Οι ποταμοß δεν εßναι «σωλÞνες νεροý», εßναι ζωντανοß οργανισμοß που αμýνονται απÝναντι στις επιθÝσεις. Και τα ελληνικÜ ποτÜμια δεßχνουν να επιβιþνουν παρÜ τις δικÝς μας επιθÝσεις – που δεν εßναι λßγες...
Στον Αþο, στην καρδιÜ της Πßνδου, κολυμπÜνε χÝλια που Ýχουν διανýσει χιλιÜδες χιλιüμετρα απü τον Ατλαντικü Ωκεανü, ενþ στον ΚρÜθι, στη Βüρεια Πελοπüννησο, το νερü Ýχει Ýξι φορÝς λιγüτερο Üζωτο απü το νερü της βροχÞς! ΠαρÜ το γεγονüς üτι οι περισσüτεροι τα Ýχουμε συνδÝσει με εικüνες απü νεκρÜ ψÜρια και σκουπßδια, τα ποτÜμια μας Ýχουν σε γενικÝς γραμμÝς να επιδεßξουν καλÞ υγεßα, οπωσδÞποτε καλýτερη απü εκεßνη των ποταμþν της Ευρþπης, üπως φαßνεται απü τις πρþτες εκτιμÞσεις του πρþτου στην ιστορßα μας Εθνικοý ΠρογρÜμματος Παρακολοýθησης της ΟικολογικÞς Ποιüτητας των υδÜτων στους ποταμοýς που δημοσιεýει αποκλειστικÜ «Το ΒÞμα».
Αυτü βεβαßως δεν σημαßνει üτι τα προβλÞματα δεν υπÜρχουν – αντιθÝτως, σε ορισμÝνες περιπτþσεις εßναι αρκετÜ Ýντονα. ΧÜρη στο νÝο πρüγραμμα ωστüσο, το οποßο εξετÜζει για πρþτη φορÜ συστηματικÜ και ολοκληρωμÝνα την κατÜσταση των ελληνικþν ποταμþν, αρχßζουμε πλÝον να γνωρßζουμε την πραγματικÞ τους διÜσταση και τις αιτßες τους – και μαζß με αυτÜ και τους τρüπους για να τα αντιμετωπßσουμε. Η εικüνα θα εßναι πιο ολοκληρωμÝνη σε δýο χρüνια, üταν οι επιστÞμονες του ΕΛΚΕΘΕ που Ýχουν αναλÜβει το Ýργο θα εßναι σε θÝση να δημοσιεýσουν τις πρþτες επßσημες αξιολογÞσεις τους. Και τüτε πια το μüνο που θα χρειÜζεται για να πολλαπλασιÜσουμε τις «γαλÜζιες σημαßες» των ποταμþν μας θα εßναι η βοýληση üλων μας.
Τα ποτÜμια της ΕλλÜδας δεν Ýρχονται συνÞθως στη δημοσιüτητα για καλü - αν τα δοýμε στις ειδÞσεις, θα εßναι εßτε επειδÞ τα νερÜ τους σκοτþνουν ψÜρια, üπως συνÝβη με τον Ευρþτα, τον Πηνειü, τον Σπερχειü και üχι μüνο, εßτε επειδÞ πλημμυρßζουν και προκαλοýν ζημιÝς σε καλλιÝργειες και σπßτια. Και üμως, üπως φαßνεται, παρÜ τα κατÜ τüπους Ýντονα προβλÞματα η χþρα μας Ýχει σε γενικÝς γραμμÝς να επιδεßξει ποταμοýς σε καλýτερη κατÜσταση σε σχÝση με την Ευρþπη. Και αυτü εßμαστε σε θÝση να αρχßζουμε να το διαπιστþνουμε σιγÜ-σιγÜ χÜρη στην πρþτη στην εθνικÞ μας ιστορßα συστηματικÞ προσπÜθεια αποτßμησης της οικολογικÞς ποιüτητας των ποταμþν μας που Ýχει ξεκινÞσει εδþ και δýο χρüνια. Οι πρþτες επßσημες αξιολογÞσεις δεν Ýχουν ολοκληρωθεß ακüμη, οι επιστÞμονες üμως εßναι σε θÝση να κÜνουν κÜποιες εκτιμÞσεις, τις οποßες δημοσιεýει αποκλειστικÜ «Το ΒÞμα», αναδεικνýοντας τüσο τα ευαßσθητα üσο και τα «δυνατÜ» σημεßα. Και αν αυτü δεν λýνει απü μüνο του τα προβλÞματα, μας δßνει για πρþτη φορÜ τη δυνατüτητα να τα γνωρßσουμε στην πραγματικÞ τους διÜσταση και Ýτσι να εßμαστε σε θÝση να τα αντιμετωπßσουμε με τον καλýτερο τρüπο διαφυλÜσσοντας την «υδÜτινη» κληρονομιÜ μας.
Το πρþτο πλÞρες πρüγραμμα παρακολοýθησης
Το Εθνικü Πρüγραμμα Παρακολοýθησης της ΟικολογικÞς Ποιüτητας των υδÜτων στους ποταμοýς Üρχισε να «τρÝχει» το καλοκαßρι του 2012, üταν ανατÝθηκε με κοινÞ υπουργικÞ απüφαση στο Ινστιτοýτο ΘαλÜσσιων Βιολογικþν Πüρων και Εσωτερικþν ΥδÜτων του Ελληνικοý ΚÝντρου ΘαλÜσσιων Ερευνþν (ΕΛΚΕΘΕ) απü την ΕιδικÞ Γραμματεßα ΥδÜτων του υπουργεßου ΠεριβÜλλοντος και ΚλιματικÞς ΑλλαγÞς (ΥΠΕΚΑ). Η εκκßνησÞ του Þταν βιαστικÞ - «στÞθηκε» Üρον-Üρον προκειμÝνου να αποφýγει η χþρα μας μια καταδßκη απü το Ευρωπαúκü ΔικαστÞριο επειδÞ εßχε καθυστερÞσει τις υποχρεþσεις που υπαγορεýει απü το 2000 η ΕυρωπαúκÞ Οδηγßα 2000/60, γνωστÞ και ως Οδηγßα-Πλαßσιο για τα Υδατα (ΟΠΥ). Η δε πορεßα του γßνεται μετ' εμποδßων, κυρßως λüγω προβλημÜτων στη ροÞ χρηματοδüτησης. ΠαρÜ τα εμπüδια ωστüσο, τα πρÜγματα προχωροýν και σÞμερα φθÜνει να καλýπτει αρκετοýς ποταμοýς σε üλη την επικρÜτεια. «Εχουμε 450 σταθμοýς παρακολοýθησης και στα 14 υδατικÜ διαμερßσματα. Αντιστοιχοýν σε 140 ποτÜμια και καλýπτουν σχεδüν το σýνολο των επιφανειακþν απορροþν της χþρας» λÝει στο «ΒÞμα» ο γεωλüγος-βιογεωχημικüς Νßκος Σκουλικßδης, διευθυντÞς Ερευνþν στο ΕΛΚΕΘΕ και επικεφαλÞς του προγρÜμματος.
Με «μÜρτυρες» ζþα και φυτÜ
ΠÝραν του üτι εßναι πιο εκτεταμÝνο και συστηματικü απü κÜθε προηγοýμενη προσπÜθεια (οι Ýλεγχοι και οι δειγματοληψßες γßνονται τρεις φορÝς τον χρüνο: τον χειμþνα, την Üνοιξη και το καλοκαßρι), μια βασικÞ διαφορÜ του νÝου, εθνικοý προγρÜμματος εßναι üτι δεν περιορßζει τους ελÝγχους του μüνο στη φυσικοχημικÞ και χημικÞ σýσταση του νεροý. «Επεκτεßνεται, σýμφωνα με την ΟΠΥ, και στα υδρομορφολογικÜ και βιολογικÜ χαρακτηριστικÜ των ποτÜμιων οικοσυστημÜτων, δßνοντας Ýτσι τη δυνατüτητα μιας πιο ολιστικÞς εκτßμησης της κατÜστασÞς τους. Παλαιüτερα το εθνικü δßκτυο υλοποιοýνταν απü το υπουργεßο Γεωργßας, που παρακολουθοýσε σε μηνιαßα βÜση Ýνα μικρüτερο δßκτυο σταθμþν μüνο ως προς την παροχÞ τους και τις φυσικοχημικÝς και χημικÝς παραμÝτρους του νεροý» επισημαßνει ο κ. Σκουλικßδης. «ΠÞγαιναν δηλαδÞ στα σημεßα δειγματοληψßας, Ýπαιρναν δεßγματα νεροý και με βÜση τις χημικÝς αναλýσεις Ýκριναν πþς Þταν η κατÜσταση των ποταμþν, κÜτι δηλαδÞ σαν "φωτογραφßα στιγμÞς"» εξηγεß απü την πλευρÜ του μιλþντας στο «ΒÞμα» ο περιβαλλοντολüγος-ποταμολüγος Γιþργος ΧατζηνικολÜου, επιστημονικüς συνεργÜτης του ΕΛΚΕΘΕ. «Αυτü üμως δεν ανταποκρßνεται πÜντα στην κατÜσταση ενüς ποταμοý, γιατß, üπως ξÝρετε, το νερü τρÝχει. Αν, για παρÜδειγμα, Ýνα βυτιοφüρο ακαθÜρτων εßχε παρανüμως αδειÜσει το φορτßο του σε εκεßνο το σημεßο Þ παραπÜνω, η εικüνα θα Þταν εντελþς διαφορετικÞ αν η μÝτρηση γινüταν αμÝσως μετÜ το συμβÜν Þ κÜποιες ημÝρες αργüτερα».
ΣÞμερα το ΕΛΚΕΘΕ εξετÜζει την κατÜσταση των ποταμþν μελετþντας επιπροσθÝτως και τους οργανισμοýς που ζουν μÝσα σε αυτοýς - τα ψÜρια, τα υδρüβια φυτÜ, τα μακροασπüνδυλα (λÜρβες εντüμων, βδÝλλες, σαλιγκÜρια, καρκινοειδÞ που ζουν κυρßως στον πυθμÝνα) και τα διÜτομα (μονοκýτταροι οργανισμοß που ζουν συνÞθως κολλημÝνοι στις πÝτρες στα ρηχÜ του βυθοý). Η υδρüβια ζωÞ ενüς ποταμοý, üπως εξηγεß ο κ. ΧατζηνικολÜου, εßναι Ýνας δεßκτης που αποκαλýπτει την «ιστορßα» του. «Η παρουσßα Þ απουσßα οργανισμþν, üπως Ýντομα Þ ψÜρια, λειτουργεß ως μÜρτυρας για το τι Ýχει συμβεß το προηγοýμενο διÜστημα» λÝει. «Αν δεν υπÜρχουν τα φυτÜ και τα ζþα του ποταμοý Þ αν δεν εßναι αυτÜ που θα Ýπρεπε να εßναι με βÜση τα φυσιογνωμικÜ χαρακτηριστικÜ του συγκεκριμÝνου ποταμοý, ακüμη κι αν το νερü βγαßνει στις χημικÝς αναλýσεις πεντακÜθαρο, σημαßνει üτι κÜτι Ýχει συμβεß, κÜτι δεν πÜει καλÜ».
ΜετρÜει η ποιüτητα, αλλÜ και η ποσüτητα
Μια βασικÞ καινοτομßα του νÝου εθνικοý προγρÜμματος εßναι üτι η «υγεßα» ενüς ποταμοý δεν ελÝγχεται μüνο ως προς τη ρýπανση αλλÜ εξετÜζονται και Üλλες παρÜμετροι υποβÜθμισης. «Η ρýπανση, δηλαδÞ το τι χημικÝς ουσßες και σε ποια ποσüτητα απορρßπτουμε εμεßς οι Üνθρωποι, εßναι Ýνα απü τα βασικÜ προβλÞματα που αντιμετωπßζουν τα ποτÜμια, υπÜρχουν üμως δýο ακüμη πολý σημαντικÜ "εßδη" προβλημÜτων» επισημαßνει ο κ. ΧατζηνικολÜου. Το Ýνα αφορÜ την ποσüτητα του νεροý, η οποßα επßσης εξαρτÜται απü τον ανθρþπινο παρÜγοντα, και κυρßως απü τις ανÜγκες των καλλιεργειþν κÜθε περιοχÞς. Οπως διευκρινßζει ο ποταμολüγος, στην ΕλλÜδα το 90%-95% των νερþν που αντλοýμε απü τους ποταμοýς και τους υπüγειους υδροφüρους καλýπτει τις ανÜγκες για Üρδευση (μüνο το 5%-10% πηγαßνει στην ýδρευση και στη βιομηχανßα) - γεγονüς το οποßο επιβαρýνει ιδιαßτερα ορισμÝνα ποτÜμια, και μÜλιστα στις πιο ευαßσθητες περιüδους. «Εφüσον γßνονται υδρομαστεýσεις και υδροληπτικÜ Ýργα για να αρδεýουμε εßτε με εκμετÜλλευση απευθεßας απü τους ποταμοýς εßτε απü τον επιφανειακü υδροφüρο ορßζοντα, το νερü στα ποτÜμια αρχßζει να λεßπει. Και κυρßως λεßπει το καλοκαßρι, üταν η ζωÞ των ποταμþν το χρειÜζεται περισσüτερο εξαιτßας της ζÝστης και της ξηρασßας, την ßδια περßοδο üμως και οι καλλιεργητικÝς ανÜγκες για νερü εßναι αυξημÝνες. Οπüτε Ýχουμε Ýνα ποτÜμι που στερεýει με τεχνητü τρüπο, üπως συμβαßνει σε αρκετÜ τμÞματα του Ευρþτα».
Η μορφÞ συντηρεß το οικοσýστημα
Η Üλλη σημαντικÞ παρÜμετρος που επηρεÜζει την «ευρωστßα» ενüς ποταμοý εßναι η μορφολογßα του. «Αυτü εßναι Ýνα εντελþς διαφορετικü πρüβλημα, στο οποßο συνÞθως τεßνουμε να μη δßνουμε καμßα σημασßα, αλλÜ εßναι πολý σημαντικü» τονßζει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «ΑφορÜ το κατÜ πüσον Ýνας ποταμüς φÝρει τα χαρακτηριστικÜ εκεßνα που του επιτρÝπουν να λειτουργεß και ως ενδιαßτημα, δηλαδÞ να υποστηρßζει ως φυσικü οικοσýστημα την υδρüβια αλλÜ και παρüχθια ζωÞ». Η μορφολογßα του ποταμοý αλλÜζει και αυτÞ με την ανθρþπινη παρÝμβαση. Οταν παραδεßγματος χÜριν φτιÜχνουμε φρÜγματα που συγκρατοýν το νερü Þ üταν κÜνουμε αντιπλημμυρικÜ Ýργα þστε το νερü να διοχετεýεται πιο γρÞγορα προς τη θÜλασσα, τüτε Ýνας ποταμüς χÜνει τα φυσιογνωμικÜ χαρακτηριστικÜ του. «Και εßναι αυτÜ τα χαρακτηριστικÜ, σταθερÜ απü αρχαιοτÜτων χρüνων και ακüμη παλαιüτερα, που επιτρÝπουν στους ποταμοýς να στηρßζουν Ýνα σημαντικüτατο μÝρος της βιοποικιλüτητας που Ýχουμε» υπογραμμßζει. «Τα αντιπλημμυρικÜ Ýργα προκειμÝνου να Ýχουμε περισσüτερες καλλιεργÞσιμες εκτÜσεις Ýχουν μεγÜλες επιπτþσεις στη ζωÞ που φιλοξενοýν οι ποταμοß».
Ενα, και ßσως üχι το σοβαρüτερο, απü τα πολλÜ τÝτοια παραδεßγματα εßναι ο Λοýρος. «Ο Λοýρος Ýχει ικανοποιητικÞ ποσüτητα νεροý, καλÞς ποιüτητας - σχετικÜ, üχι παντοý, σε λßγα σημεßα, üπως εßναι ο Αγιος Σπυρßδωνας, Ýχουμε δεßγματα φτωχÞς ποιüτητας» αναφÝρει ο ποταμολüγος. «Η κοßτη του üμως εßναι περιορισμÝνη απü αναχþματα. ΕπομÝνως τα ψÜρια που υπÜρχουν σÞμερα εßναι Ýνα κλÜσμα αυτþν που προûπÞρχαν, εφüσον τα πλημμυρικÜ πεδßα üπου θα μποροýσαν να γεννÞσουν Þ να τραφοýν Ýχουν περιοριστεß». Στον Λοýρο τουλÜχιστον, τονßζει, διατηρεßται ακüμη μια μικρÞ πλημμυρικÞ ζþνη, ενþ στους περισσüτερους ποταμοýς - üπως π.χ. στον Πηνειü στη Θεσσαλßα, στον ΚομψÜτο στην ΞÜνθη, στον ΠÜμισο στη Μεσσηνßα Þ στον κÜτω ρου του Ευρþτα - αυτÞ Ýχει εκλεßψει.
ΜÞπως συμφÝρει να τους δßνουμε χþρο;
Το πρüβλημα του περιορισμοý της Ýκτασης που κατακλýζει ο ποταμüς και των ευθυγραμμßσεων της κοßτης του, üπως εξηγεß, Ýχει σχÝση με το πüση Ýκταση θÝλουμε να καλλιεργοýμε. Σε πολλÝς περιπτþσεις üμως, αν «ζυγßσουμε» τα πρÜγματα, επισημαßνει, ßσως θα Þταν περισσüτερο συμφÝρον - οικολογικÜ και οικονομικÜ - οι καλλιÝργειες να υποχωρÞσουν προς χÜριν του ποταμοý. «Αν συνυπολογßσουμε το κüστος κατασκευÞς και συντÞρησης αυτþν των Ýργων, τη μεßωση του διαθÝσιμου νεροý προς τον υπüγειο ορßζοντα που επιφÝρει, το καθεστþς των επιδοτÞσεων στην τιμÞ των αγροτικþν προúüντων και το üτι πολλÝς φορÝς τα προúüντα αποσýρονται για να μην πÝσει η τιμÞ, ßσως θα Þταν καλýτερα να επιστρÝφαμε τις εκτÜσεις στο ποτÜμι» υπογραμμßζει. «Ισως σε κÜποιες περιπτþσεις θα πρÝπει üλα αυτÜ να τα ξανασκεφθοýμε. Γιατß απü τη μßα κÜνουμε κακü και απü την Üλλη δεν κερδßζουμε καλλιεργþντας μια παραπανßσια Ýκταση. Ισα-ßσα, üταν επιπλÝον γßνονται καταπατÞσεις εδαφþν απü καλλιεργητÝς ακüμη και στις ελÜχιστες πλημμυρικÝς ζþνες που Ýχουν απομεßνει, η ζημιÜ απü πολý πιθανÝς πλημμýρες εντüς των πλημμυρικþν ζωνþν κοστßζει πολλαπλÜσια στην εθνικÞ οικονομßα μÝσω των αποζημιþσεων».
Η ευχÜριστη Ýκπληξη του ΚαλαμÜ
Εßμαστε αυτÞ τη στιγμÞ σε θÝση να ποýμε ποιοι ποταμοß μας εßναι υγιεßς και ποιοι Ýχουν προβλÞματα; «Σε γενικÝς γραμμÝς μποροýμε να ξεκινÞσουμε μια τÝτοια συζÞτηση, αλλÜ με βÜση τις εκτιμÞσεις μας απü προκαταρκτικÜ αποτελÝσματα του τρÝχοντος προγρÜμματος και δεδομÝνα απü προηγοýμενα προγρÜμματα» λÝει ο κ. Σκουλικßδης, εξηγþντας üτι οι πρþτες «επßσημες» αξιολογÞσεις του τρÝχοντος ΠρογρÜμματος Παρακολοýθησης θα χρειαστοýν ακüμη περßπου δýο χρüνια. «Ακüμη δεν Ýχουμε ολοκληρωμÝνη εικüνα και ακριβþς επειδÞ δεν Ýχουμε ολοκληρωμÝνη εικüνα συνÞθως τεßνουμε ως κοινωνßα να βλÝπουμε μια "διαθλασμÝνη" εικüνα» επισημαßνει απü την πλευρÜ του ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Για παρÜδειγμα, στον ΚαλαμÜ, ο οποßος Ýχει προβλÞματα ρýπανσης κατÜντη των Ιωαννßνων, υπÞρχε Ýνα ζÞτημα με την ποιüτητα του νεροý το οποßο φθÜνει στο δÝλτα του ποταμοý που βρßσκεται απÝναντι απü την ΚÝρκυρα, με πιθανÝς επιπτþσεις στον τουριστικü κλÜδο του νησιοý. ΑρχικÜ και εμεßς πιστεýαμε üτι θα υπÞρχε πρüβλημα, τþρα üμως, ýστερα απü Ýξι-επτÜ χρüνια που παρακολουθοýμε το σýστημα, μποροýμε πλÝον να μιλÞσουμε με μεγÜλη σιγουριÜ και να ποýμε üτι δεν υφßσταται πρüβλημα. Η κατÜσταση του νεροý στο δÝλτα δεν συνδÝεται με τη ρýπανση που Ýρχεται απü τα ΙωÜννινα. Στη διαδρομÞ απü τον παραπüταμο που δÝχεται τα ρυπαντικÜ φορτßα απü τα ΙωÜννινα ως το δÝλτα βρßσκονται τμÞματα του ΚαλαμÜ σε εξαιρετικÞ κατÜσταση».
Οποιο πρüβλημα δημιουργεßται απü τα επεξεργασμÝνα λýματα της πüλης των Ιωαννßνων, üπως Ýχουν διαπιστþσει οι ερευνητÝς, περιορßζεται στον παραπüταμο ΚλιματιÜ του ΚαλαμÜ, ο οποßος απÝχει 80 χιλιüμετρα απü το δÝλτα, το δÝλτα üμως εßναι απαλλαγμÝνο απü αυτÜ τα φορτßα ρýπανσης. «Αυτü συμβαßνει γιατß ο ποταμüς εßναι Ýνα "ζωντανü" σýστημα και üχι Ýνας σωλÞνας» εξηγεß ο ποταμολüγος. «Ενας ποταμüς Ýχει απü μüνος του πολλοýς μηχανισμοýς "φυσικοý αυτοκαθαρισμοý" με βιολογικÝς και βιογεωχημικÝς διεργασßες» προσθÝτει ο κ. Σκουλικßδης, υπογραμμßζοντας ωστüσο üτι αυτüς ο «φυσικüς αυτοκαθαρισμüς» δεν μπορεß να λειτουργÞσει πÜντα. «Λειτουργεß μüνο στα ποτÜμια που Ýχουν διατηρÞσει τη φυσικüτητα στη μορφολογßα τους και παρÜλληλα η ρýπανσÞ που δÝχονται δεν εßναι υπερβολικÞ, δεν Ýχουν φθÜσει δηλαδÞ στο "στÜδιο του κορεσμοý" üπως λÝγεται» εξηγεß.
Η δýσκολη περßπτωση του Ασωποý
Μια περßπτωση ποταμοý με ρýπανση σε «στÜδιο κορεσμοý» εßναι αυτÞ του Ασωποý στη Βοιωτßα. Εκτüς απü τις γνωστÝς σε üλους εικüνες υποβÜθμισης, οι συστηματικÝς μελÝτες που κÜνουν τα τελευταßα χρüνια οι επιστÞμονες του ΕΛΚΕΘΕ Ýχουν αναδεßξει και Üλλα σημεßα του ποταμοý που Ýχουν πρüβλημα. ΠαρÜλληλα üμως για πρþτη φορÜ δεßχνουν και κÜποιο «φως». «Αν και συνεχßζει να Ýχει μεγÜλα προβλÞματα, η εικüνα που Ýχουμε ýστερα απü πολý πρüσφατες μετρÞσεις δεßχνει üτι κÜτι πÜει να αλλÜξει» λÝει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Απü τη στιγμÞ που σταμÜτησε η Üρδευση απü τα υπüγεια ýδατα στην περιοχÞ της Ασωπεßας και Üρχισε να επανÝρχεται λßγο ο υδροφüρος ορßζοντας φαßνεται πως υπÜρχει μια μικρÞ τÜση αλλαγÞς. ΑυτÞ üμως εßναι περισσüτερο μια αßσθηση απü τα πρüσφατα δεδομÝνα. ΜÝνει να επιβεβαιωθοýμε. Στα επüμενα χρüνια θα μποροýμε να εκτιμÞσουμε με σιγουριÜ πþς πÜει η κατÜσταση».
Οι παγßδες του κÜμπου
Τα πιο Ýντονα προβλÞματα ρýπανσης παρατηροýνται πÜντως γενικþς εκεß üπου συσσωρεýεται η ανθρþπινη δραστηριüτητα. Στις ορεινÝς περιοχÝς της χþρας η ποιüτητα των ποτÜμιων νερþν κυμαßνεται κατÜ κανüνα απü καλÞ ως Üριστη. Τα πρÜγματα üμως αλλÜζουν üταν φθÜνουν στα πεδινÜ. «Ο Πηνειüς, για παρÜδειγμα, στο ορεινü τμÞμα του δεν Ýχει προβλÞματα» λÝει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «ΑυτÜ εμφανßζονται üταν πÝσει μÝσα στον κÜμπο, üπου αρχßζουν να εισÝρχονται στο νερü κατÜλοιπα των λιπασμÜτων και των γεωργικþν φαρμÜκων. Εχει μεγÜλο πρüβλημα ειδικüτερα στην περιοχÞ μετÜ τα Τρßκαλα και ακüμη μεγαλýτερο στη βιομηχανικÞ περιοχÞ της ΛÜρισας, üπου δÝχεται πολλÜ απüβλητα απü γαλακτοβιομηχανßες, σφαγεßα και Üλλες δραστηριüτητες. Τα γαλακτοβιομηχανικÜ απüβλητα, üπως και τα αντßστοιχα της ελαιουργßας, εßναι Ýνας ρýπος στον οποßο ο ποταμüς δýσκολα μπορεß να αντεπεξÝλθει». Εντονα προβλÞματα εμφανßζει επßσης ο ΜεσσÜπιος στην Εýβοια, ο οποßος δÝχεται βιομηχανικÜ λýματα και σε κÜποιο σημεßο του κυλÜει επÜνω σε μια Ýκταση κüκκινης λÜσπης που, üπως λÝνε οι ειδικοß, εßναι ανüργανης προÝλευσης. ΜεγÜλα φορτßα ρýπανσης εντοπßζονται και στον Ελασσονßτικο στην περιοχÞ της Ελασσüνας.
Εξαßρεση στον κανüνα των απαλλαγμÝνων απü τη ρýπανση ορεινþν ποταμþν αποτελεß ο Γρεβενßτης, στα ΓρεβενÜ. Το πρüβλημα προÝρχεται απü τα επεξεργασμÝνα λýματα που πÝφτουν σε αυτüν. «Η κατÜσταση στην οποßα Ýρχονται τα λýματα μÝσα στον ποταμü μπορεß να εßναι καλÞ σε σχÝση με την υφιστÜμενη νομοθεσßα για την επεξεργασßα των αστικþν λυμÜτων αλλÜ δεν εßναι η κατÜλληλη για την οικολογικÞ κατÜσταση του αποδÝκτη» λÝει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Και αυτü εßναι Ýνα πρüβλημα που συναντÜμε σε πÜρα πολλÝς πüλεις, üπως για παρÜδειγμα στη Λαμßα στον Σπερχειü, στη ΣπÜρτη στον Ευρþτα κ.τ.λ.».
Επεξεργασßα λυμÜτων: τι μετρÞσαμε λÜθος;
Οπως εξηγεß, οι περισσüτεροι σταθμοß επεξεργασßας λυμÜτων Ýχουν φτιαχτεß με χωρητικüτητες που αντιστοιχοýσαν στις πüλεις του 1990 και σÞμερα, με την αýξηση του αστικοý πληθυσμοý, δεν επαρκοýν. «Ο πληθυσμüς πολλαπλασιÜζεται αλλÜ η ικανüτητα των εγκαταστÜσεων εßναι περιορισμÝνη» αναφÝρει. «Ως αποτÝλεσμα, üσο φιλüτιμες προσπÜθειες και αν καταβÜλλουν οι Üνθρωποι που εργÜζονται σε αυτÝς, τα λýματα βγαßνουν υποβαθμισμÝνα. Για παρÜδειγμα, ο βιολογικüς σταθμüς της Λαμßας εßχε φτιαχτεß για 50.000 κατοßκους και αυτÞ τη στιγμÞ εξυπηρετοýνται πολý περισσüτεροι, ενþ δÝχεται επιπλÝον και τα επεξεργασμÝνα λýματα της βιομηχανικÞς ζþνης. ΠρÝπει σαφþς να γßνει επÝκταση». Οπως προσθÝτει, πριν απü επτÜ χρüνια το ΕΛΚΕΘΕ εßχε εντοπßσει ξανÜ πρüβλημα με τον συγκεκριμÝνο σταθμü και εßχε γßνει τüτε μια πρþτη επÝκταση, üμως στη συνÝχεια συνδÝθηκαν σε αυτüν και Üλλα δßκτυα αποχÝτευσης εκτüς της Λαμßας - «σχεδüν η μισÞ Φθιþτιδα» λÝει χαρακτηριστικÜ -, με αποτÝλεσμα και πÜλι να μην επαρκεß. Η λýση σε αυτοý του εßδους τα προβλÞματα εßναι η επÝκταση και ο πολλαπλασιασμüς των εγκαταστÜσεων: «ΧρειÜζονται αναγκαστικÜ πολλοß σταθμοß επεξεργασßας λυμÜτων και υγρþν βιομηχανικþν αποβλÞτων. ΚÜθε καλλικρατικüς δÞμος θα πρÝπει να Ýχει τη δικÞ του υδροοικονομßα και τη δικÞ του διÜθεση λυμÜτων, τη διαχεßριση δηλαδÞ των υδÜτων σε τοπικü επßπεδο που θα σÝβεται το περιβÜλλον» τονßζει.
Ρýπανση εισαγωγÞς
Αλλο σημαντικü και προς το παρüν δυσεπßλυτο πρüβλημα αποτελεß η διασυνοριακÞ μεταφορÜ ρýπων, η οποßα «πλÞττει» τους ποταμοýς που εισÝρχονται στη χþρα μας απü τον ΒορρÜ και πρþτα απ' üλους τον Εβρο. «Σýμφωνα με μελÝτη που επικεντρþθηκε στις εκβολÝς των μεγÜλων βαλκανικþν ποταμþν, στα σημεßα δηλαδÞ üπου συγκεντρþνονται üλες οι πιÝσεις της λεκÜνης απορροÞς, με βÜση τα χημικÜ τους χαρακτηριστικÜ ο Εβρος παρουσιÜζει τη χεßριστη εικüνα απü συνδυασμü πιÝσεων που ασκοýνται κυρßως στο βουλγαρικü - και μεγαλýτερο - τμÞμα της λεκÜνης απορροÞς του» λÝει ο κ. Σκουλικßδης. Οι επιστÞμονες ευελπιστοýν üτι οι επιβαρýνσεις που προκýπτουν απü τη διασυνοριακÞ ρýπανση θα αντιμετωπιστοýν μελλοντικÜ στο πλαßσιο της ολοκληρωμÝνης διαχεßρισης λεκανþν απορροÞς, üπου üλα τα προβλÞματα θα αντιμετωπßζονται απü κοινοý μεταξý των üμορων κρατþν.
«Στον κατÜλογο των υποβαθμισμÝνων εκβολþν των μεγÜλων ποταμþν ακολουθεß ο επßσης διασυνοριακüς ποταμüς Αξιüς που δÝχεται σημαντικÜ φορτßα απü την περιοχÞ των Σκοπßων και τρßτος βρßσκεται ο "δικüς μας"Θεσσαλικüς Πηνειüς» συνεχßζει ο βιογεωχημικüς. ΜÝτρια κατÜσταση παρουσιÜζουν, üπως προσθÝτει, ο Στρυμüνας, ο ΝÝστος, ο Αχελþος, ο ΑλιÜκμονας και ο Ευρþτας ενþ σε καλýτερη κατÜσταση δεßχνει να βρßσκεται ο Αλφειüς.
Ποιοι ποταμοß Ýχουν... στραγγßξει
Εκτüς απü το ζÞτημα της ρýπανσης, Ýντονο εßναι σε αρκετοýς ποταμοýς και το υδρολογικü πρüβλημα - δηλαδÞ το πüσο νερü κυλÜει στην κοßτη τους. «Στη διÜρκεια των τελευταßων περßπου 50 ετþν η παροχÞ των μεγÜλων ποταμþν της χþρας Ýχει μειωθεß δραματικÜ. Σημαντικüτερη ελÜττωση στην παροχÞ παρουσιÜζουν ο Ευρþτας, κατÜ 84%, ο Αξιüς, κατÜ 57%, ο Σπερχειüς, κατÜ 48%, και ο Αλφειüς, κατÜ 30%» αναφÝρει ο κ. Σκουλικßδης. «Αυτü συνδÝεται με το εßδος και την Ýκταση των καλλιεργειþν που Ýχει ο κÜμπος» προσθÝτει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Για παρÜδειγμα, ο Ιναχος Þ ο Ευρþτας, üταν Üλλαξε το μοντÝλο καλλιÝργειας και απü το παραδοσιακü, τις συκιÝς και τις μη ποτιστικÝς ελιÝς, πÞγαν στα εσπεριδοειδÞ και τις ποτιστικÝς ελιÝς, Ýχουν αρχßσει πλÝον και Ýχουν μια κατιοýσα πορεßα ως προς το πüσο νερü τρÝχει σε αυτοýς. Και μÜλιστα ο Ευρþτας εßναι Ýνας πολý σπουδαßος ποταμüς απü την Üποψη της βιοποικιλüτητας, γιατß φιλοξενεß δýο ενδημικÜ εßδη ψαριþν που δεν υπÜρχουν πουθενÜ αλλοý στον κüσμο και βρßσκονται σε κßνδυνο». Οπως επισημαßνει ο κ. Σκουλικßδης, «στην περßπτωση του Ευρþτα Ýχει υπολογιστεß üτι αν σταματÞσει η Üρδευση των ελαιοδÝντρων τüτε θα εξασφαλιστεß συνεχÞς ροÞ σε üλη τη διÜρκεια του Ýτους στα περισσüτερα τμÞματα του ποταμοý».
Τι λÝει το ποτÜμι για εμÜς
Οσον αφορÜ τα μορφολογικÜ προβλÞματα, αυτÜ συναντþνται σχεδüν σε üλη την επικρÜτεια. «Σχεδüν üλοι οι ποταμοß στον κÜτω ρου τους Ýχουν μορφολογικÝς τροποποιÞσεις» αναφÝρει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Οχι τüσο στη Βüρεια ΕλλÜδα, καθþς εκεß φαßνεται üτι υπÜρχουν αφενüς Ýνας σεβασμüς στο πλημμυρικü πεδßο του ποταμοý, το οποßο το εκμεταλλεýονται κυρßως οι κτηνοτρüφοι, και αφετÝρου αρκετÜ διαθÝσιμα εδÜφη προς καλλιÝργεια. Εκεß üμως üπου ο χþρος εßναι περιορισμÝνος τα προβλÞματα εßναι εμφανÞ. Για παρÜδειγμα, στην ΚρÞτη οι φρÜχτες των χωραφιþν βρßσκονται ακριβþς δßπλα στο νερü του ποταμοý και πολλÝς φορÝς ακüμη τÝμνουν κÜθετα το νερü για να μην περνÜνε τα ζþα. Εßναι εντυπωσιακü. Αν Ýκανε κÜποιος μια διαφορετικÞ, κοινωνικοπολιτισμικοý χαρακτÞρα Ýρευνα, θα Ýβλεπε, νομßζω, πολλÜ - πþς εßναι η κοινωνßα κÜθε περιοχÞς απü τον ποταμü που Ýχει. Αλλοι βλÝπουν τον ποταμü σαν αγωγü σκουπιδιþν, Üλλοι απλþς σαν διαθÝσιμο νερü και Üλλοι σαν ανεκμετÜλλευτο οικüπεδο». Μεγαλýτερο σεβασμü προς τα ποτÜμια τους δεßχνουν, üπως μας λÝει, απü την εμπειρßα του, οι παραδοσιακÝς κοινüτητες και οι περιοχÝς στις οποßες δεν Ýχει φθÜσει ο τουρισμüς και η υπερεντατικοποßηση της αγροτικÞς παραγωγÞς.
Το καλü νÝο εßναι üτι, üπως δεßχνει η εκτεταμÝνη και συστηματικÞ πλÝον παρακολοýθησÞ τους, Ýνα σημαντικü μÝρος των ποταμþν μας διατηρεß την ποιüτητÜ του. «Σε γενικÝς γραμμÝς η κατÜσταση των ποταμþν της χþρας εßναι αρκετÜ καλÞ σε σχÝση με τις υπüλοιπες χþρες της Ευρþπης. Η καλÞ μας εικüνα χαλÜει κυρßως σε ορισμÝνα διασυνοριακÜ ποτÜμια και στα πεδινÜ τμÞματα των ποταμþν üπου επικεντρþνονται οι επιπτþσεις των παραγωγικþν δραστηριοτÞτων» αναφÝρει ο κ. Σκουλικßδης, υπογραμμßζοντας üτι η διατÞρηση της υγεßας των ποταμþν μας εßναι ζωτικÞς σημασßας. «Για να διατηρÞσουμε και να βελτιþσουμε την ποιüτητα ζωÞς μας, θα πρÝπει να φροντßσουμε τα ποτÜμια μας και να τα διατηρÞσουμε υγιÞ, üπως θα φροντßζαμε τις αρτηρßες που αναζωογονοýν το σþμα μας» καταλÞγει.
ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΦΡΑΓΜΑ...
Και τα φρÜγματα γερνοýν
Απü τις βασικÝς ανθρþπινες παρεμβÜσεις που αλλÜζουν τα μορφολογικÜ χαρακτηριστικÜ ενüς ποταμοý, τα φρÜγματα αποτελοýν Ýνα ευαßσθητο ζÞτημα απü üλες τις απüψεις. «ΣÞμερα με τους καλλικρατικοýς δÞμους, αλλÜ και παλαιüτερα, üταν Þταν οι καποδιστριακοß, οι περισσüτεροι δÞμοι ζητÜνε και απü Ýνα φρÜγμα, γιατß πιστεýουν üτι προσφÝρει αναγνωρισιμüτητα και ψÞφους. Και πρÝπει να ποýμε üτι τα φρÜγματα Ýχουν πολλÜ καλÜ. Εßναι ας ποýμε πολý θετικü να Ýχεις νερü εκεß που το θÝλεις, üποτε το θÝλεις, εξυπηρετοýν μια πολý βασικÞ ανÜγκη. Ενα φρÜγμα üμως δεν εßναι πανÜκεια» λÝει ο κ. ΧατζηνικολÜου. «Για παρÜδειγμα, μελÝτες που Ýχουν γßνει στην Τουρκßα Ýχουν δεßξει üτι üταν υπÜρχει μεγÜλη επιφÜνεια νεροý με μικρü βÜθος, σε θερμÜ κλßματα üπως εßναι και το δικü μας, το νερü εξατμßζεται και αν κÜνει κÜποιος τους υπολογισμοýς τελικÜ το νερü που χÜνεται εßναι περισσüτερο απü το νερü που χρειÜζεται για την Üρδευση». Με τον καιρü, üπως εξηγεß, τα φρÜγματα «γερνοýν» και τα νερÜ τους γßνονται πιο ρηχÜ εξαιτßας των προσχþσεων. «ΠολλÜ τÝτοια γηρασμÝνα φρÜγματα, üπως εßναι για παρÜδειγμα το φρÜγμα της Ελεοýσας στον Αξιü, Ýχουν πÜνω-κÜτω δýο μÝτρα νεροý και καλýπτουν Ýκταση κÜποιων τετραγωνικþν χιλιομÝτρων. Που σημαßνει üτι περισσüτερο νερü χÜνουμε στην εξÜτμιση παρÜ κερδßζουμε». Σε Üλλες χþρες τα «γηρασμÝνα» Þ μη αποδοτικÜ φρÜγματα καταργοýνται με Ýργα αποκατÜστασης, στην ΕλλÜδα üμως δεν γßνεται κÜτι τÝτοιο.
Ενα Üλλο πρüβλημα προκýπτει απü τα υδροηλεκτρικÜ φρÜγματα στα τμÞματα του κÜτω ρου των ποταμþν. Οταν αφÞνουν απüτομα μεγÜλες ποσüτητες νεροý για την ενßσχυση της ηλεκτρικÞς παραγωγÞς αντιστρÝφουν üπως λÝνε οι επιστÞμονες τον φυσικü εποχικü κýκλο στην απορροÞ του ποταμοý - αλλÜζουν με Üλλα λüγια τις περιüδους που Ýχει περισσüτερο νερü - ενþ παρÜλληλα συμβÜλλουν στη διÜβρωση στις üχθες του και στην καταστροφÞ των ενδιαιτημÜτων. «ΣÞμερα, τα μεγÜλα ποτÜμια, üπως εßναι ο ΝÝστος και ο Αχελþος, παρουσιÜζουν το φαινüμενο να Ýχουν μεγαλýτερη παροχÞ το καλοκαßρι απü ü,τι στο υπüλοιπο διÜστημα του χρüνου, λüγω των αυξημÝνων αναγκþν ψýξης με κλιματισμü. Αυτü επηρεÜζει αρνητικÜ την ισορροπßα των οικοσυστημÜτων τους» αναφÝρει ο κ. Σκουλικßδης. «Το αντßθετο φαινüμενο παρουσιÜζεται απü τη λειτουργßα αρδευτικþν φραγμÜτων, αλλÜ και την υπερÜντληση υπüγειων νερþν, που εξαντλεß το νερü το καλοκαßρι και Ýτσι ποτÜμια που Üλλοτε Þταν συνεχοýς ροÞς σÞμερα ξεραßνονται τεχνητÜ με ανυπολüγιστες συνÝπειες για τα οικοσυστÞματα». ΕπιπλÝον, üπως υπογραμμßζει, τα φρÜγματα συμβÜλλουν στον περιορισμü των εδαφþν στα εκβολικÜ συστÞματα των ποταμþν «εγκλωβßζοντας» τερÜστιες ποσüτητες ιζÞματος που θα κατÝληγαν εκεß. «Η "πενßα" σε αιωροýμενα υλικÜ κατÜντη των φραγμÜτων Ýχει σαν αποτÝλεσμα να χÜνουμε οικολογικÜ και οικονομικÜ πολýτιμο Ýδαφος απü τα δελταúκÜ πεδßα λüγω θαλÜσσιας διÜβρωσης, üπως συμβαßνει στην περßπτωση των δÝλτα του ΝÝστου, του ΑλιÜκμονα, του ΑρÜχθου και του Αχελþου» λÝει.
Τα καθαρüτερα ποτÜμια κυλοýν στα βουνÜ
ΠαρÜ τα κατÜ τüπους προβλÞματα Ýχουμε και καλÜ ποτÜμια και αυτÜ κυλÜνε κυρßως στα βουνÜ. Τα ορεινÜ τμÞματα των ποταμþν üπως αναφÝρουν οι επιστÞμονες δεν υποφÝρουν απü τη ρýπανση. Τα περισσüτερα προβλÞματα που εντοπßζονται σε αυτÜ απορρÝουν απü τις απολÞψεις του νεροý τους και τον περιορισμü Þ και τη διακοπÞ της μετακßνησης των ψαριþν τους εξαιτßας μικρþν Þ μεγαλýτερων φραγμÜτων Þ εκτροπþν. Η ποιüτητα του νεροý τους κρßνεται üμως κατÜ κανüνα απü καλÞ Ýως Üριστη.
«Στα Τρßκαλα, στην Καρδßτσα και στην Ευρυτανßα, για παρÜδειγμα, τα εκεß μÝρη του Αχελþου εßναι σε καλÞ κατÜσταση. Ακüμη και ο Σπερχειüς Ýχει καλÜ τμÞματα με το πλατý παρüχθιο πεδινü τους δÜσος που δρα ως φρÜγμα ανÜσχεσης των γýρω ρυπαντικþν πιÝσεων» λÝει ο κ. ΧατζηνικολÜου. Σε εξαιρετικÞ κατÜσταση εßναι επßσης ο Αþος και ο παραπüταμüς του, ο ΒοúδομÜτης. ΕιδικÜ ο πρþτος θα μποροýσε να ανακηρυχθεß «πρωταθλητÞς» μεταξý των μεγÜλων ποταμþν μας. «Εßναι ßσως το τελευταßο μεγÜλο ποτÜμι της ΕλλÜδας στο οποßο ακüμη και σε υψüμετρο 800 μ. μπορεß να δει κανεßς χÝλι» λÝει ο ποταμολüγος. «Το χÝλι αναπαρÜγεται στη ΘÜλασσα των Σαργασσþν, στον Ατλαντικü, και üταν υπÜρχουν φρÜγματα δεν μπορεß να επιστρÝψει. Ο Αþος üμως δεν Ýχει κατÜ μÞκος του φρÜγματα οýτε στην ΕλλÜδα οýτε στο τμÞμα του που βρßσκεται στην Αλβανßα. Ετσι το χÝλι μπορεß να προχωρÞσει 300-350 χιλιüμετρα στην ενδοχþρα και να διατηρÞσει την παρουσßα του μÝσα στην καρδιÜ της Πßνδου».
«Αλλο παρÜδειγμα εντελþς αδιατÜρακτου ποταμοý, κυρßως στον Üνω και μÝσο ρου του, εßναι ο ποταμüς ΚρÜθις που πηγÜζει απü τον Χελμü στην Πελοπüννησο και εκβÜλλει στον Κορινθιακü» αναφÝρει ο κ. Σκουλικßδης, επισημαßνοντας üτι πρüκειται για τον χημικÜ καθαρüτερο ποταμü απü üσους Ýχουν εξεταστεß ως τþρα. «Ο ΚρÜθις παρουσιÜζει σχεδüν 100 φορÝς χαμηλüτερες συγκεντρþσεις φωσφορικþν και 12 φορÝς χαμηλüτερες συγκεντρþσεις νιτρικþν σε σýγκριση με τον μÝσο üρο των δÝκα μεγαλýτερων ποταμþν της χþρας» εξηγεß. «ΠαρÜλληλα, οι συγκεντρþσεις üλων των ενþσεων αζþτου και φωσφüρου στο ποτÜμι αυτü εßναι πολý μικρüτερες των συγκεντρþσεων αναφορÜς - συγκεντρþσεις που απαντþνται σε αδιατÜρακτες συνθÞκες - των ελληνικþν ποταμþν, σýμφωνα με σýστημα ταξινüμησης που αναπτýχθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ. Επιπρüσθετα, στο ορεινü τμÞμα του ποταμοý το ολικü Üζωτο εßναι 6 φορÝς λιγüτερο απü ü,τι στο βρüχινο νερü!».
ΓλωσσÜρι
ΚατÜντη: προς τα κÜτω, προς τις εκβολÝς ενüς ποταμοý - ανÜντη: προς τα πÜνω, προς τις πηγÝς του.
ΠλημμυρικÞ ζþνη: η περιοχÞ που κατακλýζεται απü τα νερÜ του ποταμοý σε ορισμÝνες περιüδους του χρüνου üταν ο ποταμüς πλημμυρßζει.
ΥδροληπτικÜ Ýργα: τα Ýργα Üντλησης Þ μερικÞς εκτροπÞς νεροý κατευθεßαν απü τον ποταμü Þ απü φρÜγματα σε αυτüν.
ΥδρομÜστευση: Ýργα Üντλησης Þ εκμετÜλλευσης νεροý απü πηγÝς Þ τον ανþτερο υπüγειο υδροφüρο ορßζοντα.
Υδροφüρος ορßζοντας: η στÜθμη του υπüγειου νεροý που τροφοδοτεßται απü τα ατμοσφαιρικÜ κατακρημνßσματα (βροχÞ, χιüνι) και τα επιφανειακÜ νερÜ (ποτÜμια, λßμνες) και συγρατεßται μÝσα στο Ýδαφος. ΑλλÜζει με τις εποχÝς «ανεβαßνει» δηλαδÞ τον χειμþνα και «κατεβαßνει» το καλοκαßρι. Ετσι βλÝπουμε περισσüτερο νερü να κυλÜει στα ποτÜμια τις υγρÝς περιüδους απ' üτι στις ξηρÝς.