Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in GreeceΑρχικήInitial ΠίσωBack

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ... !!
.


Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Σημαντικός αριθμός των πολιτών της χώρας μας έχει αναπτύξει έντονη φιλοζωική συνείδηση. Είναι πλέον δεδομένη η ανταπόκρισή τους στην καθημερινή μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα αλλά και η συμμετοχή τους σε συντονισμένες προσπάθειες άσκησης πίεσης προς την πολιτεία όσον αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που έχουν εκθέσει τη χώρα παγκοσμίως. Η πολιτεία όμως, από την πλευρά της, εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει σοβαρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα ως προς την κακοποίηση των ζώων, αλλά και την εφαρμογή του νόμου και τις υποχρεώσεις των δήμων να μεριμνήσουν για τα αδέσποτα ζώα.

Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4039/2012, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην τροποποίησή του, μεταβάλλοντας σειρά άρθρων: http://www.opengov.gr/ypaat/?p=995 Η τροποποίηση του νόμου έρχεται να συμπληρώσει κενά σύμφωνα με το Υπουργείο, συναντά όμως προβληματισμό και αντίδραση από σημαντικό μέρος των φιλόζωων πολιτών αλλά και των Οικολόγων Πράσινων σε καίρια σημεία. Και συγκεκριμένα:

• Ο ορισμός της επικινδυνότητας ενός ζώου είναι ελλιπής και υποκειμενικός, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις ποικίλες περιστάσεις της καθημερινότητας ούτε κρίνεται από ειδικούς στη συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν και θα προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να καλύψει ο νόμος.

• Η σήμανση καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Θεωρούμε θετικό μέτρο τη μη εξαίρεση των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των ποιμνίων. Η σήμανση, όμως, θα έπρεπε να προωθείται μέσω ενημερωτικής καμπάνιας για το ευρύ κοινό και να καθίσταται δυνατή με ελάχιστο αντίτιμο για τα δεσποζόμενα ζώα, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

• Το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων αλλά και της διαδεδομένης κακοποίησης που υφίστανται αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του. Διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η πολιτεία δεν δίνει ικανοποιητική λύση απαγορεύοντας την πώληση ζώων από καταστήματα, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην εκτροφή και πώληση ζώων και προωθώντας τις υιοθεσίες. Η πώληση ζώων από υπαίθριες αγορές απαγορεύεται μεν, το μέτρο όμως δεν επεκτείνεται και για τα καταστήματα, επομένως συνεχίζεται η αντιμετώπιση των ζώων ως αντικείμενα, γεγονός που συμβάλλει στην εγκατάλειψή τους. Η απαγόρευση της εμπορίας των ζώων συντροφιάς αποτελεί πάγιο αίτημα των Οικολόγων Πράσινων.

• Επιπλέον, θα πρέπει να μπουν αυστηροί περιορισμοί στις γεννήσεις ζώων. Ο επιτρεπτός αριθμός δύο γεννών για κάθε θηλυκό ζώο των εκτροφέων είναι εξοντωτικός για τα ζώα και διαιωνίζει την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού τους. Εξίσου σημαντική είναι η λήψη μέτρων για να σταματήσει η αδειοδότηση εκτροφής ζώων για εμπορία και να προωθηθούν οι υιοθεσίες.

• Δυστυχώς ο ρόλος της θετικής εκπαίδευσης και η έμπρακτη αξιοποίησή της δεν αναδεικνύεται μέσα από το Νόμο και τις προτεινόμενες αλλαγές παρά τα θετικά αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί.

• Τα συνεχιζόμενα φαινόμενα κακοποίησης και εγκατάλειψης κυνηγετικών σκύλων και οι εκκλήσεις φιλόζωων και φιλοζωικών οργανώσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχουν «συγκινήσει» το υπουργείο καθώς οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων τοποθετούνται στις επιτροπές παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς των δήμων και ορίζονται ως «ειδικοί» για τα αδέσποτα. Βάσει ποιων κριτηρίων συνδέονται οι κυνηγοί με τη μέριμνα για τα αδέσποτα όταν διαπιστώνονται τόσα περιστατικά κακοποίησης κυνηγετικών σκύλων; Ζητάμε να αφαιρεθεί η αναφορά στην ένταξη εκπροσώπων των κυνηγών στις συγκεκριμένες επιτροπές και να αντικατασταθεί από εγκεκριμένους εκπαιδευτές ζώων που χρησιμοποιούν θετικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της εφαρμογής του νόμου συνεχίζεται. Ειδικότερα αναφέρουμε την περίπτωση της απαγόρευσης παραστάσεων με ζώα και σε ζωολογικούς κήπους που σωστά συμπεριλήφθηκε στον Ν. 4039/2013. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστήριξαν το αίτημα της απαγόρευσης των παραστάσεων ζώων για πολλά χρόνια και βοήθησαν σημαντικά στην τελική αποδοχή του από την πολιτεία. Παράλληλα με την εκστρατεία ενάντια στα τσίρκο με ζώα, ανέδειξαν την παράνομη εισαγωγή δελφινιών και τη χρήση τους σε παραστάσεις από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και σε συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες αρχές ζήτησαν τη διεύρυνση της απαγόρευσης των παραστάσεων για όλες τις επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σε ισχύ ήδη για ένα ολόκληρο χρόνο, η πολιτεία συνεχίζει να αδιαφορεί για τις παραστάσεις με δελφίνια που διεξάγονται στο δελφινάριο σε παράνομες εγκαταστάσεις, χωρίς κατάλληλη άδεια και με δελφίνια που εισήχθησαν παράνομα στη χώρα χωρίς τα σωστά πιστοποιητικά. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να εφαρμοστεί ο νόμος και να σταματήσουν οι παραστάσεις αυτές αποδεικνύει την αθέτηση των υποχρεώσεων της ίδιας της πολιτείας και των δεσμεύσεών της.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη θέσπιση και εφαρμογή ισχυρών νόμων προστασίας των ζώων, την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και την προώθηση πολιτιστικών αξιών που αναγνωρίζουν την αισθαντικότητα των ζώων και σέβονται την ύπαρξή τους.

Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece