Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας. 83 χρόνια ιστορίας ...!
.


Συνέντευξη στον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αίγινας Γιώργο Καλαμάκη. Ο ΚΣΑ είναι ίσως ο μεγαλύτερος σύλλογος στο νησί αφού αριθμεί 370 ενεργά μέλη!

Αριστερα ο Πρόεδρος του ΚΣΑ Γιώργος Καλαμάκης. Δεξιά ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Γιάννης Κουτσούκος

τα εΝ οΙΚΟ: Πρόεδρε ασχολείσαι με το κυνήγι 16 χρόνια. Έχει αλλάξει κάτι στην νομοθεσία όλα αυτά τα χρόνια;

Καλαμάκης Γ: Ο βασικός Νόμος που διέπει τη θηρευτική δραστηριότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ παλιός. Παρόλα αυτά οι εξουσιοδοτήσεις-προβλέψεις που παρέχει το Νομοθετικό Διάταγμα 86του 1969 για <επίκαιρες> υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι τροποποιήσεις που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια το καθιστούν πλήρως εναρμονισμένο τόσο με τη Εθνική όσο και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Αυτό κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος οφείλεται στις Κυνηγετικές Οργανώσεις οι οποίες φροντίζουν να ενημερώνονται και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην αειφορία των καρπώσεων μέσω της ορθολογικής χρήσης.

τα εΝ οΙΚΟ: Από πότε υπάρχει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας; Πόσα μέλη έχει; Ποιοι είναι στο ΔΣ;

Καλαμάκης Γ: Η πορεία του Συλλόγου ξεκινάει από το 1930 σαν Κυνηγετικός Σύνδεσμος Αίγινας με Πρόεδρο τότε τον Μιχάλαρο και Γεν. Γραμματέα τον Σωκράτη Αλυφαντή. Λειτουργούσε σαν παράρτημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά.

Το έτος 1992 επί προεδρίας Μαρίνη Παναγιώτη έγινε Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας συνεργαζόμενος με το Υπουργείο Γεωργίας. Έκτοτε έχουν περάσει απ το Δ.Σ. του Συλλόγου αρκετοί συμπατριώτες μας, μερικοί από αυτούς είναι: Ο Μπαρμπέρης Βαγγέλης, Λοράνδος Γιώργος, Λαζάρου Νίκος, Μπόγρης Άρης Καλαφάτης Δημήτρης και πολλοί άλλοι.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας αριθμεί γύρω στα 370 ενεργά μέλη και είναι ο μεγαλύτερος στο νησί.

Αυτή την στιγμή το Δ.Σ. αποτελείται από τους : Πρόεδρο Καλαμάκη Γεώργιο, Αντιπρόεδρο Ζαραβέλλα Μιχάλη, Γεν.Γραμματέα Τρίμη Γεώργιο, Κοσμήτορα Κυριαζή Νίκο, Μέλη Πολίτης Νεκτάριος και Κοττάκης Μανώλης, Ταμίας Φίνος Λουκάς. Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Κουτσούκος Γιάννης και μέλη Φουρναράκος Στράτος καθώς και Σαχτούρης Κων/νος. Ακόμα υπάρχει ένας Θηροφύλακας Τζουράς Δημήτρης , όπως επίσης απασχολούμε και μια γραμματέα για την έκδοση των αδειών και για τα λογιστικά του Συλλόγου , διότι Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αίγινας σαν συνεργαζόμενο σωματείο με ΥΠΕΚΑ. Έχει την υποχρέωση να εκδίδει Προϋπολογισμό- Απολογισμό, επίσης κάθε χρόνο περνάει από Οικονομικό Έλεγχο. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως από το καταστατικό μας σκοπός του Kυνηγετικού Συλλόγου είναι: «η οργάνωσις των κυνηγών και η κυνηγετική κατάρτισις και προαγωγής αυτών προς απόκτησιν της αναγκαίας πειθαρχίας και συνηδείσεως δια την εφαρμογήν των ισχυουσών διατάξεων θήρας αφ’ ενός και την συμβολήν αυτού εις την προσπάθειαν της πολιτείας προς προστασίαν, διατήρησιν τούτου, αφ’ ετέρου.»

τα εΝ οΙΚΟ: Πως γίνεται κάποιος νόμιμος Κυνηγός;

Καλαμάκης Γ: Για να γίνει κάποιος Κυνηγός χρειάζεται πρώτα από όλα να έχει κυνηγετική συνείδηση, σεβασμό στο θήραμα και αγάπη για την φύση και το περιβάλλον, εάν δεν υπάρχουν αυτά ας αφήσει το κυνήγι, τα θηράματα και τα όπλα στην ησυχία τους. Προϋποθέσεις που απαιτούνται: α) Να είναι άνω των 18 ετών, β) Να κάνει αίτηση στο Α.Τ. Αίγινας για να του χορηγηθεί άδεια αγοράς κυνηγετικού όπλου, γ) Να αγοράσει το όπλο του και εντός 1 μηνός να το προσκομίσει στην Αστυνομία μαζί με το τιμολόγιο αγοράς για να αποκτήσει την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που έχει 10ετή διάρκεια. Απαιτείται πιστοποιητικό από Παθολόγο- Οφθαλμίατρο- Ψυχολόγο. Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής του θα προμηθευτεί το βιβλίο με τις ερωτήσεις για τις εξετάσεις που θα δώσει στο Δασαρχείο. Εάν απαντήσει σωστά και κριθεί ικανός τότε μπορεί να πάει στο Σύλλογο του για να προμηθευτεί την άδεια θήρας και να ασκήσει την αγαπημένη του δραστηριότητα, σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας και του κράτους.

τα εΝ οΙΚΟ: Είναι γνωστή η « αντιπαράθεση» σας με τους οικολόγους . Γιατί;

Καλαμάκης Γ: Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους οικολόγου ς. Η γνώμη μου είναι πως ο στόχος μας είναι κοινός και δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, γιατί άλλωστε χωρίς υγιές φυσικό περιβάλλον δε θα υπάρχει και θήρα. Παρόλα αυτά πολλές φορές αδυνατώντας να βρουν εχθρούς και να τα βάλλουν με τα μεγάλα συμφέροντα, στρέφονται αναίτια ενάντια στον εύκολο στόχο (κυνήγι) με σκοπό την ανάδειξη τους. Τις υπερβολές αυτές που αναφέρουν με στόχο να πλήξουν το κυνήγι, οι κυνηγοί και οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν τα στοιχεία και τις μελέτες να τις αντικρούσουν. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους η οποία όμως θα έχει ως μοναδικό της στόχο της διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφήνοντας στην άκρη όμως τα συναισθήματα, καθώς στη φύση αυτά απουσιάζουν.

Το καθεστώς που διέπει τη θήρα στην Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό το λόγο αν θυμάμαι καλά από το 2003 μέχρι σήμερα παραμένει ακριβώς ίδιο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως η θηρευτική νομοθεσία στη χώρα μας είναι μία από τις πιο αυστηρές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας κυνηγός έχει ελάχιστα επιτρεπόμενα μέσα (μόνο το κυνηγετικό όπλο επιτρέπεται) και πολύ λίγο χρόνο να ασκήσει την αγαπημένη του δραστηριότητα σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του.

τα εΝ οΙΚΟ: Υπάρχουν σίγουρα λαθροθήρες. Πως τους αντιμετωπίζεται;

Καλαμάκης Γ: Η λαθροθηρία είναι μία πράξη που χαρακτηρίζει έναν παραβάτη. Κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας λαθρεπιβάτης, λαθρέμπορος, κλέφτης κ.ο.κ. έτσι υφίσταται και ο λαθροθήρας. Κάθε κοινωνικό σύνολο ή καλύτερα κάθε ομάδα πολιτών έχει και τους παρανόμους της. Είναι ένα φαινόμενο που δε θα εκλείψει ποτέ όπως ποτέ δε θα εκλείψει και ο κλέφτης ή ο λαθρεπιβάτης από την κοινωνία ή το καράβι αντίστοιχα.

Για το λόγο αυτό οι κυνηγοί και οι κυνηγετικές οργανώσεις μας με μπροστάρη το Ανώτατο Συνδικαλιστικό μας όργανο την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ιδρύσαμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Το σώμα της θηροφυλακής διαθέτει πλήρη εξοπλισμό, στολές, αυτοκίνητα, μηχανές, φουσκωτά σκάφη( ένα απ αυτά είναι στο νησί μας). Συντηρείται και εξοπλίζεται αποκλειστικά και μόνο με έξοδα του Έλληνα Κυνηγού, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι δημιουργήσαμε έναν τόσο αποτρεπτικό όσο και κατασταλτικό μηχανισμό για τους επίδοξους λαθροθήρες. Με αυτόν τον τρόπο και μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του σώματος μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως η λαθροθηρία πλέον υφίσταται μεν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα δε. Οι θηροφύλακες όμως δεν προστατεύουν μόνο τα θηράματα αποτρέποντας οι συλλαμβάνοντας τους λαθροθήρες, αλλά αποτρέπουν όλες τις παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος του περιβάλλοντος όπως την παράνομη υλοτομία, την παράνομη εκχέρσωση, τη ρίψη μπαζών κ.α. Είναι θα λέγαμε ένα σώμα με πολλαπλή συνεισφορά στο περιβάλλον και συνάμα η προσφορά των κυνηγών στη ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

τα εΝ οΙΚΟ: Τι δράσεις έχει κάνει ο Σύλλογος για το 2012 και τι έχει προγραμματίσει για το 2013;

Καλαμάκης Γ: Ο Σύλλογός θεωρείται ένας από τους πολύ ενεργούς συλλόγους στην περιοχή μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως μόνο για το 2012 συμμετείχαμε με το δήμο και σε συνεργασία με άλλους φορείς του νησιού μας σε ημερίδα για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, προβήκαμε στον καθαρισμό περιοχών σε συνεργασία με το Δασονομείο Αίγινας, με έξοδα του Κυνηγετικού Συλλόγου καθώς και του κυρίου Μπαρμπέρη Ευάγγελου και του Δήμου που διέθεσαν τα φορτηγά τους.

Ο σύλλογος κατασκεύασε μετά από παραχώρηση εκτάσεως από το Δασαρχείο και την Περιφέρεια κλωβό εξοικείωσης θηραμάτων 900τμ. Και αξίας 10.000ευρώ περίπου. Προβήκαμε στη βελτίωση βιοτόπων του νησιού μας μέσω ειδικών σπορών για τα είδη της άγριας πανίδας μετά από παραχώρηση ιδιοκτήτων σε ορεινές και εγκαταλλελημένες περιοχές. Εγκαταστήσαμε ποτίστρες σε διάφορα σημεία, ώστε να βρίσκουν όλα τα είδη της Άγριας Πανίδας νερό τις κρίσιμες περιόδους, όπως το καλοκαίρι. Επίσης αγοράσαμε επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές για την αναπαραγωγή των περδίκων. Άλλη μια δραστηριότητα του συλλόγου που την γνωρίζουν λίγοι είναι ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Δασαρχείο έχει αναλάβει το τάϊσμα των ζώων που βρίσκονται στην Μονή χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι, καθώς στην περιοχή απαγορεύεται η θήρα. Με λίγα λόγια ξοδεύουμε γνωρίζοντας πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει θηρευτική δραστηριότητα.

Για το 2013 το πρόγραμμα και οι προσδοκίες μας είναι να είμαστε καλύτερα γιατί η κρίση αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και το κυνήγι. Εάν τα πράγματα βελτιωθούν και αυξηθούν τα μέλη μας όπως της χρονιάς 2009 γύρω στους 400 περίπου κατ επέκταση θα αυξηθούν και οι δράσεις του συλλόγου μας όπως οι σπορές για την βελτίωση βιοτόπων με συνέπεια την καλύτερη διαβίωση πανίδας. Ακόμα θα συνεργαστούμε πάλι στενά με όλους τους φορείς του νησιού για λιγότερη ρύπανση, λιγότερα σκουπίδια και καθόλου φωτιές.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλου του Συλλόγου, το Δασονομείο Αίγινας ιδιαιτέρως την κ. Παπαμιχαήλ και την κ. Θεωδοράκου για την άψογη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Αίγινας για την αμέριστη βοήθεια του όταν και όπου τη χρειαστήκαμε. Επίσης ευχαριστούμε το μπολγκ σας για την φιλοξενία.

http://taeniko.wordpress.com

.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece