Άτομα ηλικίας άνω των 50 διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ισχυρής λοίμωξης.
Ερ. Ποια μέτρα προστασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί μια περιοδική έξαρση;
Απ. Η παρακολούθηση και δειγματοληψία για τυχόν εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πληθυσμούς κουνουπιών και πουλιών θα εντείνουν τους κυβερνητικούς μηχανισμούς έγκαιρου εντοπισμού του. Εάν εντοπιστεί ο ιός σε κάποιο πληθυσμό, πριν εξελιχθεί σε ασθένεια, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών.
Ερ. Ποιο το ποσοστό θνησιμότητας για τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Απ. Κυμαίνεται από 3% ως 15% και είναι μεγαλύτερο για τα ηλικιωμένα άτομα.
Ερ. Πως προκαλεί θάνατο στους ανθρώπους ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Απ. Αφού μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο κουνούπι, ο ιός του Δυτικού Νείλου πολλαπλασιάζεται στο αίμα του και κατόπιν φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί, φτάνοντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού, με αποτέλεσμα τον θάνατο.
Ερ. Τα πουλιά που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν μόνο;
Απ. Στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η επιδημία στην Ν. Υόρκη, πολλά κοράκια πέθαναν. Σε σύνολο 18 ενδημικά πουλιά παρουσίασαν νοσηρότητα ή θάνατο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές από το Ισραήλ στα τέλη του 1999, όπου υπήρξε προσβολή από τον ιό, για τον θάνατο οικόσιτων χηνών.
Ερ. Πως προσβάλλονται τα άλογα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Απ. Με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και στους ανθρώπους, από το τσίμπημα μολυσμένου με τον ιό κουνουπιού.
Ερ. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μειώσω τις πιθανότητες προσβολής μου από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Απ. Μείνεται στο σπίτι το σούρουπο, την αυγή και νωρίς το βράδυ.
Φοράτε μπλούζες με μακρυά μανίκια καθώς και μακριά παντελόνια κάθε φορά που βγαίνετε έξω.
Απλώστε εντομοαπωθητικό, αλλά με φειδώ στο γυμνό δέρμα. Ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό περιέχει 35% DEET, το οποίο σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν προσφέρει περισσότερη προστασία.
Τα απωθητικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια και το στόμα, γι’ αυτό μην βάζετε απωθητικό στα χέρια των παιδιών.
Ψεκάστε τα ρούχα σας με απωθητικά που περιέχουν Permethrin, ή DEET, διότι τα κουνούπια μπορούν και τσιμπούν πάνω από λεπτά ρούχα.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα εντομοκτόνο ή ένα εντομοαπωθητικό, διαβάστε πρώτα καλά τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ του κατασκευαστή που αναγράφονται σε κάθε προϊόν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βιταμίνη Β και οι «υπερηχητικές» συσκευές δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία στα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Center for Disease Control and Prevention, Atlanta, USA.