Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece
ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Διαφορετικές "απόψεις" ; στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το κυνήγι ...

.
Aπόψεις Aπόψεις


Ψυχαγωγία και κοινωνική συναναστροφή το κυνήγι;

Tα εγκαίνια της ‘OUTDOOR EXPO 2015’ έγιναν την Παρασκευή 27 Μαρτίου από τον Υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στη τελετή παραβρέθηκαν οι τ. υπουργοί και βουλευτές, από τη ΝΔ οι κκ Σταύρος Καλαφάτης, Θανάσης Μπούρας, Γεώργιος Βλάχος, Νίκος Καντερές, από τους ΑΝΕΛ η Σταυρούλα Ξουλίδου, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, o αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και χωροταξίας Κρήτης κ. Νίκος Καληγέρης και πλήθος επισήμων, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, Γενικοί Διευθυντές και σύμβουλοι οργανισμών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο αρμόδιος υπουργός κ. Π. Λαφαζάνης, μεταξύ άλλων είπε «Έχω πλήρη συνείδηση, ως υπουργός μιας νέας ριζοσπαστικής κυβέρνησης, ότι για να υπάρξει κυνήγι πρέπει να υπάρχει περιβάλλον, πρέπει να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη, να έχουμε δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες…, αλλιώς το κυνήγι δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει.

Ο πραγματικός κυνηγός είναι αυτός που διαφυλάσσει όλα αυτά τα αγαθά που κληρονομήσαμε και που πρέπει να τα αφήσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να τα χαρούν και εκείνα…
Ο πραγματικός κυνηγός δεν πηγαίνει απλά για να θηρεύσει. Πηγαίνει για την αναψυχή, για την ψυχαγωγία, για τον περίπατο, για την κοινωνική συναναστροφή. Για όλα αυτά που κάνουν το κυνήγι ένα από τα ωραιότερα σπορ.

Με αυτή την έννοια, εμείς πάντα θα είμαστε δίπλα σας, πάντα θα υποστηρίζουμε εκείνες τις προσπάθειες σας που θέλουν να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν το περιβάλλον, να το διατηρήσουν και να το προστατεύσουν. Που θέλουν την αειφόρο ανάπτυξη και καταλαβαίνουν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη. Η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον δεν είναι αντιπαραγωγικός πόρος αλλά η κινητήριος δύναμη για να πάμε σε μια ουσιαστική παραγωγική ανάπτυξη με προοπτική για το μέλλον…

Χαιρετίζω την προσπάθειά σας! θα είμαστε κοντά σας στις καλές προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια κανόνων, στα πλαίσια θεσμών και μέσα σε μια οπτική που βλέπει την ποιότητα ζωής πάνω από όλα. Και το κυνήγι αυτό επιχειρεί να αναδείξει: μια νέα ποιότητα ζωής!..»

Στην σύντομη ενημέρωση του υπουργού κ. Π. Λαφαζάνη, που επιχείρησε από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νίκος Παπαδόδημας, υπογράμμισε το βάρος και τη σημασία για το περιβάλλον που έχει το κυνήγι και οι κυνηγετικές οργανώσεις, λέγοντας «θέλω να ξέρετε ότι, με τις κυνηγετικές οργανώσεις μπορείτε να έχετε ένα μοχλό αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος και την αειφόρο χρήση της φυσικής πηγής που είναι η άγρια πανίδα με τρόπο εξαιρετικά αυστηρό και αποτελεσματικό…

Πήραμε συγχαρητήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιβάλλοντος και από διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την αποτελεσματικότητα της θηροφύλαξης και για το τεράστιο έργο επιστημονικών μελετών και προγραμμάτων που κάνουμε για να γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών, διότι, αν δεν ξέρουμε τους πληθυσμούς θα καταστρέψουμε, τι; Όχι το περιβάλλον, αλλά το κυνήγι. Κατά συνέπεια, είναι αντιληπτό, όλοι αυτοί οι επιστήμονες που δουλεύουν για εμάς, όλες οι οργανώσεις μας, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Να σώσουμε το περιβάλλον για να υπάρχει κυνήγι!»

Το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο χώρο εκδηλώσεων της έκθεσης, με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση των κυνηγετικών ομοσπονδιών με σκοπό την ενημέρωση και τον της καθορισμό στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων, των απειλών και των ευκαιριών που ανοίγονται στον αμέσως επόμενο χρόνο. Στο τέλος της συνάντησης έγινε και η παραδοσιακή κοπή της ετήσιας πίτας.

ΠΗΓΗ : http://outdoorexpo.grΑπογοήτευση και ερωτηματικά για τις δηλώσεις Λαφαζάνη σχετικά με το κυνήγι και εντός ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σκληρή κριτική στον Παναγιώτη Λαφαζάνη υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για όσα είπε σχετικά με το κυνήγι ασκεί ο Θέμης Δημητρακόπουλος συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων - Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθώς από τον επικεφαλής του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. αυτή η επιζήμια το περιβάλλον και τα ζώα δραστηριότητα χαρακτηρίστηκε ψυχαγωγία, κοινωνική συναναστροφή και ένα από τα ωραιότερα σπορ!

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγεί στον κ. Λαφαζάνη ότι παραβλέπει την αλήθεια-που-βγάζει-μάτια, ότι δηλαδή επαφή με τη φύση, κοινωνική συναναστροφή και αναψυχή είναι όροι αμοιβαία αποκλειόμενοι με την εν ψυχρώ δολοφονία νοημόνων όντων, όπως τα ανυποψίαστα και ανυπεράσπιστα θηράματα των κυνηγών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Διόλου δεν ευχαρίστησε την πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα των υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Ζώων (δεν λέω ''φιλόζωοι'', γιατί πρόκειται για μια ακόμη φθαρμένη λέξη, ανάμεσα σε άλλες που έχουν χάσει την ουσιαστική τους σημασία και χρησιμοποιούνται κατά βούληση και αλά καρτ, όπως πχ. ''δημοκρατία'' και ''αριστερά'') η παρουσία, και προπάντων οι δηλώσεις, του υπουργού ΠΑΠΕΝ στα εγκαίνια της κυνηγητικής έκθεσης Outdoor 2015.

Ο υπουργός μάλλον έχει μπερδέψει τις έννοιες αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής με τα κατάλοιπα της βαρβαρότητας στη σύγχρονη εποχή – όπως π.χ. οι ταυρομαχίες, το κυνήγι και κάθε δραστηριότητα που, μέσω της θανάτωσης, της ταπείνωσης και του βασανισμού νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων, συνεισφέρει στην αναπλήρωση των προσωπικών ελλειμμάτων καθώς και στην τόνωση των πλέον κατώτερων ενστίκτων του καθ' ημάς Homo sapiens.

Λέγοντας, ο υπουργός, πως "..Ο πραγματικός κυνηγός είναι αυτός που διαφυλάττει το φυσικό περιβάλλον και δεν πηγαίνει απλά για να θηρεύσει, αλλά κυρίως για τον περίπατο, την επαφή με τη φύση, την αναψυχή και την κοινωνική συναναστροφή..." παραβλέπει την αλήθεια-που-βγάζει-μάτια, ότι δηλαδή επαφή με τη φύση, κοινωνική συναναστροφή και αναψυχή είναι όροι αμοιβαία αποκλειόμενοι με την εν ψυχρώ δολοφονία νοημόνων όντων, όπως τα ανυποψίαστα και ανυπεράσπιστα θηράματα των κυνηγών.

Το κυνήγι, ό,τι κι αν λένε οι υπουργοί, παραμένει μια άλογη, αχρείαστη και βάρβαρη, στην εποχή μας, δραστηριότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι περαιτέρω ρύθμιση, έλεγχος και περιορισμός – ώσπου η κοινωνία, ελληνική και παγκόσμια, να συνειδητοποιήσει την αλήθεια και να το καταργήσει ως ''αναψυχή'', ως ''σπορ'' – γιατί το κυνήγι, μόνο ως πράξη προσπορισμού των αναγκαίων για την επιβίωση μπορεί να γίνεται σήμερα κατανοητό και ανεκτό.

Το να κολακεύουμε μειοψηφικές ομάδες πληθυσμού ειδικών συμφερόντων, όπως οι κυνηγοί, πως δήθεν συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία ή –όπως οι ίδιοι, με τόση ανερμάτιστη αφέλεια και κομπορρημοσύνη διακηρύσσουν – πως τάχα μου είναι αυτοί οι πραγματικοί οικολόγοι, οδηγεί σε στρεβλώσεις και παρεξηγήσεις των βασικών εννοιών που συνιστούν τον πυρήνα της σύγχρονης ριζοσπαστικής και βαθύτατα αριστερής πολιτικής οικολογίας.

Θέλει δουλειά πολλή και στη δική μας Αριστερά ώστε, κάποτε, να εμπεδωθούν οι αξίες και οι αλήθειες της ευζωίας και της αρμονικής, ειρηνικής συνύπαρξης στον πλανήτη μας όλων των συναισθανόμενων, νοημόνων όντων.

Να μην ξεχνάμε πως κάθε βήμα, όσο μικρό, προς τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και των υπόλοιπων – πλην των ανθρώπινων – ζώων, συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την καλύτερευση και του δικού μας είδους: του Homo sapiens, που αγωνίζεται ακόμη να σταθεί, με αξιοπρέπεια και ενσυναίθηση του κόσμου, στα δυο του πόδια.

Θέμης Δημητρακόπουλος
Συγγραφέας, Πολιτικός Επιστήμονας*
[*δεν υπογράφω με την, έτσι κι αλλιώς, γνωστή στους ασχολούμενους με το θέμα πολιτική ιδιότητά μου, μόνο και μόνο για να μην δώσω αφορμή και δικαιώματα για φτηνές αντι-σύριζα σπέκουλες. Είναι επίσης σαφές ότι την αξιακή μου σκευή την υπερασπίζομαι – και θα την υπερασπίζομαι εσαεί – εντός και εκτός κομματικών γραμμών, κόκκινων ή μη]» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ : http://www.zoosos.gr.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece