Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


H δική σας άποψη εδώ
H δική σας άποψη εδώ

Διασφάλιση της λειτουργίας της Θηροφυλακής ΙΙ !

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Έδρα: Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: Pothko@yahoo ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου εκφράζει την ανησυχία της και την απογοήτευσή της διότι με ευθύνη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδη, δεν αντιμετωπίζεται υπεύθυνα το πρόβλημα της λειτουργίας των ιδιωτικών φυλάκων θήρας (θηροφυλάκων) που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις.

Σημειώνεται πως όλοι οι ιδ. φύλακες θήρας που υπηρετούν σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και ορκισμένοι ως δημόσιοι υπάλληλοι – δασοφύλακες από την Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με το άρθ. 267 του ν.δ. 86/1969.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 8 Ιουλίου αναφέρονται τα εξής: «Έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από τότε που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την με αριθ. 138/18-1-2008 γνωμοδότησή της απέκλεισε από τους ιδ. φύλακες θήρας την άσκηση ανακριτικών - αστυνομικών καθηκόντων (ελέγχων -έρευνες σε αυτοκίνητα, σωματικές και λοιπών ανακριτικών πράξεων) διότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπ. Απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 13 του άρθ. 4 του ν. 3208/2003, για την οποία αρμόδιος είναι ο κ. Κιλτίδης.

Σημειώνεται πως για την άσκηση αυτών των καθηκόντων (έρευνες σωματικές, οχημάτων, κλπ.) είχε ανάλογα τοποθετηθεί παλαιότερα με γνωμοδότηση του και το Ν.Σ.Κ. (204/2001 Ε΄ τμ.).
Συνέπεια της εξέλιξης αυτής της είναι πολλοί που είχαν μηνυθεί από θηροφύλακες για πράξεις όπως απείθεια, άρνηση ελέγχου κλπ. Να αθωώνονται στα δικαστήρια όταν τίθεται το θέμα τη γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η κατάσταση στην συνέχεια περιπλέκεται και από το γεγονός ότι οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες αδυνατούν πλέον να δώσουν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με το περιεχόμενο των καθηκόντων των ιδ. Φυλάκων θήρας κάτι που συμβάλει σε πραγματική σύγχυση με αποτέλεσμα πολλοί θηροφύλακες να ασκούν κατά διαφορετικό τρόπο τα καθήκοντά τους ανάλογα με την «ερμηνεία» που δίνει ο κάθε αρμόδιος υπάλληλος.

Είναι φανερό πως η κατάσταση αυτή για την οποία ευθύνεται εξολοκλήρου η έλλειψη πολιτικής βούλησης του κ. Κιλτίδη, συμβάλλει στο να κινδυνεύουν καθημερινά οι θηροφύλακες να βρεθούν κατηγορούμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή να εμπλακούν σε προστριβές όταν επιχειρήσουν να σταματήσουν για έλεγχο - έρευνα οποιοδήποτε πολίτη στην ύπαιθρο.

Το πρόβλημα στη φύλαξη είναι σοβαρό εάν αναλογιστεί κανείς πως με δεδομένη την αδυναμία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας (π.χ. έλλειψη προσωπικού φύλαξης) οι ιδ. Φύλακες θήρας είναι στην πραγματικότητα σχεδόν οι μόνοι που έχουν επωμισθεί την ευθύνη της τήρησης των νόμων για την άγρια πανίδα και την άσκηση του κυνηγιού στη χώρα.

Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος λειτουργίας – απασχόλησης των ιδ. φυλάκων θήρας επιτείνεται και από το γεγονός της ύπαρξης αλλεπάλληλων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αποδείχθηκε πως όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις των παρελθόντων ετών (από το 1969 και μετέπειτα) που ρύθμιζαν ζητήματα των ιδ. φυλάκων θήρας είναι αντισυνταγματικές και νομικά άκυρες αφήνοντας έκθετους εργασιακά (π.χ. καθεστώς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας) και θεσμικά τους θηροφύλακες, εξέλιξη για την οποία το υπουργείο επίσης κωφεύει.

Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων καλεί τον Υφυπουργό κ. Κ. Κιλτίδη να εξηγήσει δημόσια ποιους εξυπηρετεί αυτή η χαοτική κατάσταση και δεν αποκαθίσταται η νομιμότητα με την έκδοση της σχετικής Απόφασης του ν. 3208/03.

Με την Απόφαση αυτή, για την οποία η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει από τις αρχές του έτους ολοκληρωμένη πρόταση, θα διασφαλισθεί οριστικά και κατά τρόπο συνταγματικά ορθό ένα δίκαιο και αποτελεσματικό καθεστώς λειτουργίας των ιδ. Φυλάκων θήρας κάτι που θα συμβάλλει στην πραγματική ενίσχυση της προστασίας της άγριας ζωής, των βιοτόπων και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως στην εξυπηρέτηση της θηρευτικής δραστηριότητας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10/07/2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση – διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με την τελευταία της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων αφενός αμφισβητεί τα οριζόμενα από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και αφετέρου απαξιώνει το θεσμό που η ίδια επέλεξε να υπηρετήσει και την προσφορά του οποίου επανειλημμένως έχουμε δημόσια αναγνωρίσει.

Πιστεύουμε ότι ο αυτορυθμιστικός ρόλος στην επόπτευση και στον έλεγχο της Θήρας είχε θετικά αποτελέσματα και ότι η προσφορά των θηροφυλάκων των Ομοσπονδιών έχει αναγνωρισθεί και έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις των κυνηγών αλλά και των πολιτών. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε διάλογο με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσουμε τις τεχνικές και υποστηρικτικές υποδομές για την πάταξη της λαθροθηρίας.
Λυπούμαστε γιατί τα θέματα που θίγουν στην εν λόγω ανακοίνωση – διαμαρτυρία θέτουν ακούσια σε κίνδυνο τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων ότι από την πλευρά μας έγιναν και γίνονται όλες οι ενέργειες – ακόμη και νομοθετική ρύθμιση εάν χρειασθεί – ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων και κατ΄ επέκταση και η προστασία της πανίδας της χώρας μας από μια μικρή μειοψηφία κακώς νοούμενων κυνηγών».

http://www.minagric.gr/greek/press/2008/07/greek100708r.shtml


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Έδρα: Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: Pothko@yahoo ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1

Θεσσαλονίκη 16/7/2008 Αριθμ. πρωτ.: 51

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΚΙΛΤΙΔΗΣ – ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ Η ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων (ΠΟΘΗΚΟ) με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Κιλτίδη οφείλει να κάνει γνωστό πως η δημόσια ανακοίνωση της εκφράζει την αγωνία και ανησυχία των μελών για τη διασφάλιση και συνέχιση της σύννομης λειτουργίας των ιδ. φυλάκων θήρας.
Η δήλωση του κ. Κιλτίδη για αμφισβήτηση από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας θα μπορούσε να είχε γίνει κατανοητή εάν πράγματι στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία της ΠΟΘΗΚΟ υπήρχαν κρίσεις και θέσεις των συντακτών που να δικαιολογούν αυτό. Δε συνέβη όμως αυτό και συνεπώς έχουμε τη γνώμη πως η καταγγελία στρέφεται ουσιαστικά κατά των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία εν πολλοίς συμπίπτει και η γνώμη του Ε΄ τμήματος του Ν.Σ.Κ. (204/2001).

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα με την με αριθ. 138/18-1-08 γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την οποία αποκλείστηκε η δυνατότητα άσκησης ανακριτικών – αστυνομικών καθηκόντων από τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας, ο κ. Υφυπουργός παρενέβη δημόσια αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δεσμεύθηκε λέγοντας πως «ο Άρειος Πάγος μας λέει τι δεν μπορούν να κάνουν οι θηροφύλακες, δεν μας λέει όμως τι μπορούν να κάνουν, κάτι για το οποίο θα μεριμνήσει προσωπικά ο ίδιος να ξεκαθαρισθεί ώστε να διασφαλισθεί η νομιμότητα».
Αντί αυτού ο κ. Υφυπουργός άφησε το θέμα αρρύθμιστο και το παρέπεμψε στις καλένδες (ερώτημα στο Ν.Σ.Κ.).
Έτσι σήμερα και ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι θηροφύλακες και οι δασικοί υπάλληλοι περιμένουν ακόμη να διευθετήσει το ζήτημα ο κ. Υφυπουργός. Το χειρότερο όμως είναι πως ο κ. Κιλτίδης επιμένει στη στάση αυτή αφού με τις τελευταίες του δηλώσεις καλλιεργεί τη σύγχυση χωρίς να παρέχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο των καθηκόντων και του καθεστώτος λειτουργίας.

Για το λόγο αυτό καλούμε δημόσια πλέον τον κ. Κιλτίδη να κάνει γνωστό εάν σύμφωνα με το νόμο, οι ιδ. φύλακες θήρας έχουν ακόμη τη δυνατότητα άσκησης αστυνομικών – ανακριτικών καθηκόντων και πως τα ασκούν αυτά. Συγκεκριμένα εάν μπορούν:

  1. Να διενεργούν σε δημόσιες εκτάσεις ελέγχους - σωματικές έρευνες, σε πολίτες είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά.
  2. Να ακινητοποιούν αυτοκίνητα – οχήματα σε δασικά, αγροτικά και λοιπά οδικά δίκτυα και να ελέγχουν – ερευνούν το εσωτερικό τους, είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά.
  3. Να αναγνωρίζονται ως υπάλληλοι σύμφωνα με τον Π.Κ. και να προχωρούν σε διάφορες ανακριτικές πράξεις (π.χ. τη σύνταξη εκθέσεων, όπως οι εκθέσεις κατάσχεσης).

Εάν ναι, τότε:

  1. Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα από το νόμο για την πρόσληψή των ιδ. φυλάκων θήρας και πως εκπαιδεύονται στη συνέχεια.
  2. Ειδικότερα για το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των ιδ. φυλάκων θήρας της χώρας δηλαδή εκείνων που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές ομοσπονδίες (ομοσπονδιακοί θηροφύλακες) και που εργάζονται σε μόνιμη βάση, πως καθορίζεται η λειτουργία τους. Δηλαδή, από ποιους παίρνουν εντολές - οδηγίες, σε ποιούς αναφέρουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ποιος καθορίζει την επιχειρησιακή τους κίνηση - δράση.
  3. Ποιος ελέγχει την ορθή άσκηση των καθηκόντων τους.
  4. Ποιος αποφασίζει για τη συνέχιση της εργασίας τους σε σχέση με τα τυχόν πειθαρχικά τους παραπτώματα. Πως απολύονται.

Όλα τα ανωτέρω σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο ούτε μπορεί να ασκηθούν ούτε έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με το νόμο. Για το λόγο αυτό ο κ. Κιλτίδης οφείλει να έχει απαντήσεις εάν θέλει να πείσει πως δεν χρειάζεται να εκδοθεί η Υπ. Απόφαση, (κάτι που φάνηκε στις τελευταίες του δηλώσεις) και να στηρίξει σύννομα το ρόλο των θηροφυλάκων.
Διερωτόμαστε ακόμη ποιος ο σκοπός της αδράνειας για τη ρύθμιση του θέματος, αφού είναι γνωστό πως η διατήρηση της όποιας ασάφειας και του νομικού κενού, βοηθάει στην απόσχιση των θηροφυλάκων από το φυσικό τους χώρο που για χρόνια ήταν οι δασικές υπηρεσίες, με σκοπό να τις βοηθήσουν στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Με τον τρόπο αυτό η θηροφυλακή μετατρέπετε σε παράνομο μηχανισμό άσκησης δημόσιας εξουσίας (αστυνομικών – ανακριτικών καθηκόντων) έξω από τις δομές της Πολιτείας, ως ιδιωτικός στρατός, ειδικά εάν επιτευχθεί μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στα καθήκοντα και θα αφήνει αρρύθμιστο το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας, ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους θηροφύλακες και που ο ν. 3208/03 επιβάλει να ρυθμιστεί παράλληλα.

Αλλά η λειτουργία οργάνων με αστυνομικά – ανακριτικά καθήκοντα έξω από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας είναι κατ΄αρχήν αντισυνταγματική, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι έξω από κάθε ηθική και λογική αφού οι θηροφύλακες θα καλούνται να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή και τήρηση του νόμου από αυτούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους ελέγχουν και να τους απολύουν (ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής), συμβάλλοντας στη δημιουργία ιδιότυπων εξαρτήσεων και αφήνοντας πάντα αμφιβολίες για την ορθή τήρηση του νόμου.
Για όλα τα ανωτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων επαναλαμβάνει τη δημόσια έκκληση της προς τον κ. Κιλτίδη να εξετάσει περισσότερο και σε βάθος όλες τις παραμέτρους του ζητήματος των ιδιωτικών φυλάκων θήρας και να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση της πολυαναμενόμενης Απόφασης του ν. 3208/2003 κάτι που εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων θηροφυλάκων, επιθυμεί και η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086 - Ε-mail: Pothko@yahoo.gr
Θεσσαλονίκη 19-8-2008 - Αριθ. πρωτ.: 60

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ: Έντυπο και Ηλεκτρονικό τύπο Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς,
Εμπλεκόμενους Φορείς (πίνακας αποδεκτών).
Παρακαλούμε τα Μ.Μ.Ε. για τη δημοσίευση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΘΗΡΑΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΚΙΛΤΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔ. ΦΥΛΑΚΩΝ ΘΗΡΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1999.

Επιβεβαιώνεται η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων αφού ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε έγγραφη απάντηση που εξέδωσε με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή τελικά παραδέχθηκε εμμέσως πως οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας δεν μπορούν να ασκήσουν ελέγχους και έρευνες σε διερχόμενους κυνηγούς, πολίτες και στα οχήματά τους στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του (σχετικό το με αριθ. 53/30-7-2008 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης συσχέτισε τις αρμοδιότητες των ιδ. φυλάκων θήρας μόνο με τη γενικότερη διάταξη της παρ. 2 του άρθ. 38 του ν. 1845/89 (νόμος για τη δασοπροστασία) που αφορά όλες τις κατηγορίες δασικών υπαλλήλων που υπηρετούσαν στη δασική υπηρεσία, ακόμη και τους προσωρινούς Δασοπυροσβέστες ΥΕ, με την οποία ο κάθε ένας υπάλληλος είναι υποχρεωμένος στη σύλληψη των πολιτών κατά τη στιγμή που αυτοί παραβαίνουν το νόμο περί δασών, να τους οδηγούν στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή, να τους κατάσχουν όλα τα πειστήρια π.χ. αλυσοπρίονα, τσεκούρια, θηράματα κλπ, και να υποβάλουν τη σχετική μήνυση. Η διάταξη αυτή τίθεται για πρώτη φορά από την Πολιτεία με την τελευταία απάντηση του κ. Κιλτίδη.

Τονίζουμε πως ενδεικτικό της σύγχυσης και του παραλογισμού που επικρατεί είναι πως πολλοί ιδ. φύλακες θήρας ασκούν σήμερα παράνομα ελέγχους σε πολίτες, ακολουθώντας τις εντολές των κυνηγετικών οργανώσεων οι οποίες έχουν προηγουμένως διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως το αντίθετο αποτελεί άρνηση εκτέλεσης εργασίας ή αργομισθία, άρα απόλυση, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις οδηγίες που έχουν δώσει ορισμένες Εισαγγελικές και Δασικές Αρχές. Αυτό όμως εκθέτει τους ιδ. φύλακες θήρας τόσο σε δικαστικές περιπέτειες όσο και σε προστριβές με πολίτες όπως το τελευταίο περιστατικό που φέρεται να έγινε στη Χαλκιδική το οποίο και καταδικάζουμε απερίφραστα.

Μετά από αυτό καλούμε τον κ. Κιλτίδη να μην αφήνει άλλο την εκκρεμότητα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνεται από το νόμο (ν. 3208/2003) για άμεση και ορθή λύση με Απόφασή του. Λύση τόσο στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων όσο και κυρίως στο ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των ιδ. φυλάκων θήρας το οποίο εξάλλου είναι και η γενεσιουργός αιτία όλων των προβλημάτων που εμφανίζονται στη θηροφυλακή.

Έτσι θα τερματιστεί το άδικο και αντισυνταγματικό καθεστώς λειτουργίας που ξεκίνησε από το 1999 με Αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες και προκειμένου να μην προχωρήσει σε προσλήψεις αντίστοιχου μόνιμου προσωπικού στη δασική υπηρεσία ανέθεσε στους ιδ. φύλακες θήρας που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις (Ν.Π.Ι.Δ.) με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και από τους πλέον χαμηλόμισθους, να εποπτεύουν και να τηρούν το νόμο για τη θήρα, την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον, έχοντας (όπως αποδείχθηκε παράνομα) ανακριτικά και αστυνομικά καθήκοντα, έξω από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και με την πλήρη καθοδήγηση και συντονισμό από τους κυνηγούς και μόνο, οι οποίοι μπορούν και τους απολύουν (με συνοπτικές διαδικασίες) με μια απλή πλειοψηφία του Δ.Σ. της κάθε οργάνωσης, χωρίς την προστασία από την Πολιτεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Ρετζέπης Γεώργιος Τριανταφυλλίδης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η ΚΣΕ καλεί την ''Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων'' να πάψει να ενθαρρύνει, με την ανεύθυνη συμπεριφορά της, επίδοξους λαθροθήρες στο εγκληματικό τους έργο.

20/08/08

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C. ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63 Τηλ.: 210-32.31.271 - Fax.: 210-32.22.755 http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr ΑΘΗΝΑ 20-08-08 Αριθ. Πρωτ. 789

ΠΡΟΣ - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφ. Γραφ. Υφυπουργού κ. Κων. Κιλτίδη - Όλες τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες - Κυνηγετικό Τύπο - Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων - Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας - Δασικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Ενώσεις Συντακτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της λεγόμενης Πανελλήνιας (αφού δεν εκπροσωπεί παρά ελάχιστη μειοψηφία θηροφυλάκων) Ομοσπονδίας θηροφυλάκων ανακοινώνουμε τα εξής:

  1. Η παραπάνω Ομοσπονδία περιλαμβάνει ένα πολύ μικρό αριθμό θηροφυλάκων, (λιγότερους από 50) στο σύνολο των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων (περισσότεροι από 300).
  2. Η υπόλοιπη συντριπτική πλειοψηφία των θηροφυλάκων σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο δεν εκπροσωπείται από την Ομοσπονδία αυτή, αλλά έχει επανειλημμένα εκφράσει (και γραπτώς) την αντίθεσή της προς τις κινήσεις και τις ενέργειες της ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδίας’’.
  3. Όλοι οι θηροφύλακες σε ολόκληρη τη χώρα προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στη φύλαξη και την προστασία του Περιβάλλοντος διαψεύδοντας στην πράξη τους ισχυρισμούς ότι δήθεν το υφιστάμενο νομικό και διοικητικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει την εκτέλεση των καθηκόντων των θηροφυλάκων. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνουν τους επίδοξους λαθροθήρες για να επιδοθούν στο εγκληματικό τους έργο. Επομένως αυτοί του Σωματείου που κόπτονται για τη δήθεν προστασία της πανίδας την αφήνουν απροστάτευτη.
  4. Η επιμονή της ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στη δήθεν αδυναμία θηροφύλαξης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην συνεχή αλλά αποτυχημένη προσπάθειά τους να τους προσλάβει το Δημόσιο οπότε, όπως ισχυρίζονται, θα μπορούν να εκτελούν την υπηρεσία τους.
  5. Το Δημόσιο έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ένταξη των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην δημόσια υπηρεσία και έχει ταυτόχρονα δηλώσει, κατά τρόπο σαφή, ότι οι θηροφύλακες έχουν εργοδότη τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και οφείλουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τα υφιστάμενα νομοθετικά και διοικητικά ισχύοντα.
  6. Οι έλεγχοι από τους θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων γίνονται κανονικά, οι διαδικασίες προχωρούν και οι υποθέσεις εκδικάζονται χωρίς πρόβλημα και εκδίδονται, όπου κρίνεται, καταδικαστικές αποφάσεις. Και τούτο, παρά τους αντίθετους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδίας’’. Οι ελάχιστες διαφορετικές περιπτώσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στο έργο της θηροφύλαξης.
  7. Η άδικη επίθεση την οποία δέχεται ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης, βασίζεται σε ηθελημένη στρέβλωση του περιεχομένου των εγγράφων και των θέσεων του κ. Υφυπουργού στην Βουλή, βασίζεται στον άστοχο επιλεκτικό συσχετισμό διαφόρων διατάξεων και σε λαθεμένη και αυθαίρετη ερμηνεία του ισχύοντος νομικού και δικαστικού καθεστώτος.
  8. Ο ισχυρισμός της ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδίας’’ ότι επικρατεί ‘’σύγχυση και παραλογισμός’’ δεν πρέπει να αφορά παρά τις δικές τους πράξεις και ενέργειες οι οποίες αποδεικνύουν τον κατήφορο που το Σωματείο αυτό ακολουθεί μπροστά στην πλήρη και παταγώδη αποτυχία των επιδιώξεών τους.
  9. Είναι χαρακτηριστική της σύγχυσης η οποία διέπει τις ανακοινώσεις του Σωματείου αυτού, η τελευταία παράγραφος της πρόσφατης ανακοίνωσής τους με την οποία, κατά τρόπο σαφή, αμφισβητούν νόμους που υπάρχουν και λειτουργούν από δεκαετίες, αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης επί των οποίων βασίζεται η λειτουργία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας. Η τεράστια συμβολή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην προστασία του Περιβάλλοντος, με έργο αναγνωρισμένο από όλους τους φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους), συνοψίζεται σε πάνω από 500.000 ελέγχους, 13.000 και πλέον μηνύσεις, κατασχέσεις όπλων, θηραμάτων κ.λ.π. και σε πολλές καταδίκες τόσο από πρωτοβάθμια, όσο και από δευτεροβάθμια δικαστήρια! Όλα αυτά είναι, κατά το Σωματείο αυτό, παράνομα!! Ας κρίνει ο καθένας μας αυτό τον παράλογο ισχυρισμό!
  10. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος διαβεβαιώνει και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι η φύλαξη του περιβάλλοντος με τους Θηροφύλακες που χρηματοδοτούνται - μισθοδοτούνται από τους κυνηγούς θα συνεχίσει να γίνεται αφού, όπως παραπάνω αναφέρθηκε, οι αιτιάσεις του σωματείου είναι παντελώς ανυπόστατες. Επίσης η Κ.Σ.Ε. προειδοποιεί ότι οι ελάχιστοι Θηροφύλακες οι οποίοι αρνούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με αβάσιμα επιχειρήματα και αναληθείς ισχυρισμούς καλούνται να σεβαστούν το υφιστάμενο καθεστώς και να συνεχίσουν το έργο τους δεδομένου ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις δεν ανέχονται πλέον αμειβόμενοι υπάλληλοι τους να είναι αργόμισθοι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΑΝΩ-UP